sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η δική μας Χρυσή Μπάλα: 10 συντάκτες του sport-fm.gr βιάζονται να δώσουν το βραβείο στον κορυφαίο!

Δέκα βιαστικοί συντάκτες του sport-fm.gr τα έβαλαν κάτω, διάλεξαν τον κορυφαίο της σεζόν και… του δίνουν τη Χρυσή Μπάλα!

Χρυσή Μπάλα: 10 συντάκτες του sport-fm.gr ψηφίζουν!

Στο sport-fm.gr βιαζόμαστε, αλλά… βιάζεται και το France Football, αφού από φέτος η Χρυσή Μπάλα θα δίνεται Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για τον κορυφαίο της σεζόν!

Ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία, αλλά δεδομένα το τρόπαιο θα απονέμεται πια στον καλύτερο παίκτη με βάση την απόδοσή του ανά σεζόν (φθινόπωρο με καλοκαίρι) και όχι με βάση την εικόνα του σε ένα ημερολογιακό έτος.

Πάσχα, θα πει κανείς, ακόμη, αλλά είπαμε να ψηφίσουμε!

Δέκα συντάκτες στην ιστοσελίδα του bwinΣΠΟΡ FM 94,6 τα έβαλαν κάτω, διάλεξαν τον κορυφαίο της σεζόν και… του δίνουν τη Χρυσή Μπάλα!

Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι


Σπύρος Σιαμπλής

Για το τώρα, το πριν, το μετά… Για το ότι, στα 33 του, ο Πολωνός «φονιάς» έχει καταφέρει να είναι περιζήτητος! Με την Μπάγερν να προτιμάει να τον χάσει τσάμπα το επόμενο καλοκαίρι, προκειμένου να μείνει στο Μόναχο έστω και άλλη μια σεζόν. Την ίδια ώρα που, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι -φέρονται να- τον… ζαχαρώνουν.

Για το ότι (και) τη σεζόν 2021-22 οι αριθμοί του… ζαλίζουν! Στην Bundesliga έχει 30 συμμετοχές με 32 γκολ και 3 ασίστ. Στο Champions League μετράει 10 εμφανίσεις με 13 τέρματα και άλλες 3 ασίστ. Προσθέστε μια συμμετοχή στο Κύπελλο Γερμανίας και δύο γκολ σε ένα ματς στο γερμανικό Σούπερ Καπ.

Για το ότι ο Λιονέλ Μέσι παραδέχτηκε, προς τιμήν του, πως το αντίστοιχο βραβείο πέρυσι έπρεπε να καταλήξει στον «Λέβα», ο οποίος προφανώς δεν έχει ανάγκη από χατίρια, αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει μια επανόρθωση από αυτές που αν μη τι άλλο συνηθίζονται σε ανάλογες περιπτώσεις…


Κέβιν Ντε Μπρόινε


Χρήστος Ρομπόλης

Για όποιους βλέπουν την αξία ενός παίκτη πίσω από τα γκολ, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι η προφανής επιλογή. Ο Βέλγος είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος σύγχρονος box-to-box μέσος, ο μηχανοδηγός στη Μάντσεστερ Σίτι, που διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις Premier και Champions League, αλλά και ο ηγέτης της δεύτερης στην κατάταξη της FIFA εθνικής Βελγίου.

Η επίδρασή του στο παιχνίδι είναι τόσο μεγάλη και πολύπλευρη, που, όταν απουσιάζει η αρμάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, μοιάζει χαμένη. Το μαγικό δεξί του πόδι, η ικανότητα να δίνει ρυθμό στο παιχνίδι, οι εμπνεύσεις με τις εξαιρετικές πάσες του, τα πανέμορφα γκολ και όλα αυτά σε συνδυασμό με ταχυδύναμη, τον καθιστούν μοναδικό.

Και για όποιον δεν πείστηκε από όλα αυτά, να θυμίσουμε πως πέτυχε το γκολ πρόκρισης επί της Ατλέτικο, σκόραρε ΚΑΙ στα δύο ντέρμπι με τη Λίβερπουλ, είχε το νικητήριο τέρμα με την Τσέλσι, έβαλε δύο και στη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ, ενώ χωρίς αυτόν η Σίτι έχασε με κάτω τα χέρια τον ημιτελικό Κυπέλλου από τη Λίβερπουλ και κατέρρευσε στη ρεβάνς με την Ατλέτικο, γλιτώνοντας με αρκετή τύχη την ισοφάριση.


Κιλιάν Εμπαπέ


Αναστασία Βοσνάκη

Και η Χρυσή Μπάλα πηγαίνει στον… Κιλιάν Εμπαπέ! Ο 23χρονος Γάλλος βγάζει μάτια από το ξεκίνημα της καριέρας του. Φέτος ειδικά, που είναι παρέα μαζί με Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Μπορεί οι φήμες να δίνουν και να παίρνουν για την Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο πολλές φορές ο Εμπαπέ έχει πει σε δηλώσεις του ότι προς το παρόν αγωνίζεται στην Παρί Σεν Ζερμέν και θα δίνει τα πάντα στην ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο.

Φέτος μετράει 39 συμμετοχές, 31 γκολ και 22 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Με τους Μέσι, Νεϊμάρ να μην κάνουν την καλύτερη σεζόν φέτος, ο Γάλλος είναι αυτός, που βγαίνει μπροστά για την Παρί στα περισσότερα παιχνίδια, όπως το έκανε και στο Champions League, που όλοι τα περίμεναν… όλα από αυτόν.

Τρομερά επιδραστικός στο παιχνίδι του, μπορεί να πει κανείς πως είναι μια ομάδα μόνος του και κάνει τη διαφορά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, παρότι είναι… ομαδικό άθλημα. Ο Εμπαπέ είναι ένας παίκτης, που σίγουρα θα απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, γιατί έχει ταλέντο, όρεξη και είναι από τους καλύτερους επιθετικούς αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Οπότε Κιλιάν, ψηφίζω εσένα!

Χρυσή Μπάλα: 10 συντάκτες του sport-fm.gr ψηφίζουν!

Σαντιό Μανέ


Γιάννης Πολιάς
Καταρχάς προφανώς μιλάμε και για μία περίπτωση αουτσάιντερ, αν και ο Αφρικανός επιθετικός δύναται να ολοκληρώσει τη σεζόν με πέντε τρόπαια! Και εξηγούμεθα. Ο 30χρονος πλέον Μανέ έχει φέτος 19 γκολ (τρίτος σκόρερ πίσω από Σαλάχ και Ζότα) και τρεις ασίστ σε 42 συμμετοχές με τη Λίβερπουλ, με την οποία έχει ήδη κατακτήσει το League Cup.

Η ομάδα του έχει, παράλληλα, εξασφαλισμένη την παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ενώ κυνηγά το πρωτάθλημα και βρίσκεται στους «4» του Champions League.

Να πάμε και στην εθνική ομάδα της Σενεγάλης; Χαμένο πέναλτι στην κανονική διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με την Αίγυπτο, αλλά εύστοχος στο κρίσιμο της «ρουλέτας», όπως συνέβη και στα playoffs για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Θέλετε και άλλα; Ο τίμιος Σαντιό πάει να πάρει τα πάντα σε μία από τις πληρέστερες χρονιές της καριέρας του. Και αν συνεχίσει να σηκώνει κούπες, πάει για σοβαρή υποψηφιότητα…


Ζοάο Κανσέλο


Γιώργος Τσανάκας

Αν πάρουμε έναν μπασκετικό ρόλο και τον ταιριάξουμε γάντι στον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι, τότε το all around είναι ο ιδανικός! Αυτήν τη στιγμή, ο Ζοάο Κανσέλο θεωρώ πως είναι ο πληρέστερος ποδοσφαιριστής και ακόμη και… τερματοφύλακα να τον βάλεις θα είναι εξαιρετικός.

Αποτελεί το μυαλό και τις σκέψεις του Πεπ, είναι ο άνθρωπος, που περνάει στο χορτάρι τις απαιτήσεις του Καταλανού τεχνικού. Ξεκίνησε ως δεξί μπακ, παίζει με την ίδια ευκολία στα αριστερά, ενώ είναι αρκετές οι φορές που έχει χρησιμοποιηθεί ως εσωτερικός χαφ. Έχει παίξει επίσης ως στόπερ, ως αμυντικός χαφ αλλά και εξτρέμ!

Γενικότερα, βλέποντας την οξυδέρκειά του, την συνεισφορά του στο παιχνίδι σε συνδυασμό με τα όσα κάνει στο γήπεδο και το πώς κινείται σε αυτό, μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρείται ως ένας από τους κομβικότερους και πιο επιδραστικούς ποδοσφαιριστές σε οποιαδήποτε ομάδα. Όταν βγαίνει, η Σίτι χάνει πολλά: Το… μυαλό του Πεπ, τη δημιουργία του, την καλή αμυντική λειτουργία! Αν μπορεί κανείς να πει πως η χρησιμότητά του είναι ανάλογη με του Ντε Μπρόινε και ίσως μεγαλύτερη, τότε δεν θα έχει άδικο!

Ας την πάρει κάποια στιγμή και αυτός ο μη εμπορικός κύριος, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και από κανέναν ποδοσφαιριστή…

Χρυσή Μπάλα: 10 συντάκτες του sport-fm.gr ψηφίζουν!

Τιμπό Κουρτουά


Αποστόλης Λιβάνιος

Κατά… 99% (μακάρι να διαψευστούμε πανηγυρικά) δεν θα καταλήξει το βραβείο στα χέρια του. Δεν διαθέτει όλο το «πακέτο» όπως ο συμπαίκτης του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος, κακά τα ψέματα, τη δικαιούται περισσότερο, αλλά και σαν τα υπόλοιπα φαβορί (Λεβαντόφσκι, Ντε Μπρόινε κλπ.).

Δεν είναι τόσο… αστραφτερό όνομα. Αυτή είναι, άλλωστε, η μοίρα του τερματοφύλακα πλην ελαχίστων περιπτώσεων και κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί την τιμή των γκολκίπερ. Για την αδικία την οποία έχει υποστεί το… συνάφι τους όλα αυτά τα χρόνια με τη Χρυσή Μπάλα. Ο Βέλγος πέρασε από την αμφισβήτηση του πρώτου καιρού, στην αποθέωση από το δύσκολο κοινό της «βασίλισσας» και όχι άδικα.

Είναι… κέρβερος, εξαιρετικός, και όχι μόνο φέτος. Καθαρά αγωνιστικά δεν θα ήταν τόσο παράλογη επιλογή, όχι η προφανής, αλλά ούτε και τέρμα άδικη. Εδώ έχουμε δει άλλα και άλλα…


Κριστιάνο Ρονάλντο


Παύλος Κουστέρης

ΟΚ, προφανώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν πρόκειται να κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα, ούτε καν να είναι στην τελική τριάδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση το θέμα είναι να αναρωτηθούμε το «γιατί». Μέχρι και πέρυσι, που ήταν στη Γιουβέντους, για όλα τα αρνητικά αποτελέσματα και τις αποτυχίες των «μπιανκονέρι», ο Πορτογάλος ήταν στο επίκεντρο της κριτικής. Δεν είδατε που έφυγε από τη «Γηραιά Κυρία» και εκείνη ανάσανε παίζοντας με τον Μοράτα επιθετικό (χαχα)!

Ο 37χρονος παρά ακριβώς τα 37 του χρόνια επέλεξε να γυρίσει στην πιο απαιτητική Λίγκα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ, και παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε πως επέστρεψε στη χειρότερα δουλεμένη ομάδα της κατηγορίας, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεχωρίζει με διαφορά από τον δεύτερο παίκτη της ομάδας του. Ο σούπερ-σταρ των «κόκκινων διαβόλων», που ξαναλέμε ότι είναι 37 ετών, έχει παίξει σε 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με τη Γιουνάιτεντ και έχει σκοράρει 21 γκολ. Και για να προλάβω τους βιαστικούς, περί Πενάλντο κλπ., ο Κριστιάνο έχει μόλις δύο τέρματα με πέναλτι! Μόνο δύο! Τι έχει καταφέρει με τα φετινά του γκολ; Μαθηματικά, αυτή η Γιουνάιτεντ είναι ακόμα στο κυνήγι της τετράδας!

Ναι, αυτή η Γιουνάιτεντ των Μπισάκα, Νταλό, Τέλες, Μάτιτς, Φρεντ, Λίντελοφ, Τζόουνς κλπ. κυνηγά το Τσάμπιονς Λιγκ μόνο και μόνο από τα χατ-τρικ του 37χρονου παικταρά και ασπάζομαι πλήρως την ατάκα του Φέρντιναντ, ότι χωρίς αυτόν η Μάντσεστερ θα ήταν περίπου στη δέκατη θέση. Επιπλέον, πέτυχε έξι γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ, οδηγώντας μόνος του την ομάδα του στους «16» του θεσμού, αλλιώς η Γιουνάιτεντ θα είχε αποκλειστεί και από εκεί.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι με εκείνον ηγέτη, η Πορτογαλία προκρίθηκε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τη στιγμή που η Ιταλία θα κάνει χειμερινές διακοπές. Για να μην το κουράζουμε… Ειδικά για τον φετινό Ρονάλντο, που παίζει στη χειρότερη Γιουνάιτεντ εδώ και πολλά χρόνια και την κάνει κάπως να φαίνεται μια ομάδα που νικά καλές ομάδες τύπου Τότεναμ, Άρσεναλ κλπ., το λιγότερο που θα έπρεπε να του δοθεί είναι η Χρυσή Μπάλα.

Χρυσή Μπάλα: 10 συντάκτες του sport-fm.gr ψηφίζουν!

Καρίμ Μπενζεμά


Χρήστος Κατριμουστάκης

Αυτά που κάνει φέτος ο Γάλλος επιθετικός, απλά δεν υπάρχουν. Ακόμα και αν έχει φτάσει στα 34 χρόνια ζωής, φαίνεται να είναι κυριολεκτικά στα καλύτερά του. Έχει πάρει από το χέρι της Ρεάλ Μαδρίτης, της οποίας αποτελεί ξεκάθαρα τον ηγέτη και την έχει οδηγήσει αγκαλιά με την κούπα της La Liga, ενώ στο Champions League βρίσκεται ένα βήμα από τον τελικό.

Τα ασταμάτητα χατ-τρικ του σε Ισπανία και Ευρώπη, τα κρίσιμα γκολ στο φινάλε, όπως αυτό στην παράταση με την Τσέλσι, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Όταν 13 χρόνια πριν, οι Μαδριλένοι αποφάσισαν να τον φέρουν στο Μπερναμπέου από τη Λιόν, σίγουρα κάτι είχαν δει, αλλά αυτό δεν το περίμεναν με τίποτα.

Έχει αλλάξει για τα καλά την σύγχρονη ιστορία της «βασίλισσας», διαλύοντας τις αντίπαλες άμυνες με κάθε τρόπο, ενώ η ευκολία που το κάνει είναι τρομακτική. Αν δεν του δώσουν τη Χρυσή Μπάλα φέτος, δύσκολα θα ξαναέχει την ευκαιρία στο μέλλον, εκτός αν γίνει Μπέντζαμιν Μπάτον και κάθε χρονιά μας… βγαίνει και καλύτερος.


Μοχάμεντ Σαλάχ


Δημήτρης Παπαδήμας

Απίστευτο το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο Μοχάμεντ Σαλάχ μπαίνει με… το ζόρι στην κουβέντα περί κατάκτησης της Χρυσής Μπάλας. Ο άνθρωπος, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2017, όταν άφησε τη Ρόμα για να επιστρέψει στην Αγγλία και να ενταχθεί στη Λίβερπουλ, έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστή! Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελεί το σημαντικότερο «γρανάζι» στην επίθεση μιας εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη, μία ομάδα που πρωταγωνιστεί σε αγγλική Premier και Champions League.

Μετά την εντυπωσιακότατη πρώτη του σεζόν με τη φανέλα των «Reds» (διέψευσε με εμφατικό τρόπο εκείνους που υποστήριζαν πως δεν θα αντέξει στον ρυθμό της Premier League, σκοράροντας 44 γκολ σε 52 εμφανίσεις του σε όλες τις διοργανώσεις), πολλοί αμφισβήτησαν ξανά τον Αιγύπτιο, λέγοντας πως δεν θα καταφέρει να επαναλάβει ξανά τα μοναδικά κατορθώματά του.

Ωστόσο, ο Σαλάχ φρόντισε να δώσει ξανά τις απαντήσεις του, συνεχίζοντας να σκοράρει ακατάπαυστα και να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο! Εντυπωσιακός και κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, έχει σκοράρει 30 φορές και έχει «σερβίρει» 12 γκολ στους συμπαίκτες του, με την απόδοσή του να αποτελεί «βαρόμετρο» σε μία ομάδα, που κυνηγάει ακόμα ένα ιστορικό quadruple, είναι γεμάτη ταλέντο, προσωπικότητες και έχει τεράστια πίεση για επιτυχίες.

Αυτά που έχει πετύχει ο Μο Σαλάχ και οι αριθμοί του με τη Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά απίστευτα, οπότε θεωρώ πως δεν πρέπει να λείπει από την κουβέντα περί κορυφαίων.

Χρυσή Μπάλα: 10 συντάκτες του sport-fm.gr ψηφίζουν!

Λούκα Μόντριτς


Νίκος Ράλλης

Όχι, πείτε. Έχετε δει καλύτερη ασίστ από αυτή, που «σέρβιρε» ο Λούκα Μόντριτς στον Ροντρίγκο κόντρα στην Τσέλσι; Θα μας τρελάνει ο Κροάτης, ο οποίος συνεχίζει στα 36 του -τον Σεπτέμβριο γίνεται 37- να σε κάνει να ευχαριστείς την τύχη σου, που τον ζεις, τον βλέπεις και τον χαίρεσαι, όλα αυτά τα χρόνια. Σκέτη απόλαυση, πραγματικά, ο καλύτερος μέσος της γενιάς του και συνεχίζει…

Δεν είναι μόνο η μυθική ασίστ στον προημιτελικό με τους Λονδρέζους! Ο νικητής της Χρυσής Μπάλας του 2018 συνεχίζει απτόητος να είναι ΚΑΙ φέτος από τους κορυφαίους της Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει πραγματοποιήσει τεράστιες εμφανίσεις στο Champions League (τέσσερις ασίστ), τρέχοντας, μάλιστα, περισσότερο από κάθε άλλον!

Για παράδειγμα, όταν η «βασίλισσα» έκανε εκείνο το απίθανο παιχνίδι, επικρατώντας 3-1 της Παρί με ανατροπή στη φάση των «16», ο Κροάτης χαφ έτρεξε περισσότερο από κάθε άλλον συμπαίκτη του (10,54 χιλιόμετρα). Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στο παιχνίδι, που κάλυψε πιο πολλά χιλιόμετρα, ήταν ο Βεράτι της Παρί (11,40).

Εντάξει, δεύτερη Χρυσή Μπάλα δεν θα πάρει. Και, μεταξύ μας, θα είναι σκάνδαλο φέτος αν δεν την πάρει ο Μπενζεμά ή έστω ο Λεβαντόβσκι, αλλά, ρε Μόντριτς, τι παικταράς -συνεχίζεις να- είσαι! Δικαιότατα η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να του ανανεώσει το συμβόλαιο για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα. Ποιος να το αντικαταστήσει;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x