Μιχάλης Λεάνης

Η κλοτσιά του Γεωργιάδη

SportDay

Ο Αρης διαμαρτύρεται για δύο πέναλτι που δεν του δόθηκαν. Οσο κι αν έχει δίκιο, η συνολική εικόνα της ομάδας αδυνατίζει την επιχειρηματολογία περί κατάφωρης αδικίας. Οταν το ημίχρονο σε βρίσκει με τρία γκολ στην πλάτη, οι περισσότεροι θα πουν ότι ψάχνεις δικαιολογίες. Κάπου εκεί χάνεται και το επικοινωνιακό παιχνίδι. Αντίθετα η φάση με το δολοφονικό χτύπημα του Γεωργιάδη στον Καράμπελα είναι αυτή που περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αδικία εις βάρος του Αρη. Πάνω σε αυτή ο Αρης όφειλε να σταθεί, τόσο τη στιγμή που συνέβη όσο και μετά το τέλος του παιχνιδιού. Κι αυτό γιατί τα δύο πέναλτι που δεν δόθηκαν επιδέχονται, όπως συνηθίζεται άλλωστε, διάφορες κατά το δοκούν ερμηνείες σχετικές με την πρόθεση του παίκτη, αλλά και την εφαρμογή των κανονισμών. Η φάση όμως με πρωταγωνιστή τον Γεωργιάδη δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Φάση που είδε και που σόκαρε όλη τη φίλαθλο κοινή γνώμη. Πεντακάθαρη αποβολή, με τον διαιτητή να κάθεται στα 5 μέτρα απόσταση από τον τόπο της αξιόποινης πράξης και κανείς να μην του περιορίζει το οπτικό του πεδίο.

Με την ενέργειά του αυτή ο έμπειρος επιθετικός του ΠΑΟΚ έριξε το σύνθημα: ή παίζουμε από το πρώτο λεπτό δυνατά τον αντίπαλο, του δίνουμε να καταλάβει τι τον περιμένει ή καθόμαστε και περιμένουμε αν θα μας καθίσει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Επανέφερε λοιπόν στο προσκήνιο την αρχέγονη μέθοδο για να κερδίσεις ένα ντέρμπι. Μόνο που πάνω στην ένταση ενός τόσο αποφασιστικού παιχνιδιού εύκολα το σκληρό παίξιμο γίνεται αντιαθλητικό. Ο Αρης όμως με την εν γένει συμπεριφορά του έδειξε να αποδέχεται το σκηνικό. Το κακό για τον Αρη ήταν διπλό! Γιατί στην επίμαχη φάση δεν τραυματίστηκε μόνο ο Καράμπελας, αλλά όλη η ομάδα. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι έπειτα από αυτό το γεγονός, που σημάδεψε την έναρξη του ματς, με τον διαιτητή να μη δείχνει ούτε κίτρινη κάρτα στον αρχηγό του ΠΑΟΚ, σχεδόν κανένας ποδοσφαιριστής των «κιτρίνων», τουλάχιστον μέχρι να συμπληρωθούν τα πρώτα 45 λεπτά, δεν επιχείρησε να βάλει το πόδι του στη φωτιά.

Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι οι 7 στους 11 παίκτες του Αρη στον αγωνιστικό χώρο ήταν ξένοι, με ισχυρότερες και σοβαρότερες φιλοδοξίες στην καριέρα τους από το να ηρωοποιηθούν στο γήπεδο της Τούμπας. Το ματς θα μπορούσε να πάρει διαφορετική τροπή από την τελική του μόνο αν ο διαιτητής έκανε το καθήκον του. Αν δηλαδή, ως όφειλε, απέβαλε τον Γεωργιάδη με απευθείας κόκκινη κάρτα και άφηνε τον ΠΑΟΚ να αγωνιστεί με δέκα παίκτες. Πολύ φοβάμαι ότι σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του Σάντος ούτε ισοπαλία δεν θα κατάφερνε να πετύχει. Αν τη στιγμή εκείνη δεν έχεις το θάρρος ή την πυγμή να σταματήσεις το ματς, να το κάνεις άνω-κάτω, όπως εξάλλου επιχειρεί και ο αντίπαλος με τον δικό του τρόπο, να διεκδικήσεις το δίκιο σου, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη φάση αλλά και γι' αυτές που τυχόν θα ακολουθήσουν (και ακολούθησαν –τα πέναλτι που λέγαμε), τότε είσαι άξιος της μοίρας σου. Σ' ένα πρωτάθλημα σαν το δικό μας, τόσο αξιόπιστο όσο και τα παράνομα cd που αγοράζουμε από τους πλανόδιους πωλητές, όταν ο διαιτητής βλέπει να μην αγανακτείς σε μια φάση που κατάφωρα σε αδικεί και κρίνει εν πολλοίς την έκβαση του παιχνιδιού, αποκλείεται να σε υπολογίσει στην όποια αμφισβητούμενη ακολουθήσει! Και κάτι για τον Γεωργιάδη. Χθες πληροφορήθηκα ότι ζήτησε συγγνώμη από τον παίκτη του Αρη για τον βαρύ τραυματισμό που του προξένησε. Πάλι καλά! Με την υπευθυνότητα όμως που διακρίνει την ιδιότητα του αρχηγού μιας ομάδας σαν τον ΠΑΟΚ, ο διεθνής ποδοσφαιριστής Γεωργιάδης όφειλε να παρουσιαστεί μετά τον αγώνα στη συνέντευξη Τύπου και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Πρόχειρο ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου!

«Ερευνα που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα σε 2.000 κορίτσια ηλικίας 10 και 14 ετών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία έδειξε ότι μέχρι να φτάσει ένα κορίτσι τα 12 του χρόνια έχει φάει περισσότερες από 77.000 διαφημίσεις. Το 77% των κοριτσιών που μετείχαν στην έρευνα είπαν ότι όταν βλέπουν εικόνες, φωτογραφίες πανέμορφων μοντέλων και διάσημων καλλιτεχνών, γενικώς celebrities, αισθάνονται τότε χοντρές και άσχημες.

Οι περισσότερες από τις μισές κοπέλες εφηβικής ηλικίας, που είναι καθημερινώς εκτεθειμένες σε αυτόν τον βομβαρδισμό ομορφιάς από τη διαφημιστική βιομηχανία, είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνες που απλώς αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους όταν βλέπουν τα πανέμορφα μοντέλα (που διαφημίζουν οτιδήποτε, από κρέμες, σαμπουάν και ρούχα μέχρι και αυτοκίνητα, μορταδέλες και τηγάνια ανοξείδωτα). Αυτές οι κοπέλες πιστεύουν κιόλας ότι είναι άσχημες, αποκρουστικές, απαράδεκτες, μη εμφανίσιμες –όλα αυτά λέξεις που χρησιμοποίησαν οι ίδιες.

Ζητήθηκε από κάθε κοπέλα να κρατάει ημερολόγιο επί τρεις ημέρες και να σημειώνει σε αυτό τις εικόνες ομορφιάς που βλέπει στην τηλεόραση και στα περιοδικά και να σημειώνει τις δικές της αντιδράσεις. "Με κάνουν και νιώθω μεγάλη λύπη οι εικόνες αυτές", γράφει ένα κοριτσάκι 14 χρόνων από την Αγγλία, "γιατί ξέρω πως εγώ δεν θα γίνω ποτέ τόσο όμορφη".

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση των κοριτσιών εξαιτίας αυτού του απατηλού κόσμου που προβάλλεται από τις διαφημίσεις οδηγεί ένα τεράστιο ποσοστό αυτών, γύρω στο 90%, σε διάφορες ψυχοσωματικές αρρώστιες, οι οποίες ξεκινούν από απλό στρες και μπορούν να εξελιχθούν σε κατάθλιψη, ανορεξία και βουλιμία».

Από τη στήλη Πρόσωπα και Προσωπεία του Χρήστου Μιχαηλίδη στην «Ελευθεροτυπία».

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ

Οι Schooligans επιστρέφουν!

Πριν από έξι χρόνια, όταν αποσπούσαν εκείνη την αμαρτωλή συνέντευξη από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ήταν μαθητές του λυκείου. Σήμερα οι Schooligans μεγάλωσαν. Ο Κώστας είναι φοιτητής Νομικής, ο Μπάμπης διδάσκει Φυσική σε σχολείο της Ρόδου και ο καθηγητής τους, ο Χρήστος, είναι καθηγητής στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης.

Δηλώνουν το ίδιο… αμαρτωλοί και θα έβαζαν πάλι δύσκολα στον νέο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μια και θα του έκαναν τις ίδιες ερωτήσεις: εγώ, Μακαριότατε, είμαι 17 χρόνων, έχω μια κοπέλα και φιλιόμαστε. Αμαρτάνω; Εγώ έχω πάει με πόρνη. Εχω αμαρτήσει; Εγώ είμαι 15 χρόνων και μερικές φορές αυνανίζομαι. Κι εγώ έχω αμαρτήσει;

Για τον Κώστα Σκαρμέα, τον φοιτητή της Νομικής, ο Ιερώνυμος θα πρέπει να έχει κατανόηση. Να δείξει αποδοχή του διαφορετικού και όχι απλώς ανοχή.

Ηταν καλό που ο Χριστόδουλος προσπάθησε να κάνει κάποια βήματα προς τη νεολαία. Κατά τη γνώμη μας, δεν είχε τον σωστό τρόπο. Με ανέκδοτα και συνθήματα του τύπου «σας πάω» δεν κερδίζεις τους νέους σήμερα. Μόνο οι δημοσιογράφοι χαίρονται με σόου σαν κι αυτά. Για τον διάδοχό του θα είναι μαγκιά να μην ακολουθήσει ένα τέτοιο μιντιακό πρότυπο.

Ο Χρήστος Ιωαννίδης περιμένει από τον Ιερώνυμο λιγότερο φανατισμό από αυτόν που επέδειξε ο Χριστόδουλος στις απόψεις του και θα τον ρωτούσε εάν κι αυτός συμφωνεί με μία τελείως ρατσιστική άποψη που είχε εκφράσει κάποτε ο Χριστόδουλος σε μια εκκλησία, ότι δηλαδή όταν περπατάς στον δρόμο μπορείς να ξεχωρίσεις τους άθεους από τους χριστιανούς επειδή ο άθεος είναι πάντα σκυθρωπός, ενώ ο χριστιανός έχει φωτισμένο το πρόσωπό του από την ελπίδα. Για την πολύ γνωστή φράση του Χριστόδουλου «ελάτε όπως είστε» δεν έχει σημασία μόνο όταν αναφέρεται κανείς στα σκουλαρίκια και στις φράντζες. Εχει σημασία το «ελάτε όπως είστε πραγματικά», όπως σκέφτεστε, όπως συμπεριφέρεστε, όπως νιώθετε.

Οσο για τη δική τους προτίμηση, αυτή θεσμικά είναι δύσκολη: ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος γιατί φαίνεται άνθρωπος με μεγαλύτερη κατανόηση και λιγότερο φανατισμό. Η φανατική πίστη διχάζει. Εμάς μας ενώνει η αμφιβολία.

Η συζήτηση με τους Schooligans δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο» και την επιμελήθηκε η Εύη Απολλωνάτου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x