Χρήστος Ρομπόλης

Ο Φόστερ και η… τρίτη ευκαιρία του Παναθηναϊκού

Ένα παιδί που παραστράτησε, αλλά ξαναβρήκε το δρόμο του και ψάχνει το δρόμο της καθιέρωσης στο top επίπεδο.

Ο Μάρκους Φόστερ προβάρει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Όλα δείχνουν πως μένουν μόνο οι ανακοινώσεις για να αποτελέσει ο 25χρονος γκαρντ το βασικό «2άρι» της ομάδας σε αυτή τη νέα και συνάμα δύσκολη εποχή.

Μια μεταγραφή που θα αποτελέσει όχι την δεύτερη, αλλά την… τρίτη ευκαιρία για καταξίωση στο top επίπεδο για ένα παιδί που παραστράτησε επιδεικνύοντας αυτοκαταστροφικές τάσεις, αλλά πλέον δείχνει αποφασισμένο να κερδίσει το χαμένο έδαφος.



Παιδί της προπόνησης

Γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1995 στο Γουίτσιτα Φολς του Τέξας, ο Μάρκους Φόστερ μεγάλωσε φτωχικά. Οι γονείς του, Μέλβιν και Αλβίτα, εργάζονταν δωδεκάωρες βάρδιες σε εργοστάσιο πλεξιγκλάς για να τα φέρει βόλτα η οικογένεια. Ο πιτσιρικάς βλέποντας την αδερφή του, Τζενίντρα, να παίζει μπάσκετ στο σχολείο της δεν άργησε να κολλήσει το «μικρόβιο». Η μπασκέτα στην εξώπορτα του σπιτιού είχε γίνει το αγαπημένο μέρος για τον μικρό Μάρκους, που έκανε… υπερωρίες στην προπόνηση. «Λείπαμε στη δουλειά όλη τη μέρα και όταν επιστρέφαμε το βράδυ στο σπίτι ρωτούσαμε την γιαγιά του, που τον πρόσεχε, τι έκανε όλη μέρα. ‘Ό,τι έκανε και την ώρα που φεύγατε το πρωί, έπαιζε μπάσκετ’, ήταν η απάντηση της πεθεράς μου», θυμάται η μητέρα του.

Οι γονείς του ήταν υποστηρικτικοί βλέποντας την κλίση του από παιδί. Ο πατέρας του μαζί με συναδέλφους του έφτιαξαν κανονική μπασκέτα στην αυλή του σπιτιού, ενώ η μητέρα του βοηθούσε στην προπόνηση. «Μπορεί να δούλευε από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, αλλά ερχόταν σπίτι και μου έπαιρνε τα ριμπάουντ για να σουτάρω. Κάθε βράδυ! Έκανα 250 με 500 σουτ κάθε βράδυ με τη βοήθειά της», τονίζει ο ίδιος.



Σπουδαία αρχή και καθιέρωση…

Αν και αρχικά δεν θεωρείτο κορυφαίο ταλέντο, ο Μάρκους Φόστερ εξαργύρωσε την σκληρή δουλειά του. Το φημισμένο κολέγιο του Kansas όχι απλώς τον καλωσόρισε στις τάξεις του, αλλά του πρόσφερε και θέση πενταδάτου από την πρώτη του σεζόν. Ο 18χρονος έκανε μια καταπληκτική ρούκι σεζόν με 15,5 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ σε 29,4 λεπτά κατά μέσο όρο. Το ΝΒΑ είχε ήδη αρχίσει να τον παρακολουθεί, αλλά οι «Σειρήνες» που ηχούσαν ήδη στα αυτιά του φαίνεται πως του έκαναν μεγάλο κακό.

Λοξοδρόμηση και ανώμαλη προσγείωση

Κάπου εκεί έχασε το δρόμο του… Οι αριθμοί του την δεύτερη σεζόν έπεσαν δραματικά σε όλους τους τομείς (12,5 πόντοι, 2,3 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ σε 27,8 λεπτά ανά αγώνα), ο ίδιος πήρε πολλά κιλά και δεν θύμιζε σε τίποτα τον ελπιδοφόρο ρούκι της περασμένης περιόδου. «Νόμιζα πως τα είχα όλα ρυθμισμένα, αλλά δεν ίσχυε. Σα να μεγάλωσα λίγο απότομα. Δεν δούλευα το ίδιο σκληρά και σκεφτόμουν πρόωρα το ΝΒΑ και όχι τη χρονιά μου στο κολέγιο. Προσπαθούσα να παίξω σαν τους παίκτες του ΝΒΑ και όχι σαν τον παίκτη που ανάγκασε τις ομάδες του πρωταθλήματος να τον παρακολουθούν. Δεν μπορούσε να με διαχειριστεί ο προπονητής, έκανα πράγματα επειδή τα έβλεπα στο ΝΒΑ κι όχι όσα είχα δουλέψει και ήξερα πως μπορώ να κάνω. Όλο αυτό μου έκανε μεγάλο κακό», παραδέχτηκε ο ίδιος χρόνια μετά.

Ο Μπρους Γουέμπερ δεν ανέχτηκε τα τερτίπια του. Μετά από αρκετές παρατηρήσεις, τον έθεσε εκτός ομάδας για τρία παιχνίδια, αλλά ο Μάρκους δεν έβαλε μυαλό. Συνέχισε τα παραπτώματα και τελικά αποπέμφθηκε από το Kansas. Ό,τι χειρότερο, να σε απομακρύνει ένα φημισμένο κολέγιο, για τα όνειρά σου για το ΝΒΑ…



Η δεύτερη ευκαιρία

Φεύγοντας ατιμασμένος από το κολέγιο, ο Μάρκους Φόστερ αναζητούσε μια σανίδα σωτηρίας έχοντας να αντιμετωπίσει την κακή φήμη του. Το κολέγιο του Creighton ήταν αυτό που τον έφερε ξανά στον ίδιο δρόμο. Ο προπονητής του, Γκρεγκ ΜακΝτέρμοτ, είχε ξεχωρίσει το ταλέντο του από το λύκειο, αλλά τότε ο Φόστερ είχε προτιμήσει το Kansas. Βάσει κανονισμών έπρεπε να μείνει για έναν χρόνο εκτός αγώνων μετά την αλλαγή κολεγίου, αλλά αυτό μάλλον τον βοήθησε. Κι αυτό γιατί ο Φόστερ εμφανίστηκε στη νέα του ομάδα με 16% λίπος αλλά σύντομα έγινε ξανά… αθλητής. Το γυμναστήριο και το γήπεδο έγιναν ξανά το δεύτερο «σπίτι» του και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Στην πρώτη του σεζόν με το Creighton έγινε ηγέτης της ομάδας με 18,2 πόντους, 2,9 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ σε 30,9 λεπτά κατά μέσο όρο και επελέγη στην καλύτερη πεντάδα της Big East. Σκέφτηκε να μεταπηδήσει στο ΝΒΑ, αλλά επέστρεψε στο κολέγιο για την senior χρονιά του και για να πάρει το πτυχίο του στην ποινική δικαιοσύνη. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2017 η κοπέλα του από το σχολείο, Τσέλσι Γκασέμι, έφερε στον κόσμο την κόρη τους. «Ήθελα να δουλέψω σκληρά το καλοκαίρι, περισσότερο από ποτέ. Και ήξερα εν τέλει ότι ήθελα να τελειώσω το κολέγιο, να μπορώ να πω στην κορούλα μου ότι πήρα το πτυχίο μου».



Εντυπωσιακή σεζόν, αλλά… Nemesis

Η τελευταία σεζόν του Μάρκους Φόστερ στο NCAA ήταν αναμενόμενα εξαιρετική. Είχε 19,8 πόντους, 3,9 ριμπάουντ, 2,7 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 31,6 λεπτά ανά αγώνα. Όμως στην τελική φάση του κολεγιακού πρωταθλήματος ήρθε αντιμέτωπος με το παρελθόν. Το πανίσχυρο Kansas βρέθηκε στο δρόμο του και του τον έφραξε. Στο Spectrum της Βόρειας Καρολίνας το Creighton υποκλίθηκε με 69-59, με τον Φόστερ να απογοητεύει έχοντας 5 πόντους με 2/11 σουτ και 3 λάθη. Ο Μπρους Γουέμπερ, πάντως, τον αντάμειψε με μια αγκαλιά και ενθαρρυντικά λόγια. «Δεν είχα τίποτα εναντίον του. Απλώς είμαι ένας δάσκαλος παιδιών και θέλω να είναι πετυχημένα. Του είπα πως χαίρομαι γι’ αυτόν και που βρήκε το δρόμο του. Έκανε μια εξαιρετική πορεία και είμαι περήφανος γι’ αυτόν. Ίσως να τον βοήθησα κι εγώ να τα καταφέρει», τόνισε ο άνθρωπος που είχε αποπέμψει τον Φόστερ.



Το ΝΒΑ δεν ήρθε… ποτέ

Ο Μάρκους Φόστερ δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει τις δύο πολύ καλές του σεζόν στο Creighton. Στο ντραφτ του 2018 δεν επελέγη από καμία ομάδα. Ίσως γιατί ήταν κοντός (1,91μ.) για τη θέση «2» και όχι τόσο καλός δημιουργός για τη θέση «1», ίσως πλήρωσε και το… στίγμα από την αποχώρησή του από το Kansas. Το πάλεψε μέσω Summer League, τόσο το 2018 με τους Κινγκς (έχοντας συμπαίκτη τον Ζακ Όγκαστ), όσο και το 2019 με τους Μάτζικ. Όμως πήρε ελάχιστες ευκαιρίες και ο ξενιτεμός ήταν μονόδρομος…



Από την Κορέα και τον Λίβανο, στο Ισραήλ

Τον Αύγουστο του 2018 υπέγραψε στην Γουοντζού της Νότιας Κορέας. Άλλωστε πλέον ήταν πατέρας και είχε ευθύνες. Σε 51 εμφανίσεις εκεί είχε 25,2 πόντους (τέταρτος σκόρερ του πρωταθλήματος), 5,2 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ σε 27,5 λεπτά κατά μέσο όρο. Τον Μάρτιο του 2019 ο δρόμος του τον έβγαλε στο Λίβανο και την Σαμπβίλ, όπου σε τρία ματς είχε 10,7 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ σε 16,7 λεπτά ανά αγώνα.

Η πρώτη του και μοναδική μέχρι τώρα ευκαιρία στην Ευρώπη ήρθε από την Χάποελ Χολόν τον Ιούλιο. Με τη φανέλα της έλαμψε έχοντας 19,2 πόντους (73,7% βολές, 39,6% στα τρίποντα), 3,6 ασίστ και 3,2 ριμπάουντ σε 30,5 λεπτά κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα. Μάλιστα «φιλοδώρησε» με 37 και 23 πόντους την Χάποελ Ιερουσαλήμ, ενώ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 27 και 20 πόντους. Εξαιρετικά τα πήγε και στο Basketball Champions League έχοντας 17,8 πόντους (73,1% βολές, 61,9% δίποντα, 35,4% τρίποντα) όντας έκτος σκόρερ στη διοργάνωση, 3,8 ασίστ, 2,9 ριμπάουντ, 1,1 κλεψίματα και 2 λάθη 30 λεπτά ανά αγώνα.



Αγωνιστικά χαρακτηριστικά

Ο Μάρκους Φόστερ είναι κλασική περίπτωση σούτινγκ γκαρντ «παγιδευμένου» σε ύψος πλέι μέικερ. Με μπόι στο 1,91μ. θεωρήθηκε κοντός για τη θέση «2» στο ΝΒΑ και μάλλον αυτό του στοίχισε οποιαδήποτε ευκαιρία στον μαγικό κόσμο. Πάντως όσο ύψος του λείπει, τόση δύναμη διαθέτει. Χάρη στον δυνατό κορμό του μπορεί να τελειώνει καλά τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Συχνά επιλέγει το drive ή το floater από το μακρινό σουτ (στο οποίο είναι αρκετά αξιόπιστος αλλά δεν αποτελεί το φόρτε του) δίχως να φοβάται να επιτεθεί στα… θηρία μέσα στο ζωγραφιστό. Κερδίζει χώρο με το εκτόπισμά του και είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος στο drive χάρη και στο γρήγορο (ειδικά για την Ευρώπη) πρώτο του βήμα.

Επιθετικά είναι εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός, με καλό σουτ από ντρίμπλα και χωρίς ισορροπία και καλό χειρισμό της μπάλας. Ωστόσο υστερεί στο δημιουργικό κομμάτι, καθώς είναι αυτό που λέμε score-first guard, δηλαδή κοιτάζει περισσότερο το καλάθι παρά τους συμπαίκτες του. Στην άμυνα δεν «κλέβει», έχει αρκετά καλή αθλητικότητα και άνοιγμα χεριών 1,98μ., αλλά χρειάζεται δουλειά στην ομαδική άμυνα.

Θα τα καταφέρει στον Παναθηναϊκό; Μόνο ο χρόνος θα δείξει…



Serie A και La Liga παίζουν στο Pamestoixima.gr! *Οροι & προϋποθέσεις |21+



Advertisement

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x