Μιχάλης Λεάνης

Τι έχασε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα!

SportDay

Χαμένοι και οι δύο από το ισόπαλο αποτέλεσμα; Ο Παναθηναϊκός σίγουρα ναι, η ΑΕΚ γιατί; Η «Ενωση» κατάφερε με νύχια και με δόντια να «τσιμπήσει» την ισοπαλία, πράγμα που της επιτρέπει να στρογγυλοκάθεται πλέον ολομόναχη στην τέταρτη θέση. Για τον Παναθηναϊκό, όμως, που θέλει στον δεύτερο αυτόν γύρο να βάλει από κάτω τον ΠΑΟΚ και να ψαλιδίσει τη βαθμολογική διαφορά από τον Ολυμπιακό, η απώλεια της νίκης στοιχίζει περισσότερο. Αυτό που με έβαλε σε σκέψεις σε ένα ακόμη παιχνίδι των «πρασίνων» ήταν η ανικανότητά τους να μετουσιώσουν σε γκολ την υπεροχή τους.

Ακόμη και όταν ο ΠΑΟ αγωνιζόταν με τρεις παίκτες στην κορυφή της επίθεσης η υπόθεση γκολ έμοιαζε δύσκολη. Κατοχή μπάλας στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, χωρίς όμως ουσία. Και αυτό οφείλεται ως ένα μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η ανάπτυξη του παιχνιδιού του δεν ήταν ορθολογική. Στο πρώτο μέρος αδυνατούσε να αναπτυχθεί από τα άκρα. Η ομάδα μπλοκαρίστηκε. Η μεσαία γραμμή στα ανασταλτικά της καθήκοντα τα πήγαινε περίφημα, στα επιθετικά όμως κούτσαινε.

Απορίας άξιον επίσης γιατί καθ' όλη τη διάρκεια του ματς δεν πρέσαραν ψηλά οι «πράσινοι». Ο χρόνος κατοχής της μπάλας από το «τριφύλλι» με τις φάσεις που δημιούργησε βρίσκεται σε πλήρη δυσαναλογία. Μετρήστε φάσεις που οι «πράσινοι» βγήκαν με παίκτη παραπάνω στην επίθεση και δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τον Χενκ Τεν Κάτε. Οπως επίσης θα πρέπει να προβληματίζουν τον Ολλανδό τεχνικό οι αδυναμίες που έδειξε η ομάδα στις στημένες φάσεις, μια αρρώστια που η ομάδα κουβαλά από… πέρυσι!

Δύο φορές απειλήθηκε σοβαρά ο ΠΑΟ στο χθεσινό ματς και τις δύο από τον Κυργιάκο σε στημένη μπαλιά. Αν έμπαινε το δοκάρι, θα ήταν αφόρητο να κάτσω να παρακολουθήσω τη συζήτηση που θα άνοιγε για την απόκτηση ενός αξιόπιστου σέντερ μπακ. Οι δύο ευκαιρίες που σημάδεψαν και έκριναν το παιχνίδι ήταν αυτές με πρωταγωνιστή τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Οταν χάνεις τέτοια γκολ σε ένα ντέρμπι τότε είσαι άξιος της μοίρας σου. Στα μεγάλα παιχνίδια χρειάζεσαι τους μεγάλους ποδοσφαιριστές και η μοίρα των παικτών αυτών είναι να σκοράρουν τουλάχιστον μία φορά από πλεονεκτική θέση.

Οι «πράσινοι» έδειξαν σε ένα ακόμη κρίσιμο αγώνα με αντίπαλο πρώτης γραμμής να δυσκολεύονται να πετύχουν τον σκοπό τους. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν η ομάδα δεν σκοράρει. Ο Παναθηναϊκός στα ντέρμπι δείχνει να βρίσκεται μακριά από την ουσία, μακριά από την αποτελεσματικότητα. Και αυτό το πληρώνει περισσότερο από οποιαδήποτε απώλεια βαθμών σε παιχνίδια, όπως για παράδειγμα αυτό με τον Εργοτέλη. Μη σας ξεγελάει η εικόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί οι «πράσινοι», ιδιαίτερα εκτός έδρας, τα πήγαν περίφημα διότι δεν είχαν αυτοί το βάρος της δημιουργίας.

Φέρτε στον νου σας όμως το παιχνίδι με την Ανόρθωση που ο ΠΑΟ ίδρωσε για να το κερδίσει. Οσο για την ΑΕΚ, μόνο η έλλειψη του σκορ από αυτό το παιχνίδι μπορεί να την ικανοποιεί. Η εμφάνισή της στο ντέρμπι ήταν από μέτρια έως κακή. Δεν αξίζει στην ιστορία αυτής της ομάδας να παίζει ένα δεύτερο ημίχρονο ταμπουρωμένη μετρώντας αντίστροφα για τη λήξη. Να μην μπορεί να βγει στην κόντρα με επιτυχία, να αδυνατεί να κρατήσει την μπάλα για να εκδηλώσει επίθεση. Αδυναμίες που δεν χρεώνονται στον Μπάγεβιτς, αλλά στην ποιότητα βασικών παικτών, η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τίθεται εν αμφιβόλω.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x