sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ζοσέ Ανιγκό: Ένας προπονητής ειδικών αποστολών

Το sport-fm.gr σκιαγραφεί τον προπονητή Ζοσέ Ανιγκό. Έναν προπονητή ειδικών αποστολών, που έχει… μία εν προκειμένω: Να κρατήσει τον Ολυμπιακό «μέσα» στο πρωτάθλημα με νίκη επί του ΠΑΟΚ!

Η συνεργασία Μίτσελ και Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (03/04) με τους Πειραιώτες να αναθέτουν στον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Ζοσέ Ανιγκό, το δύσκολο έργο της καθοδήγησης στο προσεχές ντέρμπι της Τετάρτης απέναντι στον ΠΑΟΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ο 61χρονος τεχνικός, ο οποίος διαθέτει μια καριέρα γαλουχημένη σε τέτοιες καταστάσεις, επιστρέφει στους πάγκους μετά από μία πενταετία αποχής και καλείται να ηγηθεί της προσπάθειας των «ερυθρολεύκων» να παραμείνουν στο κυνήγι του 48ου τίτλου της ιστορίας του.

Ως ποδοσφαιριστής ο Ζοσέ Ανιγκό κουβαλούσε πάντα μαζί του τη φήμη του «σκληρού». Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να κάνει διαφορετικά. Το ύψους 183 εκατοστών κορμί του, μα κυρίως ο δυναμισμός και το πάθος, με το οποίο αγωνιζόταν, τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού ως έναν «σκληροτράχηλο» αμυντικό και συγχρόνως του επέτρεψαν να ξεφύγει από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και να αγωνιστεί συνολικά 206 φορές με την ομάδα της πόλης και της καρδιάς του, τη Μαρσέιγ.

Το προπονητικό πεπρωμένο του 61χρονου Μασσαλού ήταν αδύνατο να ξεφύγει από ένα ανάλογο μοτίβο. Κάπως έτσι, μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από τις μικρές κατηγορίες της Γαλλίας με την ομάδα, στην οποία κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, την Εντουμέ της Μασσαλίας, ακολούθησε η πρόσληψή του από την αγαπημένη του Μαρσέιγ, ως βοηθός προπονητή, το 2001.

Στις 14 Ιανουαρίου του 2004, με τον Αλέν Περίν να βρίσκεται στη πόρτα της εξόδου και την ομάδα της Μασσαλίας αποκλεισμένη από το Champions League, εκτός πεντάδας στη Ligue 1 και σε βαθιά κρίση, ο τότε πρωτάρης Ανιγκό θα πέσει απότομα στα βαθιά.

Ζοζέ Ανιγκό: Ένας προπονητής ειδικών αποστολών!

Τα όσα πέτυχε στους επόμενους μήνες όχι μόνο άφησαν την ποδοσφαιρική Ευρώπη με το στόμα ανοιχτό, αλλά υμνούνται από τους οπαδούς της ομάδας μέχρι και σήμερα. Ο Φαμπιέν Μπαρτέζ κατέβασε τα ρολά και ο νεανίας τότε Ντιντιέ Ντρογμπά, γάζωνε τα αντίπαλα δίχτυα. Η Μαρσέιγ ξέρανε κατά σειρά τις Λίβερπουλ, Ίντερ και Νιουκάστλ και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA, όπου και έχασε από τη Βαλένθια.

Η πρώτη προπονητική του περιπέτεια ολοκληρώθηκε μερικούς μήνες αργότερα, με τον Ανιγκό να αναλαμβάνει άμεσα χρέη τεχνικού διευθυντή στον γαλλικό σύλλογο. Στη περίπου δεκαετή παρουσία του σε διοικητικό πόστο θα συνδέσει το όνομα του με την εύρεση ποδοσφαιριστών όπως οι Σισέ, Ριμπερί και Βαλμπουένα.

Το τραγικό ξεκίνημα στο «Βελοντρομ» τη σεζόν 2013-2014 και η πολύ φτωχή συγκομιδή του συλλόγου, παρά το γεγονός ότι είχε στο ρόστερ του ποδοσφαιριστές όπως το βασικό τότε δεκάρι των «τρικολόρ» και νυν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Ματιέ Βαλμπουενά, θα οδηγήσει στην απόλυση του Ελί Μπαούπ.

Η Μαρσέιγ ολοκλήρωσε του ομίλους του Champions League με 6 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και ο Άνιγκο αποτέλεσε για ακόμα μία φορά τον εκλεκτό της διοίκησης να διαχειριστεί την καυτή πατάτα της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου. Ο Γάλλος βγήκε και πάλι μπροστά και οι Μασσαλοί, με τα 16 γκολ του Πιερ Αντρε Ζινιάκ, πρόλαβαν να σώσουν τη χρονιά και να κερδίσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η επόμενη χρονιά έμελλε να είναι και η τελευταία του Γάλλου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή στην αγαπημένη του ομάδα. Η πρόσληψη του Μαρσέλο Μπίελσα το καλοκαίρι του 2015 τον οδήγησε στην αποχώρησή του από τη θέση του σκάουτερ.

Ύστερα από ένα μικρό πέρασμα διάρκειας ενός μήνα από την Εσπεράνς της Τυνησίας εμφανίζεται στη ζωή του η Ελλάδα. Ο Λεβαδειακός προχώρησε σε ένα αναπάντεχο και απροσδόκητο χτύπημα και τον υπέγραψε ως νέο τεχνικό της ομάδας το καλοκαίρι του 2017. Η ομάδα της Βοιωτίας κατάφερε δίχως δυσκολία να παραμείνει στη κατηγορία, αποδίδοντας, μάλιστα και εξαιρετικό ποδόσφαιρο, αναγκάζοντας τη φίλαθλη κοινή γνώμη σε ουκ ολίγα αποθεωτικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόταν.

Ζοζέ Ανιγκό: Ένας προπονητής ειδικών αποστολών!

Το καλοκαίρι του 2018 η Νέα Σμύρνη έγινε η νέα και μάλιστα, η τελευταία προπονητική του στέγη. Στον πάγκο του Πανιωνίου δεν βρήκε το απαραίτητο χρονικό διάστημα, για να δείξει το έργο του και τον Δεκέμβριο του 2018, ύστερα από μία βαριά ήττα στη Λάρισα με 4-2, αντίκρισε την πόρτα της εξόδου, επιστρέφοντας σε εξωαγωνιστικά πόστα για λογαριασμό της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, είναι τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού, υπεύθυνος του συστήματος Ακαδημιών της ομάδας και πλέον… και προπονητής! Καλείται και πάλι να φορέσει τη «στολή παραλλαγής» και να ριχτεί στη μάχη των πάγκων, όχι μια οποιαδήποτε στιγμή, αλλά στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν.

Στου Ρέντη θα κοουτσάρει ξανά τον Ματιέ Βαλμπουενά και στο στρατόπεδο των «ερυθρολεύκων» αναμφίβολα ποντάρουν στο γεγονός ότι ο Ανιγκό γνωρίζει προσωπικά τους ποδοσφαιριστές λόγω της παρουσίας του στην ομάδα τους τελευταίους 7 μήνες, ενώ διατηρεί εξαιρετική σχέση με τους Γαλλόφωνους ποδοσφαιριστές, που είναι αρκετοί στις τάξεις της ομάδας.

Ταυτόχρονα, στον Ολυμπιακό ευελπιστούν ο 61χρονος πρώην τεχνικός της Μαρσέιγ να καταφέρει να ποτίσει την ομάδα στο ντέρμπι απέναντι στον ΠΑΟΚ με όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία τον χαρακτηρίζουν από τα χρόνια, που πατούσε το χορτάρι μέχρι και σήμερα. Πείσμα, αυτοθυσία, πάθος και κατάθεση ψυχής για 90 λεπτά. Ο Ζοσέ Ανιγκό ήταν ανέκαθεν ένας προπονητής ειδικών αποστολών, που έχει… μία εν προκειμένω: Να κρατήσει τον Ολυμπιακό «μέσα» στο πρωτάθλημα με νίκη επί του «δικεφάλου του Βορρά»! Και από εκεί και πέρα βλέπουμε…

Ζοζέ Ανιγκό: Ένας προπονητής ειδικών αποστολών!

Επιμέλεια: Μπάμπης Λέσσης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x