Νίκος Ζέρβας

Το απόλυτο μπάσκετ, το παίζει ο Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας αναλύει τον καταιγιστικό και κόντρα στην Βιλερμπάν, Ολυμπιακό, την εξαιρετική δουλειά του προπονητικού τιμ που εκτελείται άψογα και το μπάσκετ που αξίζει να απολαμβάνεις από κοντά.

Όσο και αν οι προπονητές και οι παίκτες έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους χαρακτηρίζοντας όλα τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας δύσκολα και διαφορετικά, η μόνη «παγίδα» που είχε να αποφύγει ο Ολυμπιακός απέναντι στην ντεφορμέ Βιλερμπάν, ήταν η χαλάρωση από την εξαιρετική του εμφάνιση και νίκη της Τετάρτης κόντρα στην Μπάγερν. Ε, όχι μόνο δεν έπεσε μέσα σε αυτήν, αλλά φρόντισε να παίξει ακόμα καλύτερα, ακόμα πιο επιβλητικά, ακόμα πιο απολαυστικά και να φτάσει σε ρεκόρ 11-5 με 9/9 στο κάστρο του, που τον άφησε μόνο τρίτο στην βαθμολογία.

Με όπλο την ανωτερότητά του και το εξαιρετικό «διάβασμα» του προπονητικού τιμ σε κάθε μία ξεχωριστή λεπτομέρεια που θα «ξεκλείδωνε» την νίκη, το κοινό απόλαυσε για ένα ακόμα βράδυ μία ομάδα που παίζει εξαιρετικά και μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο τις προσδοκίες της. Βάζοντας «χειροπέδες» με την άμυνά του, αρχικά στον Τζόουνς και εν συνεχεία στον Οκόμπο, ο Ολυμπιακός κονιορτοποίησε την δημιουργία της Βιλερμπάν, που κατάφερε μόλις 21 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, με 4 τελικές πάσες για 7 λάθη και 9/28 σουτ εντός παιδιάς. 29,2% ποσοστό ευστοχίας δηλαδή, που επέφερε και το +19, που έδινε τέλος σε ένα ακόμα παιχνίδι από το… ημίχρονο.

Και όλα αυτά, με μόλις 3/15 τρίποντα και χωρίς κάτι εξωπραγματικό στα δίποντα (55%). Ήταν όμως υπέρ το δέον αποτελεσματική η εμφάνιση στην άμυνα, με ομαδική δουλειά, σωστή αντιμετώπιση του πικ εν ρολ, εξαιρετικές περιστροφές, νταμπλ τιμ και συγκέντρωση στο κάθε τι που σχεδίαζαν οι Γάλλοι. Γουόκαπ, Παπανικολάου και Φαλ, ήταν απροσπέλαστοι, χωρίς να πηγαίνουν πίσω οι υπόλοιποι, ακόμα και αυτοί που ήρθαν από τον πάγκο. Στην επίθεση, παρότι τα ποσοστά δεν ήταν καλά, ούτε η δημιουργία σε υψηλά επίπεδα (7 ασίστ), η ατομική ποιότητα των Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ και Σλούκα, έδιναν όσο χρειάζονταν. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν 13 πόντους από λάθη αντιπάλου στο πρώτο ημίχρονο και 20 συνολικά, την ώρα που η γαλλική ομάδα είχε μόλις 2 όταν όλα κρίθηκαν, δηλαδή στο εικοσάλεπτο. Παράλληλα, το σχέδιο ήταν τόσο καλά καταστρωμένο και εκτελεσμένο, που ο Μπαρτζώκας είδε του αντιπάλους ψηλούς να μην κάνουν την παραμικρή ζημιά, παρά την υψομετρική διαφορά τους όταν ήταν στον πάγκο ο Φαλ.

Λόγω της θετικής παρουσίας του διδύμου Μάρτιν-Ζαν Σαρλ στην άμυνα και του ότι οι Φαλ, Αντετοκούνμπο και Γκιστ φορτώθηκαν από νωρίς με φάουλ, οι νικητές δεν πληγώθηκαν ούτε από την αντίπαλη φροντ λάιν. Για του λόγου του αληθές, έλεγξαν και τα ριμπάουντ, χάνοντας μόλις 4 αμυντικά, στα 20 άστοχα σουτ της Βιλερμπάν στο πρώτο μέρος. Όταν λοιπόν έχεις «κλειδώσει» τα γκαρντ και θέτεις εκτός αγώνα και τους ψηλούς, πώς να χάσεις; Όσοι περίμεναν πως ο Ολυμπιακός δύσκολα θα έκανε και δεύτερη συνεχόμενη αψεγάδιαστη εμφάνιση μέσα σε 48 ώρες, είχαν πάρει ήδη τις απαντήσεις τους. Η μήπως όχι; Μάλλον όχι, καθώς στο δεύτερο, η διαφορά ανέβαινε με ρυθμούς γεωμετρική προόδου, με το επιπλέον στοιχείο στην εξίσωση, να είναι πλέον και η ευστοχία.

Συγκεκριμένα, από τα 10/18 δίποντα του πρώτου ημιχρόνου, το… κοντέρ κατέγραψε συνολικά 23/35 και από τα 3/15 τρίποντα, η… μπίλια έκατσε στα 10/25. 13/17 και 7/10 αντίστοιχα για να μην κάνετε υπολογισμούς, κάτι που σημαίνει συνολικά 20/27, άρα 79% εντός παιδιάς. Εξωπραγματικό, αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν το δεύτερο παιχνίδι μέσα σε 48 ώρες. Τους καταπληκτικούς Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ, αντικατέστησαν στο τέταρτο δεκάλεπτο οι… διψασμένοι Πρίντεζης (ο τρόπος που έπαιξε μπαίνοντας στο 30' όταν όλα είχαν τελειώσει λένε πολλά για τον ίδιο και το κλίμα της ομάδας) και Λαρεντζάκης, με την διαφορά να φτάνει μέχρι και τους 36 πόντους. Οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση περιττεύει και ίσως να έχουμε γράψει ήδη και πολλά. Λίγα λεπτά πιο πριν ο Κώστας Παπανικολάου, βρήκε την εμφάνιση που έψαχνε στην επίθεση και αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο κέρδος της βραδιάς.

Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει έναν, έτσι και αλλιώς, εξαιρετικό απολογισμό στον πρώτο γύρο σε μερικά βράδια στο ΟΑΚΑ. Εκεί, εκτός από ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογική αναρρίχηση που θα του επιτρέπει πλέον να βλέπει ξεκάθαρα (σ.σ. άσχετο αν ορθώς δεν θα το παραδεχθεί) κάτι παραπάνω από την υλοποίηση του βασικού στόχου της πρόκρισης στα πλέι οφ, μπορεί να κερδίσει πίσω το γόητρο που έχασε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα. Μιλάμε όμως για εντελώς διαφορετικές συνθήκες και διοργάνωση. Δεκτή η… λαχτάρα των οπαδών (όχι τόσο αυτών που στηρίζουν σε όλα τα παιχνίδια), λογική σε ένα βαθμό η πίεση σε ενδεχόμενο 0/2 από τον «αιώνιο» αντίπαλο, όμως η μεγάλη αλήθεια είναι πως η προοπτική αυτής της ομάδας, είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα-δυο ντέρμπι που δεν κρίνουν τίτλους.

Απλά δείτε και απολαύστε ξανά και ξανά, το μπάσκετ που παίζει…

Υ.Γ. Πολύ όμορφες στιγμές έζησε στο ΣΕΦ ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Το κοινό παρότι γνώριζε το ότι επέλεξε την Βιλερμπάν αντί του Ολυμπιακού και με λιγότερα χρήματα, τον χειροκρότησε θερμά, όχι μόνο κατά την παρουσίαση της ομάδας του, αλλά και με ακόμα περισσότερη ζέση στις φάσεις που κάρφωσε επιβλητικά στο καλάθι του Ολυμπιακού. Εκτός από πολύ βοηθητική, στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας, η εξέδρα είναι και πλουμισμένη με πολύ περισσότερο πολιτισμό και μπασκετική παιδεία.

Υ.Γ.1: Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Έισι στο γόνατο θα γίνουν γνωστά το Σάββατο. Ο Αμερικανός έχει μείνει αρκετά πίσω στην προσαρμογή του στην ομάδα και παρότι οι νίκες έρχονται επιβλητικά και δεν υπάρχει πίεση, δεδομένα τον χρειάζεται για την συνέχεια ο κόουτς Μπαρτζώκας. Μακάρι να μην είναι κάτι σοβαρό.

Υ.Γ.2: Ο Ολυμπιακός πήρε 12 πόντους από αιφνιδιασμό, εξαργυρώνοντας την καλή άμυνά και την πίεση πάνω στην μπάλα. Με τον τρόπο που έχει φτιαχτεί το ρόστερ του, έχει την δυνατότητα να το επαναλάβει και άλλες βραδιές . Η αποτελεσματικότητα στο «ανοικτό» γήπεδο, θα τον ανεβάσει επίπεδο.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x