Χρήστος Ρομπόλης

Το πρόβλημα του Ολυμπιακού στην επίθεση και του Παναθηναϊκού στο «5»… φωνάζουν

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο σκορ και ο Παναθηναϊκός στο «5». Κι αυτό δεν κρύβεται μετά από 14 αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα.

Βρισκόμαστε πλέον πολύ «βαθιά» μέσα στην regular season της Ευρωλίγκας για να… εθελοτυφλούμε. Καλές δικαιολογίες οι απουσίες, ο χρόνος προσαρμογής ή και οι διαιτησίες, αλλά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα πρέπει να εστιάσουν στα πραγματικά τους προβλήματα κι όχι σε αυτά που απλώς τα κάνουν να φαντάζουν ακόμη μεγαλύτερα.

Το πρόβλημα στην επίθεση του Ολυμπιακού «φωνάζει»


Αυτό που είναι προφανές από την αρχή της σεζόν για τον φετινό Ολυμπιακό μπήκε σε μεγεθυντικό φακό το βράδυ της Παρασκευής στο ΣΕΦ. Υπάρχει επιθετικό πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Η αποκρουστική εικόνα κόντρα στη Βαλένθια ήταν το αποκορύφωμα, αλλά τα σημάδια έχουν φανεί εξ αρχής και το δείγμα 14 αγωνιστικών είναι αρκετά ασφαλές για συμπεράσματα.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα προβλήματα-Άρθρο Χρ. Ρομπόλη

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, αφού ο Ολυμπιακός:

-είναι η 16η επίθεση σε απόλυτους αριθμούς με μόλις 76,4 πόντους ανά αγώνα και 13ος σε πόντους ανά 100 κατοχές με 113,4. Πέρσι ήταν έβδομος με 82,8 και δεύτερος με 119,2 αντίστοιχα.

-σουτάρει με το δωδέκατο μεγαλύτερο ποσοστό στα δίποντα, 52,5%, ενώ πέρσι ήταν πρώτος με 60,1%.

-παίζει στον μικρότερο αριθμό κατοχών ανά αγώνα σε όλη την Ευρωλίγκα με μόλις 66,2. Πέρσι είχε 69,4 και ήταν δωδέκατος.

-είναι μεν πρώτος στα καλάθια που προέρχονται από ασίστ (69,7%), ωστόσο αυτό μαρτυρά την αδυναμία του στην προσωπική φάση και το ένας εναντίον ενός.

Η απουσία του Πίτερς και η κακή βραδιά του (στοχευμένου από την αντίπαλη άμυνα) Κάνααν ήταν στοιχεία αρκετά για να χαθεί η τριγωνομετρία από την επίθεση του Ολυμπιακού κόντρα στη Βαλένθια. Χωρίς τις αποστάσεις που δημιουργεί το καλό μακρινό σουτ, χωρίς τους παίκτες που θα επιτεθούν κάθετα δημιουργώντας ρήγματα και ανισορροπίες και με τους σέντερ να τροφοδοτούνται ξανά ελάχιστα (πήραν μαζί επτά σουτ και αρκετά εξ αυτών όχι μετά από «τάισμα», αλλά από επιθετικά ριμπάουντ), οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αργοί, προβλέψιμοι και αναποτελεσματικοί. Η Βαλένθια επέτρεψε σουτ από στοχευμένους παίκτες, γέμισε το ζωγραφιστό με κορμιά, έστειλε βοήθειες σε Φαλ-Μιλουτίνοφ και βραχυκύκλωσε πλήρως τον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα προβλήματα-Άρθρο Χρ. Ρομπόλη

Ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν ήταν σε καλή βραδιά, αφού πέρα από δυσλειτουργικά σχήματα με αρκετούς παίκτες χωρίς αγωνιστικό ρυθμό ταυτόχρονα στο παρκέ ή με αρκετούς παίκτες που δεν έχουν απειλή από μακριά, συνέχισε να ποντάρει ως το τέλος του αγώνα στην άμυνά του ενώ ήταν προφανές πως χρειαζόταν σκορ. Από τους ΜακΚίσικ, Μπραζντέικις και Σίκμα που ο αντίπαλος ήταν διατεθειμένος να αφήσει να σουτάρουν άσφαιρα από μακριά μέχρι να σβήσει ο ήλιος, πόσο χειρότερα θα τα πήγαιναν έστω κι ανέτοιμοι οι Γκος και Πετρούσεφ; Ο Ολυμπιακός, τελικά, δεν έχασε από τη Βαλένθια επειδή δέχτηκε 63 πόντους, αλλά επειδή πέτυχε μόλις 56.

Ο Ολυμπιακός μπορεί εύκολα να βραχυκυκλώσει αλλά δύσκολα να ξεμπλοκάρει. Ο παίκτης που θα βγει έξω από τα «κουτάκια» και θα προσφέρει προσωπικό σκορ ή δημιουργία απουσιάζει εκκωφαντικά και δύσκολα θα… βρεθεί ακόμη κι όταν όλοι είναι διαθέσιμοι και σε φουλ φόρμα. Αυτό είναι το ζήτημα για τη φετινή ομάδα, η άμυνα της οποίας είναι καλύτερη και από πέρσι, με ελάχιστα τρωτά σημεία και λιγοστούς αδύναμους κρίκους, αλλά πλέον πολύ συχνά δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει αυτό το ατού στην επίθεση.

Ο πνευματικά έτοιμος… Κωστακούνμπο και το πρόβλημα στο «5»


Η παρουσία του Κώστα Αντετοκούνμπο ήταν το πιο ενθαρρυντικό σημείο από την όχι εύκολη μήτε αυτονόητη όμως νίκη του Παναθηναϊκού επί της Βιλερμπάν. Μπορεί ο Εργκίν Αταμάν να τον επιστράτευσε σχεδόν… αναγκαστικά σε ένα οριακό σημείο του αγώνα στην τέταρτη περίοδο, όταν ο Λεσόρ φορτώθηκε με τέταρτο φάουλ και με τον Μπαλτσερόφσκι εκτός κλίματος, αλλά ο διεθνής σέντερ άρπαξε την ευκαιρία και ο συχνά σκληρός αλλά δίκαιος Τούρκος προπονητής τον κράτησε ουσιαστικά ως το τέλος στο παρκέ.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα προβλήματα-Άρθρο Χρ. Ρομπόλη

Είναι προφανές πως ο Παναθηναϊκός έχει ζήτημα στο «5», ειδικά στην άμυνα και στο εύκολο ριμπάουντ. Ωστόσο πέραν του Λεσόρ που με τα όποια διαστήματα έλλειψης συγκέντρωσης είναι απαραίτητος, αυτή τη στιγμή ο Αντετοκούνμπο δείχνει πιο έτοιμος να προσφέρει κάποια ποιοτικά λεπτά από τον πάγκο. Μπορεί να έχει τακτικές και τεχνικές αδυναμίες, μπορεί σαν ποιότητα να υστερεί σημαντικά του Μπαλτσερόφσκι, ωστόσο εν αντιθέσει με τον Πολωνό είναι πολύ πιο έτοιμος πνευματικά. Ο… Κωστακούνμπο παίζει με αέρα και αυτοπεποίθηση πολύ μεγαλύτερη από το ταλέντο του (ένα χαρακτηριστικό που έχει και ο αδερφός του, Θανάσης), ενώ ο Μπαλτσερόφσκι παρότι διαθέτει ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο «πακέτο» μοιάζει τις περισσότερες φορές σαν ψάρι έξω από το νερό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια στο «5». Η αδυναμία της άμυνας στο post (32 πόντους έβαλαν οι σέντερ της Βιλερμπάν προχθές, 21 είχε βάλει μόνος του ο Τζόουνς της Εφές τις προάλλες και… πάει λέγοντας) και το πρόβλημα στο ριμπάουντ είναι κάτι που «φωνάζει» σχεδόν από την αρχή της σεζόν. Για να το θέσουμε και με αριθμούς, οι «πράσινοι» παίρνουν μόλις τα 65,9% από τα διαθέσιμα αμυντικά ριμπάουντ και χάνουν τα 34,1% αντίστοιχα, με τους αντιπάλους τους να ανανεώνουν αρκετές επιθέσεις. Η… κατάχρηση των Λεσόρ και Μήτογλου, που καλούνται να καταναλώσουν πολλή ενέργεια μπρος-πίσω για 30+ ή συχνά και 35+ λεπτά, είναι ένας από τους λόγους αυτής της αδυναμίας, όπως και η απουσία Χουάντσο και Παπαπέτρου, αλλά όχι η μοναδική αιτία για ένα πρόβλημα που πρέπει να καμουφλαριστεί άμεσα.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα προβλήματα-Άρθρο Χρ. Ρομπόλη

ΥΓ1: Ο Ολυμπιακός όφειλε να εξοβελίσει πρώτος τον οπαδό που φέρεται να έκανε ρατσιστική επίθεση στον διαιτητή Μπισάνγκ και πολύ σωστά έπραξε πετώντας τον για πάντα εκτός ΣΕΦ. Όποιο λάθος κι αν έκανε ο Γάλλος (που πάντως βάσει κανονισμού ορθώς καταλόγισε επιθετικό φάουλ στον Κάνααν), τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά.

ΥΓ2: Είναι τουλάχιστον άδικο και πιθανότατα πρόκειται για επιτηδευμένη στοχοποίηση να... κατηγορείται ο Γιώργος Μπαρτζώκας για την ατάκα «... έχουν γεννήσει τρεις παίκτες μας σε τρεις αγώνες μας φέτος». Ο ίδιος και όλος ο οργανισμός βάζουν πάνω από όλα τον ανθρώπινο παράγοντα και ορθότατα ο Πίτερς ήταν στο πλευρό της συζύγου του και όχι των συμπαικτών του. Κάποια πράγματα είναι πολύ πιο σημαντικά από το μπάσκετ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x