Γενικά

Τελείωσαν τα λεφτά στην Κίνα ή μήπως δεν υπήρχαν ποτέ;

Το κινέζικο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε κρίση. Δεκαοχτώ ομάδες συνολικά και 13 από την Σούπερ Λίγκα δεν πληρώνουν τους παίκτες τους κανονικά. Τι μέλλει γενέσθαι;

Θα έπρεπε να θεωρείται τουλάχιστον κοσμοϊστορικό το γεγονός ότι έχουν θέμα με τις πληρωμές των παικτών στην Κίνα. Οι ομάδες, ιδίως της πρώτης κατηγορίας, φημίζονται για τις αλόγιστες σπατάλες τους στις μεταγραφές ξένων παικτών. Ωστόσο, η τύχη τους τώρα είναι άγνωστη.

Οι σύλλογοι που κατηγορούνται για χρωστούμενα στους παίκτες, κινδυνεύουν με απαγόρευση συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα της κατηγορίας τους.

Έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει διορία μέχρι τις 15 Αυγούστου, προκειμένου να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες τους και να στείλουν αποδεικτικά στοιχεία των πράξεων τους στην Ομοσπονδία της Κίνας.

Οι ομάδες αυτές, κατονομάστηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Ομοσπονδιών της Κίνας και της Ασίας στις 11 Ιουλίου.

Αναλυτικά η λίστα όπως διαμορφώθηκε:

Σούπερ Λίγκα: Shanghai Shenhua, Shanghai SIPG, Beijing Guoan, Changchun Yatai, Chongqing Dangdai Lifan, Hebei China Fortune, Guangzhou R&F, Jiangsu Suning, Liaoning Whowin, Shandong Luneng Taishan, Tianjin Quanjian, Tianjin TEDA.

Δεύτερη κατηγορία: Beijing Renhe, Dalian Transcendense, Shanghai Shenxin, Shijiazhuang Ever Bright.

Τρίτη κατηγορία: Qingdao Jonoon.

Περιέργως, στη λίστα των παραβατών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η πρωταθλήτρια Γκουανκτσόου Έβεργκραντ, η Σαγκάη SIPG και η Σαγκάη Σένχουα.

Ειδικά οι δύο ομάδες της Σαγκάης, φημίζονται για τις σπατάλες τους στις μεταγραφές: η Σαγκάη SIPG έχει ξοδέψει πάνω από 100 εκατ. ευρώ μόνο για τους Χουλκ και Όσκαρ, ενώ η Σαγκάη Σενχούα δίνει στον Κάρλος Τέβεζ ετησίως 38 εκατ. ευρώ, μηνιαίως 3,1 εκατ. ευρώ, εβδομαδιαίως 791.000 ευρώ!

Μόνοι οι Γιανμπιάν, Χενάν Τζιανιέ και Γκουιτσόου Χενγκφενγκ από τη Σούπερ Λίγκα Κίνας δεν έχουν κατηγορηθεί.

Το σκάνδαλο αυτό, ξέσπασε 6 μήνες μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να παρέμβει στις ενέργειες των ομάδων.

Οι ομάδες αρχικά, κατηγορήθηκαν για το λεγόμενο «grave phenomenon of burning money», κατά το οποίο ξοδεύουν υπέρογκα ποσά σε ξένους παίκτες και δεν επενδύουν στη νέα γενιά.

Εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης Αθλητισμού της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν σχέδια για «τοποθέτηση ορίου στις δαπάνες των συλλόγων», όσον αφορά στην αγορά παικτών και «παρεμπόδιση των παράλογων επενδύσεων».

Επιπλέον, προβλέπεται: καταπολέμηση των μπόνους της μεταγραφής, των συμβολαίων-φαντάσματα και άλλων παραβιάσεων και η αυστηρή μεταχείριση συλλόγων ή παικτών που επιδιώκουν μπόνους.

Επιμέλεια: Ελεάννα Μπασίρογλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x