Νίκος Ζέρβας

Κακή βραδιά με εξηγήσεις για τον… άσφαιρο Ολυμπιακό

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για την δίκαιη ήττα του, ανεξήγητα αγχωμένου και κακού, Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό, τις κυριότερες αιτίες της και τον κόσμο του που πήρε το μεγαλύτερο μπράβο της βραδιάς.

Όσο και αν στον αθλητισμό το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και έχει τη δική του πλοκή, ιστορία και εξέλιξη, το κλισέ «το πήρε αυτός που το ήθελε περισσότερο», που με ελάχιστες εξαιρέσεις δίνει ώθηση σε μία ομάδα, έκανε την εμφάνιση του στο ντέρμπι πρωταθλήματος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι», έπειτα από ένα μάλλον μουδιασμένο… μπάσιμο στην σεζόν, και σίγουρα αντίθετο των εξαγγελιών-εντυπώσεων του καλοκαιριού, πήγαν στο τρίτο παιχνίδι με τους «ερυθρόλευκους» σαφώς πιο αποφασισμένοι να μην… τριτώσει το κακό. Άλλαξαν πράγματα στην τακτική τους, έπαιξαν για πρώτη φορά ίσως σε τόσο μεγάλα διαστήματα κανονική άμυνα και είχαν για πρώτη φορά διαθέσιμο τον εξαιρετικό, Ντίνο Μήτογλου, ο οποίος έκανε απίστευτο ματς και άλλαξε άρδην τις ισορροπίες στην σκακιέρα της τακτικής.

Αυτόματα, ανέδειξαν στον μέγιστο βαθμό τα προβλήματα των «ερυθρόλευκων» και τους έκανε να μην… μπορούν, όσο και αν ήθελαν. Σε περίπτωση τρίτης σερί ήττας μέσα σε έναν μήνα, ο Παναθηναϊκός δεν θα χανόταν, όμως με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στον σχεδιασμό (σ.σ. για αυτό ψάχνει για δύο παίκτες), η ποσότητα της αμφισβήτησης θα αυξανόταν. Από τη μεριά του ο Ολυμπιακός, με τη μόλις δεύτερη ήττα του στα είκοσι τελευταία παιχνίδια του από τους «πράσινους», έχασε -έστω και αν είναι αρκετά μακρινό με το νέο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος- έδαφος για την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Θυμίζω για την οικονομία της συζήτησης και την πενιχρή σημασία που παίζει πλέον η έδρα, πως έχει οκτώ νίκες στα εννέα τελευταία παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, ενώ η πρώτη του ήττα στην κανονική περίοδο μετά από 42 αγώνες ήταν στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό…

Λόγοι, λοιπόν, για προβληματισμό από την εμφάνιση υπάρχουν αρκετοί, όμως μιλάμε για ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου στην 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος και τίποτα παραπάνω. Μιλώντας για προβληματισμό, ακόμα και μετά τις δύο σερί νίκες στην Ευρωλίγκα με Παρτίζαν και Εφές, ήταν εμφανές πως το πρόβλημα λειψανδρίας και συσσωρευμένης κόπωσης από την ελλιπή προετοιμασία και τους τραυματισμούς παρέμενε. Ίσως το δεύτερο κάκιστο παιχνίδι των νταμπλούχων Ελλάδας μετά από αυτό στο Μιλάνο, να είναι και ένα «καμπανάκι» για αυτά που πρέπει να αλλάξουν στο παιχνίδι τους για να βελτιωθούν. Διότι για δεύτερη φορά που ο αντίπαλος κατάφερε να παίξει επιθετική άμυνα και να αποτρέψει το απολαυστικό τους παιχνίδι με καλή κυκλοφορία μπάλας, το κοντέρ έγραψε με κόπο και… ιδρώτα, 50 και κάτι πόντους.

Σε ένα παιχνίδι που από την αρχή ήταν νευρικός και άστοχος, με τον Γουόκαπ να κάνει 4 λάθη μέσα σε 11 λεπτά, ήταν εμφανές πως ο Παναθηναϊκός είχε φέρει το ματς στον ρυθμό του. Μοναδική εξαίρεση και εκεί που ίσως κρίθηκαν πολλά, τα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου, όπου με μπροστάρη τον μοναδικό ίσως διασωθέντα, Γουίλιαμς-Γκος, οι γηπεδούχοι πήγαν την διαφορά στο +9, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε το ημιχρόνου. Το 2ο φάουλ του Αμερικανού γκαρντ και ίσως η πρόωρη απόσυρσή του στον πάγκο, έκοψε τον ρυθμό που είχε αποκτήσει ο Ολυμπιακός, που πήγε στα αποδυτήρια με μόλις τρεις πόντους διαφορά, ενώ ο Παναθηναϊκό είχε 11/36 σουτ εντός πεδιάς! Όχι ότι οι παίκτες του Μπαρτζώκα σούταραν πολύ καλύτερα (σ.σ. 12/31), όμως τους στοίχισαν για μια καλύτερη διαφορά οι έξι χαμένες βολές, που στο τέλος… διπλασιάστηκαν, αλλά και τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και ας μην τα εκμεταλλευόταν στο έπακρο ο αντίπαλος.

Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός αντί να βελτιωθεί, να ψάξει με περισσότερη υπομονή την τροφοδότηση των Φαλ-Μιλουτίνοφ (σ.σ. όποτε το προσπάθησε η άμυνα του Παναθηναϊκού πήρε καλό βαθμό), επιδόθηκε σε κατάχρηση ντρίμπλας, ελάχιστη κίνηση χωρίς την μπάλα και αρκετές λάθος επιλογές, χωρίς να αλλάξει παραπάνω από δύο-τρεις πάσες. Με τον Μήτογλου να αρχίζει το κρεσέντο του και στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Ολυμπιακός την πάτησε στην άμυνά του με τον τρόπο που πήγε να τον νικήσει η Παρτίζαν. Με συνεχόμενα ποπ άουτ του διεθνούς φόργουορντ/σέντερ (ως άλλος Σμαϊλαγκιτς), ο οποίος στην άμυνα μάζευε τα ριμπάουντ σαν… φιστίκια και μοίραζε την μία τάπα μετά την άλλη. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν βρήκαν ποτέ λύση, και έμεναν στο παιχνίδι σκοράροντας με… αίμα. Στο τρίτο δεκάλεπτο, είχαν μόλις 1/5 δίποντα και 3/8 τρίποντα, με αναλογία ασίστ-λαθων 2 ενάντι 3.

Ο Γουόκαπ, πήρε καλό βαθμό στο μαρκάρισμα του Σλούκα, όμως ήταν εμφανώς κουρασμένος για να έχει καθαρό μυαλό και στην επίθεση. Οι βοήθειες που έδωσαν Γκος και Κάναν δεν έφτασαν, καθώς εκτός από τις 12 χαμένες βολές (έχασαν και οι Πίτερς, Γκος και Κάναν που έχουν 90%!), ο Ολυμπιακός εμφάνισε και έλλειμα ενέργειας, δίνοντας 18 (!) πόντους στον αντίπαλο στο «ανοικτό» γήπεδο, απόρροια των 11 κλεψιμάτων που έκαναν οι παίκτες του Αταμάν. Την ώρα που ο ίδιος είχε μόλις 8, έχοντας χάσει τη συγκέντρωσή του και οποιοδήποτε ψήγμα ψυχραιμίας και δημιουργίας. Έχοντας σε κακή μέρα τον αρχηγό του, Κώστα Παπανικολάου και με rotation ουσιαστικά οκτώ παικτών, καθώς ο Μπραζντέικις, δεν πήρε χρόνο από τον προπονητή του στο δεύτερο ημίχρονο.

Το παιχνίδι, μάλιστα, δεν κρίθηκε ούτε καν στις τελευταίες κατοχές όπως προμήνυε η εξέλιξή του, με τους «ερυθρόλευκους» να χάνουν και με καλή διαφορά ενόψει των επόμενων αγώνων. Βάσει εικόνας η ήττα ήταν απόλυτα δίκαιη και πλέον οφείλουν να στραφούν στην συνέχεια. Όπως σωστά επανέλαβε ο κόουτς Μπαρτζώκας, είναι μια περίοδος που ο Ολυμπιακός θα έχει μεταπτώσεις και πρέπει να… επιβιώσει, μέχρι να είναι πλήρης. Ο Σίκμα επιστρέφει κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, όντας υγιής, και παίζοντας κάποια συνεχόμενα παιχνίδια. Ακόμα και αν ο πρώην παίκτης της Άλμπα φτάσει στα στάνταρ για τα οποία αποκτήθηκε, το πρώτο ντέρμπι του Μήτογλου έδειξε πως δύσκολα θα τον ματσάρουν (σ.σ. ατομικά) οι «ερυθρόλευκοι».

Πρόβλημα είναι και το ότι ο πολύτιμος, ΜακΚίσικ, θα επιστρέψει αργότερα απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και λογικά θα χρειαστεί εύλογο διάστημα για να βρει ρυθμό. Με την δεδομένη κόπωση που υπάρχει, και το πρόγραμμα να είναι συνεχές και δύσκολο, η εξίσωση που έχει να λύσει ο κόουτς Μπαρτζώκας, φαίνεται να δυσκολεύει σημαντικά. Και όχι επειδή έχασε από τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος…

Υ.Γ. Υποδειγματική η συμπεριφορά του κόσμου που βοήθησε την ομάδα μόνο με την φωνή του και στο τέλος μάλιστα χειροκρότησε, παρά την άσχημη εμφάνιση και την ήττα. Όπως πρέπει να συμβαίνει πάντα ο φιλοξενούμενος ήρθε, πανηγύρισε την νίκη του και έφυγε χωρίς προβλήματα. Και μάλιστα σε πολύ πιο υψηλής επικινδυνότητας παιχνίδι, απ' ό,τι το πρόσφατο ντέρμπι της Ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ, και όχι μόνο λόγω της επιστροφής του Κώστα Σλούκα στο ΣΕΦ. Μακάρι αυτό το 2/2 που έχουν οι «αιώνιοι» σε άδεια από παρατηρήσεις φύλλα αγώνα να κρατήσει, όχι μόνο μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά για πάντα. Η κανονικότητα, πρέπει επιτέλους να νικήσει σε ΟΛΑ τα γήπεδα την ανοησία…




Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x