Βόλεϊ

Φράγκος στο sport-fm.gr: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν εκεί και στα άσχημα»

Για τη μεγάλη ανατροπή που έκανε ο Παναθηναϊκός κατακτώντας το Λιγκ Καπ, τον αποκλεισμό-σοκ στο Challenge Cup από τον Ολυμπιακό, το μέλλον του και όχι μόνο μίλησε ο Ανδρέας Φράγκος στο sport-fm.gr.

Σε μια συνέτευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Ανδρέας Φράγκος μίλησε στο sport-fm.gr για την κατάκτηση του Λιγκ Καπ, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός, το πώς κατάφερε να ανταπεξέλθει η ομάδα τη φετινή σεζόν και για τη στήριξη του κόσμου ακόμη και μετά τον αποκλεισμό-σοκ από τον Ολυμπιακό στο Challenge Cup. Στο τέλος περνάει το δικό του μήνυμα στα νέα παιδιά και αποκαλύπτει αν θα ήθελε ο γιος του να ακολουθήσει τα βήματά του.

Συνέντευξη στην Μαριάννα Καραδήμα

Απόλυτα προσγειωμένος και χαμηλών τόνων, ο 34χρονος ακραίος μοιράστηκε μαζί μας τη χαρά του για την κατάκτηση του Λιγκ Καπ από τον Παναθηναϊκό στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. «Σίγουρα είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα να κερδίζεις ένα τρόπαιο. Το Λιγκ Καπ ήταν ένας από τους στόχους της ομάδας και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που το κατακτήσαμε. Το σημαντικό ήταν ότι παίξαμε σε ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο. Δώσαμε δύο πολύ δυνατά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, τα οποία κρίθηκαν ουσιαστικά στις λεπτομέρειες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα έδειξε η τηλεόραση κι είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος τα χάρηκε. Σίγουρα για το άθλημά μας το να δείχνει η τηλεόραση παιχνίδια τόσο ανταγωνιστικά, είναι πολύ σημαντικό».

τφυφτυηθτ

Η δικαίωση για τον Ανδρέα στο τέλος…. ήρθε. Σε μια χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα για τον Παναθηναϊκό κι αν λάβουμε υπόψη μας, γυρνώντας πίσω στο χρόνο, τα όσα συνέβησαν στο Challenge Cup στην αναμέτρηση των δύο αιωνίων αντιπάλων, η αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών είναι σίγουρα ένα μάθημα για το μέλλον σύμφωνα με τον πολύπειρο άσο των «πράσινων». «Είχαμε μια χρονιά πολύ δύσκολη, οπότε όταν φτάνεις να συμμετέχεις και να θέλεις να πετύχεις σε πολλές διοργανώσεις είναι λογικό να υπάρξουνε και καμπές όσο ικανός και να είναι ένας προπονητής, όσο ικανό και να είναι ένα αγωνιστικό σύνολο. Εμάς αυτή η καμπή συνέβη την περίοδο του Challenge Cup. Θα έλεγα ήτανε μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ήταν ο τρόπος που κερδίσαμε το πρώτο παιχνίδι. Βρισκόμασταν σε μια αγωνιστική δυσκολία και αντιμετωπίζαμε έναν Ολυμπιακό πολύ φορμαρισμένο και δυνατό, οπότε ήτανε μια νίκη που δεν την περιμέναμε. Είχαμε πιστέψει ότι θα καταφέρναμε να περνούσαμε στην επόμενη φάση. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Όπως έχω πει και στο παρελθόν πρέπει να καταλάβουμε ότι με το να δίνεις πολλά λεφτά σε μια ομάδα και να φέρνεις αξιόλογους παίκτες, αυτό σίγουρα ανεβάζει τις πιθανότητες να κερδίσεις, όμως δεν στο κάνει σίγουρο. Παρόλο που βρεθήκαμε σε μία αγωνιστική δυσκολία μετά το Ευρωπαϊκό, το ότι καταφέραμε να κερδίσουμε το Λιγκ Καπ δείχνει ότι αντιδράσαμε».

Κάνοντας το δικό του απολογισμό για τη φετινή σεζόν, αλλά και το πώς κατάφερε με την ομάδα του να ξεπεράσουν τα προβλήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι, ο έμπειρος αθλητής δεν παρέλειψε να τονίσει το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του προπονητή τους, Δημήτρη Ανδρεόπουλου. Η ενότητα της ομάδας σε ένα μεγάλο κομμάτι οφείλεται στη δουλειά αυτού. «Ο κόουτς Ανδρεόπουλος κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά. Θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα η οποία να είναι ενωμένη και να έχει μαχητικότητα μέσα στο παιχνίδι και ανεξαρτήτου του αποτελέσματος και της κατάστασης που επικρατεί, να συνεχίσει να αγωνίζεται. Αυτό μας βοήθησε σε δύσκολες στιγμές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να συνεχίσουμε παρακάτω».

Ο Πρωταθλητισμός για τον Ανδρέα δεν είναι εύκολος. Ειδικά σε στιγμές δύσκολες, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζες, οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν και σε καταβάλλουν. Πώς μπορείς να αφήσεις στην άκρη την απογοήτευση και να παραμείνεις προσηλωμένος στο στόχο; «Όταν κάνεις πρωταθλητισμό στις δύσκολες φάσεις πρέπει να βρεις τρόπο να ξεπεράσεις τις όποιες αρνητικές σκέψεις έχεις και να μπορέσεις να συνεχίσεις και να συγκεντρωθείς στο στόχο. Σίγουρα και για εμάς υπήρχαν άσχημες στιγμές στις οποίες προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε. Υπήρχαν κάποιοι τραυματισμοί που επηρέασαν την αγωνιστική μας απόδοση. Έχοντας λοιπόν ένα πρωτάθλημα το οποίο έχει πολλούς στόχους και μια σεζόν που έχει πολλές διοργανώσεις οι τραυματισμοί δυσχεραίνουν την προσπάθεια. Γι΄αυτό το λόγο κι ο πρώτος γύρος μας δεν ήταν άξιος των ικανοτήτων που είχαμε ως ομάδα. Παρόλα αυτά τους ξεπεράσαμε, βρήκαμε τον αγωνιστικό μας ρυθμό και καταφέραμε να κάνουμε έναν αρκετά καλό δεύτερο γύρο ».

τφυφτυηθτ

Ένιωσε όμως κι ο ίδιος προσωπικά, αλλά κι ως ομάδα κάποιου είδους αμφισβήτηση από τον κόσμο του Παναθηναϊκού; Συνειδητοποιημένα και με απόλυτη ειλικρίνεια τόνισε ότι όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως πρέπει η δυσανασχέτηση των φιλάθλων είναι αναπόφευκτη. Όμως ο κόσμος της ομάδας ήταν εκεί και στα δύσκολα. «Εννοείται ότι όλοι είμαστε μαθημένοι στις επιτυχίες και στις αποτυχίες. Είναι λογικό όταν η ομάδα πηγαίνει καλά οι οπαδοί να είναι δίπλα κι όταν η ομάδα δεν τα πηγαίνει καλά οι οπαδοί να δυσαρεστηθούν. Αυτό είναι μια αλήθεια. Αυτό που μου έκανε προσωπικά εντύπωση όμως, συγκριτικά και με άλλες ομάδες, ακόμα κι όταν δεν τα πηγαίναμε καλά, οι φίλαθλοί μας ήταν εκεί να μας εμψυχώσουν και να μας στηρίξουν. Γι' αυτό κι εγώ κι οι συμπαίκτες μου τους ευχαριστούμε πολύ»!

Στη συνέχεια της κουβέντας μας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του βόλεϊ τα τελευταία χρόνια, του αθλήματος που αγάπησε και συνεχίζει να αγαπά και να υπηρετεί. «Μετά την κρίση υπήρξε μια πολύ μεγάλη καμπή στο άθλημά μας. Υπήρχαν ομάδες που δεν είχαν πρόσβαση σε κεφάλαια για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές ομάδες. Το πρωτάθλημα είχε γίνει μιας ταχύτητας κι όχι δύο ταχυτήτων. Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση λόγω της βοήθειας που είχε από το ποδόσφαιρο. ‘Όμως τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αυτό. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια διαφοροποίηση στο κομμάτι της εύρεσης κεφαλαίων και χορηγών. Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τις ομάδες. Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, έχει ανθρώπους που βοηθάνε και το βόλεϊ, αλλά κι άλλα τμήματα να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Είναι πολύ ωραίο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ομάδες οι οποίες θέλουνε να κατακτήσουν όχι μόνο το ελληνικό πρωτάθλημα ή να είναι πρωταγωνιστήσουν μόνο σε εγχώριες διοργανώσεις, αλλά θέλουν να έχουν μια καλή εικόνα και σε διοργανώσεις του εξωτερικού. Το πρώτο βήμα έχει γίνει και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα, με βάση και το πώς εξελίσσονται και τα μεταγραφικά δεδομένα, σίγουρα θα δούμε πολύ ωραία πράγματα ».

Όσον αφορά τους στόχους που έχει από εδώ και πέρα, ανέφερε ότι ακόμα μπορεί να δώσει πολλά. Αναγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχουν νεαρότεροι και πολύ ικανοί παίκτες που έρχονται για να μείνουν κι ανεβάζουν το αγωνιστικό επίπεδο, όμως έχει ακόμα τις αντοχές που απαιτούνται. «Νιώθω ότι ακόμα μπορώ να δώσω και να βοηθήσω. Το σώμα μου αντέχει. Σίγουρα βρίσκομαι σε μια ηλικία λίγο πιο προχωρημένη σε σχέση με άλλους παίκτες πιο νέους που βρίσκονται μέσα στο πρωτάθλημα, με εξαιρετικές εμφανίσεις και χάρη σ’ αυτούς το άθλημά μας ανεβαίνει! Για παράδειγμα ο Κουμεντάκης, ο Ράπτης, ο Πρωτοψάλτης... Αναφέρω παίκτες που βρίσκονται στη θέση μου, για να κάνω πιο άμεση τη σύγκριση. Σαφώς υπάρχουν κι άλλοι παίκτες σε άλλες θέσεις που είναι πολύ καλοί».

Ως έμπειρος παίκτης, νέος-παλιός όπως χαρακτηριστικά είπε με χαμόγελο, θα συμβούλευε τους νέους αθλητές να μάθουν να εκπαιδεύονται από νωρίς και να μάχονται για να γίνονται συνεχώς οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους. «Ο πρωταθλητισμός είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός. Κανένα παιδί δε θα πρέπει να θεωρεί ότι όλα έρχονται εύκολα ή ότι όλα του παρέχονται εύκολα. Το σημαντικό είναι να βρεις χαρά από τη διαδικασία. Η δόξα και τα χρήματα έρχονται μετά. Αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω στους νεότερους».

Ο Ανδρέας εκτός από ένας καταξιωμένος αθλητής, είναι κι ένας στοργικός πατέρας. Το σημαντικότερο για αυτόν είναι να είναι κοντά στο γιο του σε ό,τι χρειαστεί, να του δώσει όσα περισσότερα εφόδια μπορεί από μικρή ηλικία, ώστε να δημιουργήσει τα δικά του ενδιαφέροντα. Στην ερώτηση αν θα ήθελε ο γιος του να ασχοληθεί με τον [ρωταθλητισμό κι αν ο ίδιος θα τον μυήσει σε αυτόν, απαντάει: «Σίγουρα θα μου άρεσε να μπει σε μια τέτοια διαδικασία! Σκεπτόμενος τι μπορεί να αποκομίσει στη συνέχεια, θα το ήθελα. Μέσω της διαδικασίας αυτής μαθαίνεις να γίνεσαι καλύτερος, να συνεργάζεσαι με άλλους, να καταλαβαίνεις ανθρώπους με τελείως διαφορετική σκέψη και στόχους και στο τέλος να μπορείς να φέρεις αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x