Χρήστος Ρομπόλης

Ένας Παπαγιάννης που θύμισε... Στόικο και το δικαίωμα στην ελπίδα για πέμπτη θέση

Ο Παναθηναϊκός πήρε «σβηστά» το ματς με τη Βιλερμπάν παρουσιάζοντας τις γνωστές αρετές και αδυναμίες, αλλά και έναν Παπαγιάννη που έχει πάρει φόρα και δεν σταματά.

Σε αυτή την Ευρωλίγκα καμία νίκη δεν είναι αυτονόητη. Κι όσο θεωρητικά βατό ήταν το 3/3 που έκανε ο Παναθηναϊκός το τελευταίο δεκαήμερο στο ΟΑΚΑ, τόσες παγίδες έκρυβε αυτή η τριάδα αγώνων. Οι «πράσινοι» έβγαλαν την υποχρέωση, απέφυγαν τις κακοτοπιές και σε συνδυασμό με τις απώλειες που συνεχίσει να έχει ο ανταγωνισμός μοιάζουν να πατούν πολύ γερά στην έκτη θέση αποκτώντας πλέον το δικαίωμα να ρίχνουν ματιές και παραπάνω.

Ο αγώνας δεν αντέχει ιδιαίτερης κριτικής. Τα πολλά λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Ρικ Πιτίνο να βρει ρυθμό, αλλά όταν σοβαρεύτηκε και χάιδεψε το γκάζι εξαφανίστηκε στον ορίζοντα, με τον Καλάθη να μοιράζει 10 από τις 17 ασίστ του στην δεύτερη περίοδο, τον Παπαπέτρου, τον Φρεντέτ και τον Ράις σε πολύ καλή μέρα επιθετικά και με τον Παπαγιάννη να πιστοποιεί την εκτόξευσή του.

Ο μικρός μεγαλώνει απότομα, όχι (πλέον) σε μπόι, αλλά σε φυσική κατάσταση, αντίληψη, αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα. Είχε 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 τάπες, το μεγαλύτερο +/- από οποιονδήποτε στο παρκέ (+29) και για τέταρτο διαδοχικό παιχνίδι (επειδή η συνέπεια κρίνει τους πάντες) ήταν άκρως επιδραστικός. Πλέον ο Big Papa δεν αξιοποιεί μόνο τις πάρε-βάλε πάσες του Καλάθη, αλλά κάνει τη ρακέτα να μοιάζει ώρες-ώρες ναρκοπέδιο μοιράζοντας τάπες ή απλώς… φοβίζοντας με τέτοιες τους αντιπάλους του. Σωματικά μοιάζει άλλος άνθρωπος, πιο «στεγνός» και σβέλτος, με χαρακτηριστική την φάση στο τρίτο δεκάλεπτο που κάνει τρία διαδοχικά άλματα για να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ και να σκοράρει. Μοιάζει και είναι ιερόσυλο, αλλά κάποιες στιγμές θύμισε Στόγιαν Βράνκοβιτς, καθώς τέτοια στοιχεία κυρίαρχου «πύργου» σε τέτοια συσκευασία έχει να δει ο Παναθηναϊκός από τον Δαλματό γίγαντα. Φυσικά ο Παπαγιάννης έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να συγκριθεί με αυτόν, αλλά αν συνεχίσει να δουλεύει όπως τώρα, μπορεί να τον ξεπεράσει γιατί σε επιθετικό ταλέντο σίγουρα υπερέχει του «Στόικο».

Κατά τα άλλα, ο Παναθηναϊκός επέδειξε ξανά τις ίδιες αρετές κι αδυναμίες. Έφτασε με άνεση σε πολύ υψηλό σκορ, όμως το πρόβλημα των χαμένων ριμπάουντ που είχε καμουφλαριστεί εσχάτως έκανε την επανεμφάνισή του (16 επιθετικά η Βιλερμπάν, που είχε 6 περισσότερες κατοχές και 24 πόντους από δεύτερες επιθέσεις), ενώ η αδυναμία στην περιφερειακή άμυνα καλά κρατεί. Μην ξεγελά η κατοστάρα, οι 22 πόντοι του Φρεντέτ και οι 14 του Ράις. Οι «πράσινοι» εξακολουθούν να έχουν τεράστιο πρόβλημα στην πίεση στην μπάλα και αυτό φάνηκε από τους 19 και 14 πόντους από τους εφήβους Μαλεντόν και Στραζέλ αντίστοιχα ή τους 14 του Ντιό, που ουδέποτε υπήρξε σκόρερ στην καριέρα του. Η νίκη δεν πρέπει να κρύψει κάτω από το χαλί το συγκεκριμένο πρόβλημα, γιατί ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει το κάτι παραπάνω στην Ευρωλίγκα απέναντι σε πολύ ποιοτικούς περιφερειακούς.

«Ταμειακώς», πάντως, ο Παναθηναϊκός είναι σε πολύ καλό σημείο. Πατά γερά στην έκτη θέση και μπορεί να ελπίζει σε κάτι παραπάνω. Η Μακάμπι που στραβοπάτησε βρίσκεται μόλις μια νίκη μπροστά, την φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ και μπορεί να την προσπεράσει στην προσεχή τριάδα αγώνων. Εκεί που η ομάδα του Ρικ Πιτίνο έχει να αντιμετωπίσει Βαλένθια (εκτός), Ερυθρό Αστέρα (εκτός) και Ζενίτ (εντός), ενώ αυτή του Γιάννη Σφαιρόπουλου Ρεάλ (εντός), Χίμκι (εντός) και Φενέρμπαχτσε (εκτός). Και μπορεί να φαντάζει αμελητέο, αλλά η διαφορά της πέμπτης από την έκτη θέση στην κατάταξη μπορεί να είναι καθοριστική, αφού στην πρώτη περίπτωση όπως φαίνεται θα αποφευχθούν τα εμπόδια Εφές, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα που μοιάζουν ανυπέρβλητα.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x