Live με τον Γιώργο Μαζιά

Στο τέλος κερδίζουν (;) οι Γερμανοί!

Βγήκε η ματσάρα. Αγγλία-Γερμανία και μετά ο νικητής με την Αργεντινή (;) Θα τρελαθεί ο Μαραντόνα αν περάσει το Μεξικό.

Γράφει από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Γιώργος Μαζιάς

Βγήκε η ματσάρα. Αγγλία-Γερμανία και μετά ο νικητής με την Αργεντινή (;) Θα τρελαθεί ο Μαραντόνα αν περάσει το Μεξικό.

Τι του θυμίζει αυτό το «σταύρωμα»; Το 1986 καθάρισε στους «8» την Αγγλία με το γκολ του Θεού και μετά με το γκολ του αιώνα. Μετά πήρε μόνος του τη Γερμανία στον τελικό (3-2), έχασε από πέναλτι του Μπρέμε το 1990 και είδε από την τηλεόραση το 2006 την «μπιανκοσελέστε» να αποκλείεται στα… πέναλτι από τη Γερμανία στους «8». Καλή ώρα όπως μπορεί να ξανασυμβεί τώρα. Προς το παρόν η Αργεντινή πρέπει να αποκλείσει το Μεξικό όπως έκανε το 2006 με το γκολ του Μάξι στην παράταση. Πως τα φέρνει η ζωή…

Μέχρι να το δούμε αυτό, να δούμε ποιος μεγάλος θα την πατήσει και θα αποκλειστεί από τους «16». Για την ώρα μόνο η Γαλλία έχει μείνει έξω. Τη γλύτωσαν Αγγλοι και Γερμανοί. Απομένει η Ιταλία και η Ισπανία…
Ερωτηματικό επίσης αν η Δανία θα γίνει η πρώτη ομάδα που έχασε στην πρεμιέρα, αλλά θα περάσει στην επόμενη φάση. Οι Δανοί περνάνε με νίκη επί της Ιαπωνίας. Η άλλη που έχει τύχη να το πετύχει είναι η Ισπανία που έχασε από την Ελβετία την πρώτη αγωνιστική, αλλά αν νικήσει τη Χιλή προκρίνεται. Η Ελλάδα έχασε από τη Ν. Κορέα και δεν πρόλαβε να γυρίσει την κατάσταση.

Οι Σέρβοι έκαναν το αδιανόητο. Νίκησαν τη Γερμανία και έχασαν από την Αυστραλία. Εμειναν τελευταίοι στον όμιλο, ενώ αν ισοφάριζαν στο τέλος θα άφηναν έξω τη Γκάνα στην ισοβαθμία με καλύτερη επίθεση.
H Γκάνα έσωσε την τιμή της Αφρικής. Πέρασε στους 16 και μάλλον θα είναι και η μοναδική από τη «μαύρη ήπειρο». Τελευταία που ελπίζει είναι η Ακτή, αλλά θα χρειασθεί θαύμα για να αφήσει έξω την Πορτογαλία.

Η Γκάνα είχε περάσει και στο προηγούμενο Μουντιάλ στη δεύτερη φάση. Εκεί αποκλείστηκε με 3-0 από τη Βραζιλία. Τώρα όμως παίζει με τις ΗΠΑ και έχει σοβαρές πιθανότητες να περάσει στα προημιτελικά. Το 2002 τα είχε καταφέρει η Σενεγάλη αποκλειόμενη στον ξαφνικό θάνατο από την Τουρκία. Ηταν η δεύτερη φορά που είδαμε Αφρικάνους στην οκτάδα. Πρώτη ήταν το 1990 που πρωτοείδαμε ομάδα από την Αφρική στους «8». Τότε ήταν το Καμερούν που αποκλείστηκε 3-2 από την Αγγλία. Τότε, τα «λιοντάρια» της Αγγλίας λύγισαν τα «αδάμαστα λιοντάρια» των Μιλά, Εκέκε, Ομάμ Μπιγκίκ και Μακανάκι και πήγαν στους «4» όπου έπεσαν πάνω στη Γερμανία.

Η κλασσική μονομαχία είχε το γνωστό νικητή: Οι Γερμανοί νίκησαν στα πέναλτι κάτι που έκαναν και το 1996 μέσα στο «Γουέμπλεϊ» στα ημιτελικά του Euro. Kαι τις δυο φορές που πέρασαν τους Αγγλους στα ημιτελικά πήραν το τρόπαιο (1-0 την Αργεντινή στο Italia’ 90 και 2-1 την Τσεχία στο Euro’96). Πήραν εκδίκηση έτσι για την ήττα στον τελικό του 1966 με 4-2 στην παράταση με το αμφιλεγόμενο γκολ του Χαρστ. Ειχαν ανταποδώσει εν μέρει και το 1970 στα προημιτελικά του Μουντιάλ όταν από 0-2 το γύρισαν σε 3-2 και προκρίθηκαν στα ημιτελικά όπου αποκλείστηκαν από την Ιταλία στην παράταση.

Το 1972 οι Γερμανοί συνεχίζουν το σερί τους και βγάζουν τους Αγγλους εκτός φαϊναλ φορ του Euro. Νίκη 3-1 στο Λονδίνο και με 0-0 στη Δ. Γερμανία περνάνε και τελικά κατακτούν το τρόπαιο σαρώνοντας την ΕΣΣΔ στον τελικό. Το 2000 στον όμιλο του πανευρωπαϊκού ο Αλαν Σίρερ δίνει την πρώτη σημαντική νίκη στην Αγγλία επί της Γερμανίας έπειτα από 34 χρόνια. Αμφότερες όμως μένουν εκτός οκτάδας! Είχαν και συνέχεια στα προκριματικά του Μουντιάλ με τη Γερμανία να νικά στο «Γουέμπλεϊ» με 1-0, αλλά την Αγγλία να σαρώνει 5-1 τα «πάντσερ» στο Μόναχο ένα χρόνο μετά. Τα δυο τελευταία φιλικά πάντως έληξαν με 2-1 για τον… φιλοξενούμενο. Η Γερμανία νίκησε στις 22/8/2007 στο νέο Γουέμπλεϊ και η Αγγλία απάντησε στις 19/8/2008 υποχρεώνοντας τη «νατσιονάλμανσαφτ» στην πρώτη ήττα της έπειτα από 35 χρόνια στο Βερολίνο!

Συνήθως πάντως συμβαίνει αυτό που έχει πει ο Λίνεκερ. Το ποδόσφαιρο παίζεται από δυο ομάδες με 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί…

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

ΙΤΑΛΙΑ-ΣΛΟΒΑΚΙΑ 1
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ-Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ 1
ΔΑΝΙΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ Χ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΚΑΜΕΡΟΥΝ 1

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x