Χρήστος Ρομπόλης

Κοίταξε στα μάτια την Μπαρτσελόνα, αλλά το έκανε και… στην άμυνα

Ο Παναθηναϊκός έδειξε την επιθετική του ποιότητα και την αυτοπεποίθηση που πλέον έχει ως ομάδα στην Βαρκελώνη, αλλά οι αμυντικές του αδυναμίες δεν επιτρέπουν τέτοιες υπερβάσεις όσο δεν διορθώνονται.

Είπαμε, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κοιτάξει την Μπαρτσελόνα στα μάτια και να μην μπει με την ψυχολογία του ηττημένου πριν το τζάμπολ. Το έκανε, αλλά επειδή την κοιτούσε στα μάτια και όταν αμυνόταν, δεν θα μπορούσε να περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα από μια τιμητική ήττα.

Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό το βράδυ της Πέμπτης και παρότι εκείνος έχει μπροστά του Περιστέρι την Κυριακή και την Τρίτη την Φενέρμπαχτσε, ο Παναθηναϊκός δεν πήγε στην Βαρκελώνη για να βγάλει την υποχρέωση. Έπαιξε το ματς στο μέτρο που μπορούσε και ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει για αδιαφορία, έλλειψη πάθους, εξοικονόμηση δυνάμεων ή φόβο.

Πιστοποιώντας πως με τον Ρικ Πιτίνο ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση, ο Παναθηναϊκός δεν κατέθεσε τα όπλα ούτε μετά το τραγικό αμυντικό πρώτο δεκάλεπτο, ούτε όταν χρειάστηκε 7:21 για το πρώτο του αμυντικό ριμπάουντ, ούτε όταν βρέθηκε με διψήφια διαφορά, ούτε όταν όποτε πλησίαζε έβλεπε τα μεγάλα σουτ των «μπλαουγκράνα» να του κόβουν τη φόρα. Προς τιμήν του το πίστεψε και το πάλεψε μέχρι εκεί που δεν πήγαινε άλλο δείχνοντας πως τουλάχιστον κόμπλεξ κατωτερότητας δεν τον διακατέχει.

Αυτό, ωστόσο, που «φωνάζει» είναι η ανάγκη αμυντικής συνέπειας. Όταν σκοράρεις 86 πόντους στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» έχοντας 68,4% στα δίποντα και 19 ασίστ για μόλις 8 λάθη, υπό νορμάλ συνθήκες θα πρέπει να είσαι νικητής ή να έχεις ηττηθεί στο καλάθι. Απεναντίας, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με τους αντιπάλους του να αγγίζουν την 100άρα και να εκθέτουν τις αμυντικές αδυναμίες που αν δεν διορθώσει ο Ρικ Πιτίνο δύσκολα η ομάδα του μπορεί να προβάλει αξιώσεις μεγαλύτερες από απλώς την συμμετοχή στα playoffs.

Σύμφωνοι, η ποιότητα του αντιπάλου είναι πολλαπλάσια. Σύμφωνοι, το μπάτζετ της Μπαρτσελόνα είναι σχεδόν τριπλάσιο. Σύμφωνοι, ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που θα έπαιζε με κλειστά μάτια σε πρωταγωνιστικό ρόλο στους «μπλαουγκράνα» είναι ο Καλάθης. Όμως είναι αμαρτία μια τόσο καλή προσπάθεια και μια τόσο θαρραλέα εμφάνιση να ακυρώνεται επειδή ο αντίπαλος είχε 9 περισσότερες κατοχές και 15 πόντους από δεύτερες επιθέσεις. Έχει επισημανθεί από την στήλη στο παρελθόν και θα επισημανθεί και πάλι: ο Παναθηναϊκός όσο κι αν έχει τεράστια βελτίωση σε ποιότητα και αυτοπεποίθηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δύσκολα θα πετύχει κάτι μεγάλο στην Ευρωλίγκα αν επιμένει να… παραβγαίνει σε διαγωνισμό σκορ με ομάδες τύπου Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Εφές κλπ. Εκείνο το 86-70 επί της Εφές στο ΟΑΚΑ θα έπρεπε να αποτελεί τον οδηγό αντιμετώπισης των ισχυρότερων στην διοργάνωση, γιατί θα είναι λάθος να πιστέψει πως αν δεχτεί 98 στην Βαρκελώνη μπορεί να πετύχει 99 και να είναι νικητής…

Τα κρίσιμα ματς είναι μπροστά για τον Παναθηναϊκό… Ειδικά η αναμέτρηση με την Φενέρμπαχτσε την Τρίτη στο ΟΑΚΑ είναι «τετράποντο» παιχνίδι, καθώς η ομάδα του παλιόφιλου Ομπράντοβιτς μαζί με την Χίμκι και εσχάτως την Αρμάνι μοιάζουν οι πιο «μπόσικες» για να βάλουν στην πλάτη τους οι «πράσινοι» στη μάχη τα playoffs.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x