Χρήστος Ρομπόλης

Η νίκη δεν είναι απαίτηση, η προσπάθεια είναι…

Ο Παναθηναϊκός την πάτησε με τρόπο-καρμπόν και χάνει το δικαίωμα της… κατανόησης από τον κόσμο του που απαιτεί τουλάχιστον προσπάθεια.

Ο Παναθηναϊκός όχι απλώς δεν πήρε το μάθημά του από την ήττα στη Βαλένθια δύο βράδια πριν, αλλά έχασε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Με τα ίδια παιδαριώδη λάθη, με την ίδια νωθρότητα στην άμυνα, με την ίδια κατάρρευση στην τέταρτη περίοδο, ολοκληρώνοντας τη διαβολοβδομάδα με ένα τεράστιο πισωγύρισμα σε σχέση με ό,τι είχε παρουσιάσει, ακόμη και στις ήττες του, μέχρι πρότινος. Γιατί συχνά δεν μετρά μόνο αν κερδίζεις ή χάνεις, αλλά και ο τρόπος που συμβαίνει αυτό…

Το μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Βόβορας προς πάσα κατεύθυνση αφήνοντας εκτός ροτέισον τον Μπέντιλ και βάζοντας στο δεύτερο ημίχρονο τον Φόστερ, που έδειξαν κακή νοοτροπία και έλλειψη αφοσίωσης στον αγώνα της Τρίτης, δεν… διαβάστηκε.

Οι «πράσινοι» υποθήκευσαν το καλό τους ξεκίνημα βάζοντας την Μπασκόνια σε ρυθμό προσφέροντας στους Βάσκους απλόχερα την μπάλα. Οι γηπεδούχοι πέτυχαν 11 από τους 20 πόντους τους στην πρώτη περίοδο από λάθη αντιπάλου και το τελικό ταμείο βρήκε το 1/3 της παραγωγής τους από ευγενική προσφορά του Παναθηναϊκού (29 από τους 93 πόντους). Κι ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν έμαθαν από τα προ διημέρου παθήματά τους, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε την οξυδέρκεια να παρκάρει γρήγορα στον πάγκο τον βραδύκαυστο Φαλ και να βγάλει τα συκώτια του Νέντοβιτς με το μαρκάρισμα από Βιλντόσα και Χένρι. Ο Σέρβος που άρχισε με 2/2 τρίποντα και 2 ασίστ απορρυθμίστηκε, εκνευρίστηκε και η βασική (ου μην και μοναδική σταθερή) πηγή δημιουργίας καταστράφηκε.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού φάνηκε και πάλι πολύ εύκολο να ξεχαρβαλωθεί. Ήταν αδύναμη στο ένας εναντίον ενός από την περιφέρεια μέχρι και κοντά στο καλάθι, χωρίς καλές περιστροφές μήτε συγκέντρωση, με αποτέλεσμα η Μπασκόνια να κλείσει το ματς σουτάροντας με 71,4% στα δίποντα και 9/17 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο. Στην επίθεση τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλύτερα, αφού σε πάνω από τις μισές επιθέσεις υπήρχε κατάχρηση ντρίμπλας, κακές αποστάσεις, ελάχιστες καλές ιδέες και αστοχία.

Όταν μπήκε στο μείγμα και η φυσιολογική απογοήτευση, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε αποκρουστική εικόνα παραίτησης, που δεν είχε δείξει ούτε απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Μπαρτσελόνα, η ΤΣΣΚΑ ή η Εφές, όταν αυτές ξεμάκραιναν στο σκορ. Ίσως το πιο ανησυχητικό σημάδι για τη συνέχεια…

Έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη. Ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει ούτε την ποιότητα, ούτε το βάθος, ούτε την εμπειρία, ούτε τη χημεία του παρελθόντος. Ακόμη και στις ήττες, όμως θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την επιείκεια στην κριτική, όσο θα παλεύει στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Αυτό ΔΕΝ συνέβη ποτέ στο ταξίδι του στην Ισπανία. Κι ασφαλώς δεν είναι μόνο θέμα ρόστερ, έστω κι αν φυσικά δεν βοήθησε το γεγονός ότι την Τετάρτη ταξίδεψε έξι ώρες με το πούλμαν από τη Βαλένθια στη Βιτόρια γιατί η τσέπη του δεν αντέχει τα τσάρτερ. Το πολύ περιορισμένο του μπάτζετ είναι ελαφρυντικό, αλλά όχι επαρκής δικαιολογία για συντριβές σαν κι αυτή της Πέμπτης…

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x