Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός του Κάτας προοδεύει, ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα φθίνει

Το ντέρμπι κατέδειξε πως μία ομάδα (Παναθηναϊκός) είναι σε ξεκάθαρη άνοδο και η άλλη (Ολυμπιακός) σε ελεύθερη πτώση.

Το διάγραμμα των «αιωνίων» ακολουθεί εδώ και λίγες εβδομάδες εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία. Κι ενώ αυτό του Παναθηναϊκού με την έλευση του Όντεντ Κάτας μοιάζει με καρδιογράφημα στο οποίο ο παλμός όλο και δυναμώνει, αυτό του Ολυμπιακού μοιάζει με ασθενούς σε ημικωματώδη κατάσταση με τεράστια ευθύνη του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο Ισραηλινός τεχνικός έκανε στο παρκέ του ΣΕΦ ένα μεγαλοπρεπέστατο ματ στον συνάδελφό του. Έχοντας, απόντος και του Νέντοβιτς, μια ομάδα χωρίς όχι μόνο τοπ επιπέδου δημιουργούς, αλλά καλά-καλά ούτε και χειριστές, αποφάσισε να παίξει το χαρτί του μεγέθους. Σε αυτό ποντάρει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του παρατάσσοντας πεντάδες με μέσο όρο ύψους πολύ πάνω από τα δύο μέτρα. Έτσι ο Παναθηναϊκός μπορεί να έμοιαζε βαρύς και αργός στην επίθεση, αλλά ταυτόχρονα αξιοποίησε στο έπακρο την υπεροχή του σε έναν τομέα που ο αντίπαλός του είναι μάλλον ο χειρότερος στην Ευρωλίγκα. Τα πανύψηλα σχήματα λειτουργούσαν εξαιρετικά στις αλλαγές, μις ματς ήταν σχεδόν αδύνατο να προκύψουν, οι γωνίες πάσας εξαφανίζονταν σε ένα δάσος από χερούκλες, ενώ οι όποιες αστοχίες στην επίθεση συχνά διορθώνονταν από τις έξτρα κατοχές των επιθετικών ριμπάουντ.



Το εξαιρετικό ξεκίνημα τόνωσε την αυτοπεποίθηση παικτών ρυθμού, όπως οι Σαντ-Ρος, Μποχωρίδης και Γουάιτ, ενώ η απουσία του κορυφαίου παίκτη της ομάδας αποδείχτηκε… κρυμμένη ευλογία. Χωρίς τον διαχειριστή των περισσότερων κατοχών του, ο Παναθηναϊκός έγινε πιο απρόβλεπτος στην επίθεση και πιο συνεπής στην άμυνα, αφού ο Σέρβος συχνά αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στα μετόπισθεν. Ούτε η κακή επιθετική βραδιά του Παπαπέτρου, ούτε η τραγική εικόνα του εκτός κλίματος Μακ, ούτε ο φιλότιμος πλην απροσάρμοστος Φόστερ στάθηκαν ικανά στοιχεία να αναχαιτίσουν τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Όντεντ Κάτας αράδιασε στο παρκέ χαρακτήρα, συγκέντρωση και πίστη στο πλάνο που δεν είχαν παρουσιάσει πολύ ακριβότερες δικές του ομάδες στο πρόσφατο παρελθόν στο ΣΕΦ. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να πιστώνεται στον Ισραηλινό τεχνικό, ο οποίος αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί απλά έναν… τοτέμ που θα εμπνεύσει τους παίκτες, αλλά είναι ένας ικανός προπονητής που μπορεί να κερδίσει ΚΑΙ μέσω της άμυνας.

Την ίδια ώρα, η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν θλιβερή. Το έλλειμμα αθλητικότητας και μεγέθους, όχι μόνο κόντρα στον Παναθηναϊκό αλλά απέναντι σε κάθε ομάδα της Ευρωλίγκας, βγάζει μάτι. Το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται παρά μόνο με αλλαγές αλλά τώρα είναι πολύ αργά. Ακόμη κι έτσι όμως, οι «ερυθρόλευκοι» δεν αξιοποίησαν ούτε στιγμή το πλεονέκτημα που είχαν στα χαρτιά σε δημιουργία. Δίχως γρήγορη κυκλοφορία, δίχως κίνηση και δίχως ιδέες, φάνηκε να πελαγώνουν και να απελπίζονται. Τα εκτός προγράμματος τρίποντα του ΜακΚίσικ και κάποια προσωπικά καλάθια από τον Πρίντεζη, τον Σλούκα ή τον Χάρισον κράτησαν τους γηπεδούχους ζωντανούς, αλλά όχι για πολύ. Αυτό που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στο παρκέ του ΣΕΦ δεν είναι μπάσκετ ομάδας που δικαιούται να έχει αξιώσεις για τα playoffs και τιμωρήθηκε με μια οδυνηρή από όλες τις απόψεις ήττα.



Πιο ανησυχητικό και από το αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό όμως είναι αυτό που ακολούθησε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέφυγε για πολλοστή φορά την αυτοκριτική, «άδειασε» ξεκάθαρα κάποιους παίκτες του μιλώντας για έλλειψη χαρακτήρα που δεν συνάδει με μια ομάδα απαιτήσεων σαν τον Ολυμπιακό, επικαλέστηκε ως δικαιολογία το πολύ υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού και τόνισε πως ακόμη-κι ας έχουμε φτάσει στην 24η αγωνιστική-αξιολογεί ποιοι από τους παίκτες του μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Όταν αρνείσαι να παραδεχτείς τα λάθη σου, μεταθέτεις τις ευθύνες και δεν αναγνωρίζεις το πρόβλημα, το να μην μπορείς να το λύσεις (παρότι σου διατίθενται τα μέσα) είναι η απόλυτα φυσιολογική συνέπεια. Ο Ολυμπιακός βλέπει ακόμη μια χρονιά να καταστρέφεται νωρίς και μην έχοντας αλλού να στοχεύσει είναι αναγκασμένος να βράζει στο ζουμί του για τις εναπομείνασες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας και μια μακρά offseason από τον Απρίλη ως τον Οκτώβρη. Εκεί όπου θα απαιτηθούν γενναίες αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x