Νίκος Ζέρβας

Ολυμπιακός απόλαυση, σαν… τρελό φορτηγό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την, μία ακόμα μπασκετική, παράσταση του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα απέναντι στην Μονακό, την άμυνα που θα γίνει ακόμα καλύτερη και το ζητούμενο του 6-2 που επιτεύχθηκε.

«Με τα φρένα… σπασμένα», τραγουδούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Γιάννης Πάριος, για το... τρελό φορτηγό που δεν σταματούσε πουθενά στην θύμηση της αγαπημένης του οδηγού του. Κάτι αντίστοιχο με τον Ολυμπιακό, που στο ΣΕΦ μπροστά στο θερμό όπως παλιά κοινό του μοιάζει ασταμάτητος, έχοντας 6/6 νίκες και μία λιγότερη απ’ ότι έκανε σε ολόκληρη την σεζόν πέρυσι στο ίδιο γήπεδο. Δίνοντας μία ακόμα παράσταση, απέναντι σε μία ομάδα αν μη τι άλλο γεμάτη και πολύ καλή ποσοτικά, ποιοτικά και αθλητικά.

Που έβαλε δύσκολα για περίπου ενάμιση δεκάλεπτο, μέχρι να έρθουν στους «ερυθρόλευκους», οι… θύμισες του βασικού φετινού όπλου τους. Όταν οι παίκτες του Μπαρτζώκα έπαιξαν την άμυνα που μπορούν, το έργο είχε την προσδοκώμενη πλοκή και το φινάλε του βρήκε 6500 ανθρώπους στις εξέδρες να παραληρούν και να αποθεώνουν. Οι παίκτες του Μίτροβιτς «υπνώτισαν» αρχικά τους γηπεδούχους, που δέχθηκαν 27 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο. Μόλις ένα πόντο λιγότερο απ’ ότι έβαλαν στον Ολυμπιακό η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μπροστά στο κοινό τους σε μία περίοδο. Από το -11 και μετά, οι πειραιώτες άρχισαν σιγά-σιγά να βρίσκουν τον δρόμο. Η άμυνα με αλλαγές και τον Ζαν Σαρλ για ένα ακόμα βράδυ καθοριστικό στο «5», βοήθησε τα μέγιστα σε αυτό.

Αργά, βασανιστικά αλλά αποτελεσματικά, το ημίχρονο έκλεισε με το κολακευτικό βάσει απόδοσης -3. Έχοντας έξι χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, 8 λάθη για 7 ασίστ, δέκα ολόκληρους πόντους παθητικό από αιφνιδιασμό και μόλις 2/10 τρίποντα, είναι δεδομένα μια κατάσταση εύκολα αναστρέψιμη για τον φετινό πολύ καλό Ολυμπιακό. Αρκεί να εμφανιζόταν στο παρκέ έστω ένα ψήγμα και από το επιθετικό του ταλέντο. Φρόντισαν για αυτό οι Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ. Αμφότεροι μπήκαν με -2 στο σύστημα αξιολόγηση στο δεύτερο ημίχρονο, με τον ομογενή γκαρντ να έχει όλο και όλο ένα καλάθι. Ο τελικός απολογισμός στο ranking έγραψε 23 και 20 αντίστοιχα, ενώ από τους δύο ήρθαν οι 26 από τους 51 πόντους της επανάληψης.

Μαζί κατέβασαν παράλληλα 17 συνολικά ριμπάουντ, ενώ ο πρώην παίκτης της Μακάμπι είχε και 4 ασίστ χωρίς λάθος, μαζί με έξι κερδισμένα φάουλ. Την ίδια ώρα η άμυνα (σ.σ. εξαιρετικός Παπανικολάου πάνω στον Τζέιμς στην προπονητική επιλογή που άλλαξε το ματς) εξακολουθούσε να κονιορτοποιεί κάθε επιθετικό πλάνο της Μονακό με 11 κλεψίματα και δεκάδες αλλοιώσεις, οι Τζέιμς, Άντζουσιτς αναγκάζονταν σε άστοχα σουτ και λάθη και με τις πολύτιμες βοήθειες των Γουόκαπ- Σλούκα, η δουλειά έγινε για τα καλά. Στο τρίτο δεκάλεπτο που κρίνει ουσιαστικά και την έκβαση του αγώνα, ο Ολυμπιακός έχει 7-0 πόντους από τα 6 λάθη της Μονακό σε εκείνο το διάστημα, όσα δηλαδή είχε κάνει σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Το φινάλε βρήκε τις 7 ασίστ του πρώτου μέρους να έχουν γίνει 18 και τα λάθη να φτάνουν από τα 8 στα 13. Το λες και… μεταμόρφωση.

Ο Ζαν Σαρλ ακόμα… βάζει καλάθια και παίζει άμυνες απέναντι σε θηρία όπως οι Χολ και Τόμας και ο Ολυμπιακός νίκησε μία ομάδα διεκδικήτρια της οκτάδας με 21 πόντους, έχοντας 7/25 τρίποντα (τα περισσότερα αμαρκάριστα) και δέκα χαμένες βολές! Το απολαυστικό μπάσκετ που λέγαμε και η άμυνα που έχει προοπτικές για ακόμα καλύτερα πράγματα, όταν θα ενσωματωθεί ο Κουίνσι Έισι. Ένας πολύ ποιοτικός παίκτης που έχει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί, καθώς η ομάδα έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις γι’ αυτό.

Πριν το τζάμπολ τις σεζόν, γράφαμε ότι με 6-2 νίκες στην πρώτη οκτάδα αγώνων, ο Ολυμπιακός θα έχει βάλει τις πρώτες γερές βάσεις για την είσοδο στα πλέι οφ. Το, περίπου 25% της κανονικής περιόδου, τον βρίσκει στην δεύτερη θέση και κάλλιστα για ένα ριμπάουντ, ένα σουτ ή ένα σωστό σφύριγμα στην Βαρκελώνη, θα μπορούσε να ήταν πρώτος! Το σπουδαιότερο είναι η προοπτική που έχει δημιουργήσει με την εικόνα του. Ακολουθούν πλέον πέντε εκτός έδρας αναμετρήσεις στα επόμενα έξι παιχνίδια, που τον βρίσκουν καλά ψυχολογικά και βαθμολογικά.

Η λογική λέει πως μετά το πέρας τους, και ανάλογα με το τι θα έχει καταφέρει να μαζέψει σε… ροζ απόχρωση από Αγία Πετρούπολη, Κωνσταντινούπολη, Καζάν, Μιλάνο και Βελιγράδι, θα οριοθετηθούν ακόμα πιο ξεκάθαρα οι δυνατότητές του. Το πρώτο τεστ χαρακτήρα στο εκ νέου αφιλόξενο για τους αντιπάλους γήπεδό του, πέρασε με απόλυτη επιτυχία. Χρειάζεται όμως να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και ακόμα καλύτερα και μακριά από τον Πειραιά, για να ανέβει ακόμα ένα επίπεδο και να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x