Χρήστος Ρομπόλης

Η «ευκαιρία» Νέντοβιτς, τα ρίσκα του παρελθόντος και η αναγκαία ασφάλεια

Ο Παναθηναϊκός αποκτά τον Σέρβο σε τιμή ευκαιρίας. Στο παρελθόν ρίσκαρε και δικαιώθηκε, αλλά χρειάζεται και… ασφάλεια.

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς αποτελεί μεταγραφή που από πλευράς ονόματος και ποιότητας θα άρμοζε και σε έναν «κανονικό» Παναθηναϊκό. Η ευπάθειά του σε τραυματισμούς και η μέτρια σεζόν που έκανε στο Μιλάνο τον έφεραν προ των πυλών του «τριφυλλιού» σε μια ιδιαίτερη από πολλές απόψεις περίοδο.

Αναμφίβολα πρόκειται για μία ευκαιρία. Ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό, που με το ρηχό πορτοφόλι της νέας εποχής δύσκολα μπορεί να «χτυπήσει» μεγαλύτερο όνομα και δη σε τόσο προνομιακή τιμή (κοντά στο μισό εκατομμύριο). Ευκαιρία όμως και για τον ίδιο τον Σέρβο, που μετά το «νεκροταφείο» τόσων και τόσων παικτών που λέγεται Αρμάνι Μιλάνο θα έχει μια νέα, ίσως και τελευταία στην καριέρα του ευκαιρία, να αποδείξει πως μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε ένα μεγάλο κλαμπ.

Ο υγιής Νέντοβιτς είναι από τους κορυφαίους σκόρερ στην Ευρώπη. Εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός, με ποικιλία στο επιθετικό του ρεπερτόριο απειλώντας τόσο από μακριά όσο και με drive, με σπουδαίο χειρισμό της μπάλας και ικανότητα να καθορίζει παιχνίδια. Σπουδαίος αμυντικός ή δημιουργός δεν ήταν ποτέ, αλλά αν συνδύαζε κι αυτά τα στοιχεία θα βρισκόταν στο ΝΒΑ πολύ πριν προκύψουν τα προβλήματα τραυματισμών του.

Το μεγάλο «αν» αφορά στην φυσική του κατάσταση. Τις τελευταίες σεζόν έμοιαζε με φαντάρο που μετρούσε δύο μέσα μία έξω, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να βρει ρυθμό και ξεκάθαρο ρόλο. Και σε μια σεζόν που περιλαμβάνει τουλάχιστον 60 παιχνίδια, τα περισσότερα εξ αυτών πολύ απαιτητικά για την Ευρωλίγκα, πέρα από την ποιότητα κριτήριο μιας μεταγραφής είναι και η ανθεκτικότητα. Και ο Νέντοβιτς, που θα κληθεί να φορέσει τα παπούτσια του ηγέτη θα συγκριθεί με βιονικούς προκατόχους όπως ο Νικ Καλάθης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι η πρώτη φορά που θα ρισκάρει πάνω σε άλογα που ο ανταγωνισμός αντιμετώπισε ως «κουτσά». Στις προηγούμενες περιπτώσεις είχε δικαιωθεί για την επιλογή του, έστω κι αν παίκτες όπως οι Βούγιανιτς, Ούκιτς και Ματσιούλις είχαν έρθει σε καλύτερες εποχές και πιο «ασφαλές» περιβάλλον.

Το θετικό είναι πως ο Παναθηναϊκός παίρνει ένα υπολογισμένο ρίσκο δείχνοντας να έχει προνοήσει. Ένας υγιής Νέντοβιτς, που θα προερχόταν από γεμάτες σεζόν, θα έπαιρνε τη φανέλα του σούτινγκ γκαρντ σπίτι του και δεν θα έπεφτε κάτω από 30+ λεπτά συμμετοχής σε κάθε αγώνα. Ο λαβωμένος και με ερωτηματικά για την κατάστασή του Σέρβος έρχεται σε μια ομάδα που έχει ήδη φροντίσει να είναι καλυμμένη στο «2» με τον Μάρκους Φόστερ. Ο Αμερικανός, που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Νέντοβιτς, προσφέρει ασφάλεια και το δικό του ρίσκο έγκειται στο πώς θα ανταποκριθεί παίζοντας για πρώτη φορά στο επίπεδο της Ευρωλίγκας.

Ο Παναθηναϊκός του ψαλιδισμένου μπάτζετ δεν έχει περιθώρια για λάθος επιλογές και αν θέλει να κάνει υπερβάσεις θα πρέπει να πετύχει 100% στις μεταγραφές του. Όμως ο Νέντοβιτς ήταν μια ευκαιρία που άξιζε να μην παραβλέψει φροντίζοντας όμως να έχει καλυμμένα τα νώτα του για το κακό σενάριο που αποδειχτεί λιγότερο ανθεκτικός από ό,τι απαιτούν οι περιστάσεις.

ΥΓ: Έχοντας δύο κλασικούς σκόρερ στο «2», ο Παναθηναϊκός έχει πλέον ανάγκη περισσότερη δημιουργία και αμυντική ικανότητα στις επόμενες κινήσεις του. Τόσο στα γκαρντ, όσο και πιο… μέσα. Ο Λορέντζο Μπράουν, που δεν υστερεί σε σκορ αλλά είναι καλύτερος δημιουργός και αμυντικός από Νέντοβιτς και Φόστερ, μοιάζει ιδανικό fit.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x