Νίκος Ζέρβας

Καθαρά, ξάστερα, εμφατικά και Ολυμπιακά

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την άνετη νίκη του Ολυμπιακού στον τρίτο τελικό, τον μαγικό Σλούκα, τις… ενισχύσεις που εμφανίστηκαν, τον… τρελό Βεζένκοβ και τον Μπαρτζώκα που τα είπε με το όνομά τους.

Ο Ολυμπιακός απέχει μία νίκη από την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος και δεύτερο συνεχόμενου νταμπλ, καθώς για πρώτη φορά στον τρίτο τελικό με τον Παναθηναϊκό, έδειξε το πραγματικό του αγωνιστικό πρόσωπο. Για μεγαλύτερη διάρκεια, με περισσότερη συνέπεια και με πολλούς πρωταγωνιστές, κάτι που ήταν αναγκαίο για να λειτουργήσει σωστά και με τον τρόπο που ξέρει και μπορεί. Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο όπου οι «πράσινοι» ήταν ανταγωνιστικοί, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και έκαναν δίκαια και εμφατικά το 2-1 στην σειρά.

Ασφαλώς και όλα κρίθηκαν από την άμυνα των «ερυθρόλευκων», που περιόρισαν τον αντίπαλό τους στους 52 πόντους και στο οικτρό 33% εντός παιδιάς. Ομαδικά, αλλά και ατομικά πάνω στους Γκριγκόνις και Πονίκτα, ο Ολυμπιακός πήρε εξαιρετικό βαθμό, ενώ ο Λι πιέστηκε αυτή τη φορά αποτελεσματικά, και εύλογα κουράστηκε, ήταν άστοχος, έκανε 6 λάθη και φορτώθηκε για πρώτη φορά στους τελικούς με φάουλ. Σημείο «κλειδί» για να «χτίσει» μια διαφορά 15 πόντων που αυτή τη φορά δύσκολα θα ανατρεπόταν, ήταν το δεύτερο δεκάλεπτο. Εκεί όπου ο Μπόλομποϊ ήταν… τερματοφύλακας στην άμυνα (σ.σ. συνολικά 4 τάπες) και ο Σλούκας… ζωγράφιζε δημιουργικά στην επίθεση. Στο «ξέσπασμα» που φέρνει το 36-21, ο 33χρονος γκαρντ προσφέρει δέκα πόντους στην ομάδα του με 4 ασίστ και 2/2 βολές. Η λογική λέει πως αν δεν είχε μεσολαβήσει η γαστρεντερίτιδα, οι «ερυθρόλευκοι» τούτη την ώρα θα έκαναν το βράδυ της Κυριακής φιέστα πρωταθλήματος.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, εκτός του ότι ο Παναθηναϊκός μένει στους 9 πόντους, ο Ολυμπιακός έχει 6 ασίστ για ένα μόλις λάθος και οι «πράσινοι» 5 σφάλματα για 2 τελικές πάσες. Αυτή τη φορά, ο ΜακΚίσικ ήταν ο γνωστός παίκτης που τρελαίνει κόσμο απέναντι στους «πράσινους» και ο Λαρεντζάκης πιο βοηθητικός μετά από αρκετό καιρό. Το +8 του ημιχρόνου, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αν ο Ολυμπιακός δεν είχε 2/11 τρίποντα, όμως για την εικόνα του ματς, ήταν αρκετό. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε αυτή τη φορά να αντιδράσει και το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 7 ασίστ του Ολυμπιακού για δύο λάθη, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι είχαν βγει από το πλάνο των δυο προηγούμενων αγώνων, δεν ήταν ομαδικοί και έκαναν διαγωνισμό λαθών. Ο τελικός απολογισμός του 21-12 στις ασίστ και 12-19 στα λάθη, τα λέει όλα.

Τα περισσότερα λάθη του Ολυμπιακού μάλιστα έγιναν μετά το +25 που όλα είχαν κριθεί. Ο MVP του αγώνα Σλούκας, συνέχιζε να κονιορτοποιεί την άμυνα «δύο εναντίον δύο» στα πικ εν ρολ και να ταίζει τους Φαλ και Μπόλομποϊ, ο Λούντζης έκανε μια χαρά δουλειά στην επίθεση και πίεζε καλά την μπάλα πάνω στην άμυνα, ο Γουόκαπ ήταν μάλλον θυμωμένος από τον τρόπο που του στέρησαν την συμμετοχή στον δεύτερο τελικό και η μοναδική κακή είδηση της βραδιάς, ήταν το σφίξιμο στην γάμπα του Παπανικολάου. Για τον Βεζένκοβ τι να πρωτοπεί κανείς. Μόνο και μόνο που μαζί με το ιατρικό επιτελείo της ομάδας πέρασε το τριήμερο στο ΣΕΦ για θεραπείες και αγωνίστηκε με οστικό οίδημα στο γόνατο λίγες ημέρες πριν από την κρισιμότερη απόφαση της μπασκετικής ζωής και καριέρας του, τον κατατάσσει δεδομένα στους κορυφαίους απ’ όλες τις απόψεις παίκτες στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Πλέον ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να τελειώσει την δουλειά την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Και να μην ρισκάρει να δώσει πέμπτο ματς πιθανότατα χωρίς κόσμο στο ΣΕΦ. Αρκεί να παρουσιάσει το ίδιο αγωνιστικό πρόσωπο και να μείνει συγκεντρωμένος, στις δεδομένα πιο δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει στην έδρα του αντιπάλου. Που πλέον, μετά την άψογη φιλοξενία στον τρίτο τελικό (σ.σ. το κλίμα ήταν εξαιρετικό και στον πρώτο εντός γηπέδου και μοναδικό μελανό σημείο ήταν η αβλεψία της Αστυνομίας να περιφρουρήσει τον εξωτερικό χώρο του διαδρόμου των αποδυτηρίων), οφείλει αν μη τι άλλο να ανταποδώσει, χωρίς προπηλακισμούς και λεκτικές επιθέσεις σώμα με σώμα στον Γιώργο Μπαρτζωκα.

Μιλώντας για τον εορτάζονται προπονητή του Ολυμπιακού, υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τον εαυτό του (σ.σ. αυτός που έχει δίκιο δεν χρειάζεται… δικηγόρους), μιλώντας για την ηθελημένη στοχοποίησή του που προφανώς και έβαλαν… φωτιά στους τελικούς. Οι απαντήσεις του μία προς μία και το δικαιολογημένο ξέσπασμά του στην δολοφονία χαρακτήρα που επιχειρείται σκόπιμα, εκτός του ότι ξεχειλίζουν (για όσους τον γνωρίζουν) αλήθεια, έκαναν ακόμα πιο γλυκιά την μεγάλη νίκη στον τρίτο τελικό. Όχι πως θα ιδρώσει το… αυτί τους, όμως σωστό είναι κάποια πράγματα να μπαίνουν στην σωστή τους βάση. Και όχι γιατί είναι ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης την τελευταία διετία. Αυτό που μετράει είναι ο σεβασμός στους ανθρώπους. Οι απαντήσεις δόθηκαν, η ζωή συνεχίζεται…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x