Μιχάλης Λεάνης

Καταραμένο κραχ, που χτύπησες την AEK!

SportDay

Το πρώτο θύμα της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα δεν είναι ο Ελληνας μισθωτός, ο συνταξιούχος, ούτε η παραπαίουσα Ολυμπιακή Αεροπορία. Δεν πλήγεται η γενιά των 700 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ενστόλων, ούτε ο φοιτητής, ο μαθητής ή ο υποαπασχολούμενος. Το πρώτο θύμα είναι η ΑΕΚ. Το δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κούλης και το επανέλαβε χθες στην εκπομπή των Καρπετοπανούτσων. Δίπλα, λοιπόν, στη Λίμαν Μπράδερς, στην Τζένεραλ Μότορς, την Κράισλερ και τη Φόρτις φιγουράρει και η ΑΕΚ.

Η ενασχόληση με το διοικητικό και επενδυτικό σχήμα μιας ανώνυμης ποδοσφαιρικής εταιρείας μοιάζει με τον έρωτα. Για να μην πω ότι είναι το ίδιο! Οταν είσαι καψούρης και κάποιος μπει στον κόπο να σε ρωτήσει τι και πώς, χαμογελάς αμήχανα και απαντάς «έτσι γουστάρω!». Οταν, όμως, με τον χρόνο η καψούρα πετάξει μακριά και σου μπει να χωρίσεις, αν σε ρωτήσουν το γιατί, τότε ανακαλύπτεις ξαφνικά πολλές και σημαντικές δικαιολογίες. Οπως ότι τον Ιούνιο ένας δείκτης ήταν 26.000 και τώρα έχει πέσει κάτω από 100. Αντε να το εξηγήσεις αυτό στον μέσο οπαδό. Βλέπετε, είναι ο ίδιος που το καλοκαίρι, στο πρώτο μέρος της κρίσης, τότε που διέρρεε ότι ο Νικολαΐδης θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, άκουγε από τους μετόχους ότι το διοικητικό σχήμα είναι εδώ, ενωμένο, κραταιό.

Γνώριζαν βέβαια τότε οι μέτοχοι –και δεν το ανακάλυψαν πρόσφατα έπειτα από εξονυχιστικό λογιστικό έλεγχο– ότι τα χρήματα που επενδύουν βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτά που κερδίζουν. Δέχομαι τον ισχυρισμό τους ότι από ποδόσφαιρο δεν γνώριζαν πολλά. Θεωρώ όμως ότι, ως άνθρωποι της επιχειρηματικής και όχι μόνο πιάτσας, θα γνώριζαν ίσως και από πρώτο χέρι, από γνωριμίες με άλλους ποδοσφαιρικούς επενδυτές και παράγοντες, ότι αν δεν «ματώσεις», παραπάνω μάλιστα από μία φορά, ομάδα ανταγωνιστική και πρωταγωνίστρια δεν φτιάχνεις. Οπως επίσης ότι δύσκολα θα βρεις κερδοφόρο ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία που να πρωταγωνιστεί. Ολες «μέσα» είναι. Ηξεραν, λοιπόν, λίγο–πολύ τι τους περιμένει. Οπως ήξεραν τι αντιπροσωπεύουν για τον κόσμο της ΑΕΚ όταν έβγαιναν και δήλωναν, μετά την παραίτηση Ντέμη μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ότι αυτοί θα μείνουν στις επάλξεις, ότι θα στηρίξουν το σχέδιο ανόρθωσης και ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν. Μην πάμε μακριά. Πριν από λίγες μόνο μέρες μιλούσαν για μεταγραφικά σχέδια και στόχους.

Η ΑΕΚ, εκτός από το ρεκόρ που κατέχει –είναι η ομάδα που έχει αλλάξει τους περισσότερους προέδρους (περισσότερους και από προπονητές) την τελευταία δεκαετία–, μπορεί να υπερηφανεύεται και για μια ακόμη επίδοσή της. Οι επενδυτές της είναι οι πρώτοι που αποχωρούν χωρίς να τους αναγκάσουν οι οπαδοί να πάρουν αυτή την απόφαση.

Καταραμένο κραχ, καταραμένη οικονομική κρίση, που έχεις φάει τους καλύτερους τεχνοκράτες πάνω που πήγαιναν να ανθήσουν. Αυτή φταίει, σ' αυτή να ρίξουμε το ανάθεμα. Από εδώ και πέρα το βρίσκω απόλυτα λογικό ο κόσμος της ΑΕΚ να μην εμπιστεύεται πια κανέναν. Ούτε αυτούς που τους πρόδωσαν οι δείκτες, αλλά ούτε αυτούς που ΘΑ επενδύσουν, όταν η μπίλια ΘΑ τους κάτσει στο κόκκινο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x