Χρήστος Ρομπόλης

Τα «κολλήματα» Αταμάν-Σλούκα κι ο πολύ σκληρός αλλά δεν… φτάνει Ολυμπιακός

Ο Παναθηναϊκός έχασε… πνευματικά τη μάχη από την ελλιπέστατη Εφές και ο Ολυμπιακός κέρδισε… σωματικά αλλά έπεσε στην παγίδα της Ρεάλ. Κι ένα σχόλιο για τη διαστημική ΑΕΚ.

Καλές ήταν οι έξι σερί νίκες που μέχρι την περασμένη εβδομάδα μετρούσαν οι «αιώνιοι» στην Ευρωλίγκα, αλλά μόλις το πρόγραμμα ζόρισε έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες που αν δεν διορθωθούν ή έστω καμουφλαριστούν εγκαίρως θα στοιχίσουν στην οικονομία της μαραθώνιας regular season. Αδυναμίες πνευματικές για τον Παναθηναϊκό και ποιοτικές για τον Ολυμπιακό, που πρέπει και μπορούν να αντιμετωπιστούν για να μη χαθεί κι άλλο έδαφος.

Αταμάν και Σλούκας πρέπει να… ξεκολλήσουν


Ας είμαστε ρεαλιστές. Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε από αυτή την Εφές επειδή υστερούσε σε ποιότητα ή ομοιογένεια. Όχι όταν ο αντίπαλος έπαιζε με έξι βαρβάτες απουσίες, με δύο παίκτες που αποκτήθηκαν τώρα και αρκετούς «άγραφους» σε επίπεδο της Ευρωλίγκας. Η ήττα των «πράσινων» ήρθε για λόγους πνευματικούς και εξηγούμαστε…

Τα «κολλήματα» Αταμάν-Σλούκα κι ο πολύ σκληρός αλλά δεν φτάνει Ολυμπιακός

Ο Εργκίν Αταμάν δεν φρόντισε να προετοιμάσει πνευματικά την ομάδα του πως θα έβρισκε μπροστά της έναν ελλιπέστατο μεν αλλά συσπειρωμένο και αποφασισμένο να… πεθάνει στο γήπεδο αντίπαλο. Οι παίκτες-και με δική τους ευθύνη-μπήκαν στο παρκέ με τουπέ θαρρείς και ήταν η… Ρεάλ, προφανέστατα επηρεασμένοι από το γεμάτο ιατρικό δελτίο της Εφές, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν πλήρως από μια ομάδα που υστερούσε σε όλα αλλά ξεχείλιζε σε αυτό που κάνει όλα τα άλλα να δουλεύουν: το πάθος. Αυτό μεταφράστηκε στα 19 επιθετικά ριμπάουντ και στις περίπου 20 έξτρα κατοχές που είχε η Εφές που ώρες-ώρες έμοιαζε να σουτάρει μέχρι να το βάλει.

Πέραν της κακής πνευματικής προετοιμασίας των (επαναλαμβάνουμε, όχι άμοιρων ευθυνών) παικτών του, ο Τούρκος προπονητής χρεώνεται και το γνωστό του χούι της… κατάχρησης κάποιων και της αχρήστευσης άλλων παικτών. Από ένα ρόστερ 18 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν ουσιαστικά επτά παίκτες, οι… συνήθεις ύποπτοι που αφήνουν τα κόκκαλά τους στο παρκέ, με αποτέλεσμα στο φινάλε να μην έχουν ανάσες και καθαρό μυαλό. Ακόμη και η αποδεκατισμένη Εφές είχε πολύ πιο ορθολογικό ροτέισον και φυσικά περισσότερη φρεσκάδα. Είναι υπερβολικά νωρίς στη σεζόν για να κλείνει τόσο το ροτέισον, κάτι που το μόνο στο οποίο μπορεί να οδηγήσει είναι στο «κάψιμο» των λίγων βασικών και το ξενέρωμα ή την πλήρη απορρύθμιση των υπολοίπων.

Τα «κολλήματα» Αταμάν-Σλούκα κι ο πολύ σκληρός αλλά δεν φτάνει Ολυμπιακός

Πέρα όμως από τον Αταμάν, σε μια πνευματική παγίδα παραμένει κολλημένος και ο Κώστας Σλούκας. Σε ένα στάδιο της καριέρας του που δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, που έχει ήδη κερδίσει τίτλους και αναγνώριση που άλλοι δεν θα δουν ποτέ τους, ο 33χρονος άσος μοιάζει να παραμένει εγκλωβισμένος στην «υποχρέωση» να αποδείξει ότι αξίζει το συμβόλαιο που πήρε, ότι είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού ή ακόμη και στον Ολυμπιακό ότι του… λείπει. Κάπως έτσι, ένας παίκτης που έχει μεγάλο όπλο το μυαλό και τις αποφάσεις του, βλέπει την κρίση του να «θολώνει», με αποτέλεσμα να παίρνει αποφάσεις όπως να επιτεθεί στον Ταϊρίκ Τζόουνς και να μη δει μια εύκολη για την κλάση του πάσα που θα άλλαζε ίσως τη μοίρα του αγώνα.

Πολύ σκληρός… αλλά δεν φτάνει ο Ολυμπιακός


Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη Ρεάλ και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι φέτος. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, που όσο ταλέντο διαθέτει τόση σκληράδα και πνευματική ετοιμότητα του λείπει, οι «ερυθρόλευκοι» είναι ακριβώς το αντίστροφο. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έπεφταν σαν καμικάζι στη διεκδίκηση των ριμπάουντ, βουτούσαν για μπάλες, έριχναν το κορμί τους στη φωτιά και γενικώς… μελάνιασαν τη μεγάλη τους αντίπαλο στέλνοντας από νωρίς το μήνυμα πως δεν θα κάνει ακόμη μια παρέλαση στη φετινή Ευρωλίγκα. Τα 17 επιθετικά ριμπάουντ που πήραν οι Πειραιώτες και τα 13 λάθη στα οποία υποχρέωσαν τους αντιπάλους μαρτυρούν πως ο Ολυμπιακός κέρδισε τη μάχη χαρακωμάτων στο ΣΕΦ. Όχι όμως και την παρτίδα…

Τα «κολλήματα» Αταμάν-Σλούκα κι ο πολύ σκληρός αλλά δεν φτάνει Ολυμπιακός

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων αλλά και την παγίδα στην οποία έριξε η Ρεάλ τους γηπεδούχους. Κι αν η πρώτη είναι προφανής, η δεύτερη αποδεικνύεται και στατιστικά. Αξιοποιώντας το… cheat που λέγεται Ταβάρες και μετατρέπει σε ναρκοπέδιο τη ρακέτα, ο υποτιμημένος κόουτς Ματέο υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στη… ματαιότητα να καταφύγει σε πολλά, πάρα πολλά, μακρινά σουτ με τους όχι καταλληλότερους παίκτες. Οι «ερυθρόλευκοι» εκτέλεσαν 33 τρίποντα και 32 δίποντα, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως η άμυνα της Ρεάλ έδωσε μόλις έξι σουτ πίσω από τα 6,75μ. σε Κάνααν και Πίτερς που σουτάρουν με πάνω από 53% τη φετινή σεζόν. Αντίθετα, «προκαλούσε» συστηματικά τους υπόλοιπους να εκτελέσουν και δικαιώθηκε πανηγυρικά από τα 3/10 του Γουόκαπ, τα 1/7 του ΜακΚίσικ ή τα 1/5 του Παπανικολάου.

Δίχως-ούτως ή άλλως-κάθετο παιχνίδι προς το καλάθι και με τους Μιλουτίνοφ-Φαλ να… σκιάζονται από τον Ταβάρες, το μακρινό σουτ ήταν μονόδρομος για τον Ολυμπιακό στο ματς. Όμως για ακατανόητο λόγο ο κόουτς Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε στην τελευταία περίοδο τον Κάνααν για 1:32 και τον Πίτερς για 2:47. Καλή είναι η άμυνα, αλλά με 71 πόντους δεν κερδίζεις ποτέ αυτή τη Ρεάλ. Το… παράδοξο είναι πως για το χθεσινό παιχνίδι με το σκιάχτρο από το Πράσινο Ακρωτήρι στο γήπεδο, θα ήταν… ταμάμ ένας έτοιμος Πετρούσεφ. Ο Σέρβος που θα δώσει άλλη διάσταση προσφέροντας σουτ από το «5» είχε από 17 πόντους στα δύο από τα τρία παιχνίδια που έπαιξε απέναντι στον Έντι Ταβάρες με Εφές και Ερυθρό Αστέρα. Ίσως, λοιπόν, χθες να ήταν μια κάποια λύση…

Τα «κολλήματα» Αταμάν-Σλούκα κι ο πολύ σκληρός αλλά δεν φτάνει Ολυμπιακός

Έτσι δεν θα πιάνεται η ΑΕΚ


Η απευθείας πρόκριση στους «16» του BCL είναι μεγάλη υπόθεση για την ΑΕΚ. Ακόμη μεγαλύτερη υπόθεση όμως είναι πως για πρώτη φορά η ομάδα του Ζοάν Πλάθα έδειξε πόσο κυριαρχική και ταυτόχρονα απολαυστική μπορεί να είναι αν έχει την ίδια συγκέντρωση για 40 λεπτά και όχι για τα 5, 10, 15 ή 20 όπως συνήθιζε ως τώρα να κάνει. Σε αντίθεση με το ματς με τον Προμηθέα όπου για τουλάχιστον ένα ημίχρονο πνευματικά ήταν αλλού, μπήκε στο ματς με το μαχαίρι στα δόντια, έβγαλε τα… συκώτια του Ταϊρί (που την Κυριακή είχε «σκοτώσει» με 24 πόντους την Αρμάνι Μιλάνο) και δεν σταμάτησε να τρέχει σε άμυνα κι επίθεση.

Αριθμοί όπως οι 110 πόντοι, οι 30 εξ αυτών σε fast break, οι 33 ασίστ, τα 15 κλεψίματα, οι 4 τάπες, τα 21 λάθη των αντιπάλων αλλά και τα… μηδέν τάιμ άουτ του Ζοάν Πλάθα δείχνουν πόσο υπερηχητική ήταν χθες η ΑΕΚ. Και πόσο κοντά σε αυτά τα στάνταρ θα μπορεί να αποδίδει αν σταθεροποιήσει την απόδοσή της σε τέτοια επίπεδα όχι για λίγα διαστήματα αλλά για τουλάχιστον πάνω από 30. Αν συνεχίσει τις εκλάμψεις, θα ξαναδούμε παιχνίδια όπως με ΠΑΟΚ όπου θα επιστρέφει από το -17 ή τον Προμηθέα που θα τρέχει και δεν θα φτάνει όταν βρεθεί στο -25. Αν γίνει πιο συνεπής, είναι από τα φαβορί για να πάρει το BCL και ικανή να κάνει ζημιές στους «αιώνιους».

Τα «κολλήματα» Αταμάν-Σλούκα κι ο πολύ σκληρός αλλά δεν φτάνει Ολυμπιακός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x