sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ντομένικο Τεντέσκο: Ένας άξιος αντικαταστάτης του Νάγκελσμαν

Ο Ντoμένικο Τεντέσκο είναι ακόμα ένας νέος σε ηλικία τεχνικός και όπως δείχνει μέχρι τώρα ένας άξιος αντικαταστάτης του Γιούλιαν Νάγκελσμαν στον πάγκο της Λειψίας.

Η Λειψία το Σάββατο (2/4) έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση απέναντι στην Ντόρτμουντ, επικρατώντας με 4-1 μέσα στο «Signal Iduna Park». Με τους «ταύρους» να δείχνουν πως το κακό ξεκίνημα, ήταν μια κακή στιγμή.

Καπετάνιος σε αυτήν την επιτυχημένη πορεία που κάνει ο γερμανικός σύλλογος από τον Δεκέμβρη, είναι ο Ντομένικο Τεντέσκο, που αντικατέστησε τον Τζέσε Μάρτς μετά από μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων.

Ας δούμε όμως ποιο είναι το προφίλ του τεχνικού, που έφυγε από την Σάλκε ως ανίκανος να κρατήσει την ομάδα ψηλά και επέστρεψε ως ιδανικός προπονητής για να συνεχίσει το έργο του Γιούλιαν Νάγκελσμαν στους «ταύρους».

Το ξεκίνημα από τις ακαδημίες της Στουτγάρδης και της Χόφενχαϊμ.

Γεννημένος στην πόλη Ροσάνο της Ιταλίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1985 και μεγαλωμένος στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας, ο Ντομένικο Τεντέσκο ξεκίνησε την προπονητική του από ακαδημίες ομάδων.

Τοντέσκο: Ένας αντικαταστάτης άξιος του Νάγκελσμαν

Αρχικά ανέλαβε την ομάδα Κ-17 της Στουτγκάρδης τον Ιούλιο του 2013, ενώ έμεινε εκεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και μάλιστα ως προπονητής που οδήγησε την ομάδα στο πρωτάθλημα παίδων, την σεζόν 2014/2015.

Στην συνέχεια ανέλαβε την ομάδα Κ-17 της Χόφενχαϊμ για την σεζόν 2015/2016, ενώ την επόμενη σεζόν ανέλαβε την ομάδα Κ-19, που τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Συμμαθητής του Γιούλιαν Νάγκελσμαν

Τοντέσκο: Ένας αντικαταστάτης άξιος του Νάγκελσμαν

Ο Τεντέσκο ήταν ένας από τους ταλαντούχους στην σχολή προπονητικής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ενώ είχε και ως... συμμαθητή τον πρώην τεχνικό της Λειψίας, Γιούλιαν Νάγκελσμαν.

Μάλιστα ο νέος τεχνικός των «κόκκινων ταύρων», ολοκλήρωσε την σχολή με καλύτερους βαθμούς από τον τωρινό προπονητή της Μπάγερν Μονάχου.

Από την Bundesliga 2 στην Σάλκε

Στις 8 Μαρτίου 2017 υπογράφει το πρώτο του συμβόλαιο με ανδρική ομάδα, με την Άουε που αγωνιζόταν στην Bundesliga 2 και ήταν ο τρίτος προπονητής που αναλάμβανε την ομάδα, για την σεζόν 2016/2017.

Ο Τεντέσκο μένει για 11 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας, ενώ μετράει σε αυτά έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και τρείς ήττες και την κρατάει στην κατηγορία.

Το καλοκαίρι εκείνο η Σάλκε ολοκληρώνει το πρωτάθλημα στην 10η θέση, με προπονητή τον Μάρκους Βάινστσιρλ. Ο τότε τεχνικός διευθυντής, Κρίστιαν Χάιντελ, αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στον 31χρονο τότε τεχνικό στους «βασιλικούς μπλε», για την σεζόν 2017/2018.

Μάλιστα ο Χάιντελ είχε δηλώσει τότε για τον Τεντέσκο, πως δεν υπάρχει στιγμή που να κάθεται στο τραπέζι και να μην παίρνει την... αλατιέρα για να αναλύσει κάποια τακτική.

Τοντέσκο: Ένας αντικαταστάτης άξιος του Νάγκελσμαν

Απολογισμός εκείνης της σεζόν είναι η Σάλκε να τερματίσει στην 2η θέση, που της έδωσε το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League για την σεζόν 2018/2019, ενώ ταυτόχρονα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Γερμανίας.

Η κακή χρονιά και η απομάκρυνση ως ανίκανος για την Σάλκε

Μπορεί η Σάλκε με τον Ιταλό τεχνικό στον πάγκο της να μέτραγε 22, 9 ισοπαλίες και 8 ήττες σε 39 παιχνίδια, ωστόσο η σεζόν 2018/2019 δεν ξεκίνησε για αυτήν με τον καλύτερο τρόπο.

Η τακτική του Τεντέσκο που την περασμένη σεζόν έδωσε στην Σάλκε την 2η θέση και την έκανε να έχει μια από τις καλύτερες άμυνες στο πρωτάθλημα, είχε αρχίσει να γίνεται πλέον αντιληπτή και αντιμετωπίσιμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κακή πορεία στο πρωτάθλημα.

Τοντέσκο: Ένας αντικαταστάτης άξιος του Νάγκελσμαν

Αν και ο 32χρονος τότε τεχνικός είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι τους «16» του Champions League, η ομάδα παρέμενε στην 13η θέση του πρωταθλήματος, με μόλις τέσσερις νίκες μέχρι την διακοπή του χειμώνα.

Αν και η επανέναρξη του πρωταθλήματος ήρθε με θετικά αποτελέσματα, με νίκη επί της Βόλφσμπουργκ και μια ισοπαλία κόντρα στην Χέρτα, δεν συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο.

Στους επόμενους επτά αγώνες, οι «βασιλικοί μπλε» μέτραγαν μια ισοπαλία και έξι ήττες, με αποκορύφωμα τον εντός έδρας διασυρμό από την Φορτούνα Ντίσελντορφ με 4-0.

Τοντέσκο: Ένας αντικαταστάτης άξιος του Νάγκελσμαν

Ήταν το σημείο στο οποίο μέχρι και οι φίλοι της ομάδας φώναζαν για αλλαγές στην ομάδα, όταν ο νεαρός τεχνικός πήρε τους παίκτες και πλησίασαν στην κερκίδα των οργανωμένων οπαδών, για να απολογηθούν.



Η διοίκηση της ομάδας συνέχισε να εμπιστεύεται τον Τεντέσκο, μέχρι την ήττα με 7-0 από την Μάντσεστερ Σίτι και τον αποκλεισμό της από το Champions League στις 14 Μαρτίου 2019. Δύο μέρες μετά ήρθε η απομάκρυνσή του από τον πάγκο της ομάδας.

Τοντέσκο: Ένας αντικαταστάτης άξιος του Νάγκελσμαν



Εποχή Τεντέσκο στην Σπαρτάκ Μόσχας

Το πρωτάθλημα της Ρωσίας όπως είναι γνωστό ότι ξεκινά στα μέσα Ιουλίου. Εκείνη την περίοδο προπονητής στην Σπαρτάκ Μόσχας ήταν ο Όλεγκ Κονόνοφ, ωστόσο ο αποκλεισμός από τα προκριματικά του Europa league ήταν αρκετά βαρύς για τον ρωσικό σύλλογο. Έτσι ξεκινάει την αναζήτηση του νέου προπονητή της για την σεζόν 2019/2020, με τον Τεντέσκο να είναι ο βασικός υποψήφιος για να αναλάβει τον πάγκο της ομάδας.

Τεντέσκο: Ένας άξιος αντικαταστάτης του Νάγκελσμαν

Τοντέσκο: Ένας αντικαταστάτης άξιος του Νάγκελσμαν

Υπογράφει συμβόλαιο με την Σπαρτάκ στις 14 Οκτωβρίου 2019 και η δουλειά του φάνηκε να πιάνει από τα πρώτα παιχνίδια με την Ρουμπιν Καζάν και τη νίκη στο ντέρμπι της Μόσχας με την Λοκομοτίβ.

Απολογισμός της χρονιά ήταν η 7η θέση και η πορεία μέχρι τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ρωσίας, που αποκλείστηκε από την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Μια σεζόν που φαινόταν χαμένη από την αρχή της κατέληξε σε επιτυχημένη.

Η δεύτερη χρονιά του στο ρωσικό πρωτάθλημα, ξεκίνησε την σεζόν χωρίς να έχει κάνει προσθήκες και κράτησε το κορμό της ομάδας. Μάλιστα ακόμα και έτσι, έκανε πολύ καλό ξεκίνημα και κράτησε την ομάδα στην πρώτη τριάδα, μέχρι την διακοπή του χειμώνα.

Στην μεταγραφική περίοδο του χειμώνα, έκανε σπουδαίες κινήσεις και έφερε στην ομάδα παίκτες ποιότητας, όπως ο Χέντριξ από την Αϊντχόφεν, ο Μόουζες από την Τσέλσι και ο Πρόμες από τον Άγιαξ.

Τεντέσκο: Ένας άξιος αντικαταστάτης του Νάγκελσμαν



Έτσι η Σπαρτάκ Μόσχας του Ντομένικο Τεντέσκο, κατάφερε να συνεχίσει την εξαιρετική της πορεία, τερματίζοντας στην 2η θέση του πρωταθλήματος, ωστόσο αποκλείστηκε στην φάση των «16» στο Κύπελλο Ρωσίας.

Αφού η σεζόν στην Ρωσία ολοκληρώθηκε, στην Σπαρτάκ Μόσχας έγιναν αρκετές αλλαγές. Μέσα σε αυτές ήταν και η λύση της συνεργασίας με τον Ιταλό τεχνικό, που είχε καταφέρει να μεταμορφώσει μέσα σε έναν χρόνο την ομάδα.



Έγινε ο ιδανικός άνθρωπος, για να συνεχίσει το έργο του Νάγκελσμαν

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν έκανε ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του αφήνοντας τον πάγκο της Λειψίας, για να αναλάβει την Μπάγερν Μονάχου.

Τεντέσκο: Ένας άξιος αντικαταστάτης του Νάγκελσμαν

Αντικαταστάτης του στον πάγκο της Λειψίας ανέλαβε ο Τζέσε Μάρτς, ωστόσο οι δύο πλευρές διέκοψαν την συνεργασία τους στις 4 Δεκεμβρίου 2021, μετά από ένα αρνητικό ρεκόρ έξι ηττών σε 14 αγωνιστικές.

Οι «ταύροι» βρήκαν αμέσως τον νέο τους προπονητή τον Ντομένικο Τεντέσκο, ο οποίος ήταν γνωστός στο γερμανικό ποδόσφαιρο ήδη από την διετή θητεία του στον πάγκο της Σάλκε.

Ο Ιταλός τεχνικός έδειξε άμεσα ότι είναι ο κατάλληλος προπονητής, για να συνεχίσει την δουλειά που άφησε ο συμμαθητής του, στην σχολή προπονητικής, Γιούλιαν Νάγκελσμαν στην Λειψία. Mε 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες επανέφερε την ομάδα σε θέση Champions League, ενώ έχει φτάσει ήδη στα ημιτελικά του Κυπέλλου (όπου είναι φαβορί αντιμετωπίζοντας την Ουνιόν Βερολίνου και με το άλλο ζευγάρι να είναι Αμβούργο-Φράιμπουργκ), αλλά και στα προημιτελικά του Europa League, όπου θα αναμετρηθεί με την Αταλάντα.

Τεντέσκο: Ένας άξιος αντικαταστάτης του Νάγκελσμαν

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x