Χρήστος Ρομπόλης

Ο Ολυμπιακός άφησε το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα και το πληρώνει

Στην ίσως χειρότερη βραδιά της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας του ο Ολυμπιακός έδειξε πως βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η νίκη επί της Μπάγερν ήταν απλώς μια… καλή παρένθεση. Γράφει ο Χρ.Ρομπόλης.

Οι ήττες στον αθλητισμό δεν απαγορεύονται. Ούτε καν και οι συντριβές, αν έρχονται από εμφανώς ανώτερους αντιπάλους. Όμως αυτό που υπέστη ο Ολυμπιακός στα Κανάρια Νησιά δεν χωρά απολύτως καμία δικαιολογία και δίχως υπερβολή συνιστά την πιο μαύρη βραδιά τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία του.

Η ομάδα που έφτασε να μοχθεί για την πρόκρισή της στα playoffs και θα έπρεπε να μασά σίδερα μέχρι να την εξασφαλίσει, εμφανίστηκε… μπλαζέ και έγινε παιχνιδάκι στα χέρια της Γκραν Κανάρια. Μιας ομάδας που ήθελε απλώς να βγάλει την υποχρέωση προτού εστιάσει στη μάχη σωτηρίας της στην ACB και να ευχαριστήσει το κοινό της στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της στην Ευρωλίγκα, όπου πολύ αμφιβάλλουμε αν θα την ξαναδούμε. Κι όμως, η ένταση, η ενέργεια, η συγκέντρωση και η διάθεση απουσίαζαν πλήρως από αυτούς με τα ερυθρόλευκα και ξεχείλιζαν σε αυτούς με τα κίτρινα.

Για να το θέσουμε και αριθμητικά: ο Ολυμπιακός πέτυχε 67 πόντους στην χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης, μια ομάδα με μέσο όρο παθητικού στην Ευρωλίγκα 88,59 πόντους (ή 86,64 εντός έδρας). Μοίρασε μόλις 8 ασίστ, έκανε 14 λάθη και επέστρεψε στην κακιά συνήθεια να μην χρησιμοποιεί σωστά τα φάουλ. Οι απουσίες των Σπανούλη και Στρέλνιεκς είναι ελαφρυντικά αλλά επ ουδενί λόγο επαρκείς δικαιολογίες. Όπως και το μεγάλο ταξίδι, που είχε όμως να αντιμετωπίσει και η αντίπαλός του φτάνοντας στα Κανάρια Νησιά όχι ξημερώματα όπως ο Ολυμπιακός, αλλά μεσημέρι Τετάρτης. Ούτε το κακό rotation του Μπλατ ακόμη και στο εύκολο ματς με την Μπάγερν, που είχε κριθεί από το ημίχρονο αλλά επέλεξε να βγάλει το ματς με σχεδόν επτά παίκτες, μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη θλιβερή εικόνα.

Είναι εμφανές πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και δυόμισι με τρεις μήνες. Η νίκη επί του Παναθηναϊκού ήταν η τελευταία του πραγματικά πειστική εμφάνιση, καθώς έκτοτε μετρά τέσσερις νίκες σε έντεκα αγώνες. Σε αυτό το διάστημα έχει κερδίσει με ηρωικά στο φινάλε και αρκετή δόση τύχης την Μπασκόνια, την αποδεκατισμένη Χίμκι, την αδύναμη Μπουντούτσνοστ και τη συνήθως πολύ κατώτερη μακριά από το Μόναχο Μπάγερν.

Πέρα από τις δεδομένες δομικές αδυναμίες του ρόστερ, που έχουν επισημανθεί πολλάκις (απουσία αθλητικού 5αριού, μετατροπή του ΛεΝτέι που είναι 4άρι σε 5άρι, έλλειψη αθλητικότητας στα γκαρντ κι όχι μόνο, υπερφόρτωση στο «3» μέχρι την παραχώρηση του Τίμα με δανεισμό), πέρα από τις κακές επιλογές του Ντέιβιντ Μπλατ από το χτίσιμο της ομάδας μέχρι και το rotation και πέρα από τους τραυματισμούς, φαίνεται πως ο Ολυμπιακός ως οργανισμός έχει ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα πολύ περισσότερο με άλλα πράγματα παρά με το πραγματικό μπάσκετ. Κι όταν αφήνεις το μπάσκετ, σε αφήνει κι αυτό. Από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και τη διαρροή του ηχητικού, μέχρι την αποχώρηση στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, την απειλή για αποχή που έγινε πράξη στο πρωτάθλημα και τις συζητήσεις με την Αδριατική Λίγκα, αλλά και από την κόντρα με την ΕΟΚ και την ΚΕΔ, μέχρι τη συνεχιζόμενη διαμάχη με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει αφήσει σε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μοίρα αυτό που θα έπρεπε να έχει σε πρώτη.

Η ανάρτηση του Πρίντεζη στο Instagram με τους Έλληνες συμπαίκτες του από το αεροδρόμιο λίγο πριν την πτήση για τα Κανάρια Νησιά προσπάθησε να πείσει άπαντες πως (πλέον) όλα είναι καλά στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητούμε αυτό. Όμως αποδεικνύει αυτό που επισημάνθηκε παραπάνω. Λίγο μετά τη νίκη επί της Μπάγερν, το μυαλό όλων δεν ήταν στο πώς θα ακολουθήσει μια δεύτερη σερί καλή εμφάνιση και φυσικά νίκη επί της Γκραν Κανάρια που θα έφερνε την ομάδα αγκαλιά με τα playoffs, αλλά στο πώς θα απαντήσουν οι παίκτες σε δημοσιεύματα και κακόβουλες ή μη φήμες.

Με αυτά και με άλλα, ο Ολυμπιακός που έφτανε να διεκδικεί με αξιώσεις την τέταρτη ή την πέμπτη θέση είναι πλέον ένατος και δεν έχει απόλυτα την τύχη στα χέρια του. Γιατί, για παράδειγμα, αν Παναθηναϊκός και Μπασκόνια κάνουν το 3/3 και η Αρμάνι το 2/3, μένει εκτός ακόμη κι αν κερδίσει Ζαλγκίρις και Νταρουσάφακα στο ΣΕΦ. Η λογική, πάντως, λέει πως αυτό το σενάριο μοιάζει ακραίο. Αυτό που όμως πλέον αποτελεί υποχρέωση είναι το 2/2 στο Φάληρο και με εικόνα σαν αυτή κόντρα στη Γκραν Κανάρια δεν κερδίζει σίγουρα τη Ζαλγκίρις, ου μην και την Νταρουσάφακα.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x