Μιχάλης Λεάνης

Μετά τον «Τζόλε» ποιος;

SportDay

Παίκτη με το αριστερό πόδι για καλό, που παίζει πάνω στη γραμμή, βρίσκεις. Παίκτη που σεντράρει χωρίς να χρειάζεται τα αλάνια στα πέταλα να κρύψουν καφέδες ή να σβήσουν τσιγάρα για να μην τους πετύχει η μπάλα, βρίσκεις. Παίκτη που να συγκλίνει από τα αριστερά, από τα δεξιά, από τα βόρεια, από τα νότια και ό,τι άλλο απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, πάλι βρίσκεις. Οπως βρίσκεις και παίκτη με έφεση στο σκοράρισμα. Παίκτη, όμως, που να συνδυάζει όλα τα παραπάνω και επιπλέον να είναι ηγέτης σαν τον «Τζόλε», δύσκολα βρίσκεις όχι μόνο στο ευρωπαϊκό στερέωμα, αλλά και στο παγκόσμιο.

Το εργοστάσιο του ποδοσφαίρου έχει πρόβλημα. Δεν μπορεί να παράγει μαζικά ποδοσφαιριστές με αυτά τα σπάνια χαρακτηριστικά. Ετσι δε όπως παίζεται η μπάλα στις μέρες μας, οι παραγγελίες πέφτουν σύννεφο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται, το καλούπι παραγωγής να στραβώνει και η έλλειψη να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει αυτοδημιούργητος. Ευτυχώς δηλαδή… Υπάρχει, όμως, αυτόφωτος. Παίκτης που όπου και αν βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, τον διακρίνεις.

Από πάνω του κάθεται ένα φωτοστέφανο. Οταν πάλι απουσιάζει, τον ψάχνεις. Είναι αυτός που ιδιαίτερα στα δύσκολα θα δημιουργήσει τη φάση και με δική του πρωτοβουλία θα την τελειώσει μόνος του. Ή αυτός που με την επιλογή του θα δώσει τη λύση και θα χρίσει τον σκόρερ ή καλύτερα τον συμπρωταγωνιστή του. Αυτός που θα πάρει την ομάδα πάνω του και θα την ταξιδέψει.

Αυτός που σε όλο το ταξίδι θα την προστατεύει με την παρουσία του. Οι μόνοι από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού –και δεν είναι λίγοι– που αντιλαμβάνονται τι γίνεται τα τελευταία χρόνια στην ομάδα τους, είναι αυτοί που κατά καιρούς σε συζητήσεις που είχαμε γύρισαν και χωρίς πολλά πολλά μου είπαν: «Ας είχαμε κι εμείς έναν Τζόρτζεβιτς, ρε Λεάνη, και μετά θα σου έλεγα εγώ τι θα γινόταν». Να ξέρεις μπάλα και να μην αντιλαμβάνεσαι ποιος κάνει τη διαφορά, είναι κομματάκι δύσκολο!

Το θέμα τώρα στον Ολυμπιακό είναι ότι μετά τον «Τζόλε» τι; Ελα ντε... Υπάρχει παίκτης φτιαγμένος από τα ίδια υλικά; Από τα ίδια μέταλλα; Ο Γκαλέτι; Δεν θα το έλεγα. Ο Ντιόγο; Θα απαντήσω με ερώτηση, όπως απαντούν οι Εβραίοι έμποροι, όταν θέλουν να πουλήσουν κάτι. Θα κάτσει στον Ολυμπιακό χρόνια για να γίνει ο αντι-«Τζόλε»; Ο Ντουντού; Δεν του βγαίνει... Ο Λέτο; Την μπάλα την ξέρει, αλλά ηγέτης δεν πρόκειται να γίνει ποτέ του.

Δεν τον βοηθάει ο χαρακτήρας του. Ο μόνος που είναι φτιαγμένος από την ίδια στόφα με τον «Τζόλε» και που έχει πολλά χρόνια μπάλας στα πόδια του, που διακρίνεις πάνω του τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη, στα πρώτα βήματά του τουλάχιστον, είναι ο Αβραάμ! Αλλά δεν τον βοηθάει η θέση του. Είναι αμυντικός, βλέπετε, και αυτό καθιστά τον ρόλο του ακόμα πιο δύσκολο.

Τα φόντα, πάντως, τα έχει. Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει τώρα να πληρώσει την εμμονή του τόσα χρόνια να κοιτάζει μόνο την ξένη αγορά, παραβλέποντας την ελληνική και τις υποδομές του. Από αυτές, όμως, τις τελευταίες έχεις περισσότερες πιθανότητες να βγάλεις τον «νέο "Τζόλε"». Αγοραστός και εκτελωνισμένος είναι πιο δύσκολο να βρεθεί!

Πρόχειρο ΤΕΤΡΑΔΙΟ

ΟΜΟΡΦΙΕΣ

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε ο «Απόλυτος Οδηγός Ποδοσφαίρου». Επιμέλεια έκδοσης (πραγματικά εξαιρετική, υψηλής αισθητικής) Catherine Saunders, μετάφραση-επιμέλεια Θανάσης Χειμωνάς. Από τον Μπέκαμ στον Μπεκενμπάουερ, από τη Μαρσέιγ στον Μαραντόνα και από τον Τότι στην Τότεναμ, αυτό το φανταστικό βιβλίο «βλέπει» δίχτυα.

Ο «Απόλυτος Οδηγός Ποδοσφαίρου» έχει τα πάντα για το όμορφο παιχνίδι: από την ιστορία του μέχρι την ανατομία του ποδοσφαιριστή, από τις μεγαλύτερες ομάδες μέχρι τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές, από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις μέχρι τους πιο φανατικούς οπαδούς.

Μάθε τα πάντα για την ποδοσφαιρική κουλτούρα και εντυπωσίασε τους φίλους σου με απίστευτα ποδοσφαιρικά γεγονότα, άγνωστες ιστορίες από τα αποδυτήρια και ακριβείς στατιστικές. Δες τη μαγεία του ποδοσφαίρου και ανακάλυψε γιατί ονομάζεται το «όμορφο παιχνίδι».

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ

Βροντάει ο Ολυμπος, αστράφτει η Γκιώνα!

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από δύο μέρες. Ο Στέφανος Κόλλιας, μέλος της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας, βρήκε το σπίτι του καμένο (φωτό). Δεν ήταν η πρώτη απόπειρα των δραστών, αλλά αυτή τη φορά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το σπίτι βρίσκεται στο χωριό Καλοσκοπή, στη Γραβιά Φωκίδας, στις πλαγιές της Γκιώνας. Τα παιδιά από την Κίνηση με ενημερώνουν σχετικά:

«Θρασύδειλοι εμπρηστές, κρυμμένοι στο σκοτάδι, έβαλαν για δεύτερη φορά φωτιά στο σπίτι του μέλους της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας Στέφανου Κόλλια, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή του πρώτου εμπρησμού. Ο Στέφανος είναι ένας από τους ελάχιστους νέους που απαρνήθηκαν την Αθήνα και γύρισαν στην περιφέρεια, όπου έγινε μόνιμος κάτοικος Καλοσκοπής. Οι φλόγες τύλιξαν γρήγορα το σπίτι και λίγες ώρες ήταν αρκετές για να καταστραφεί ολοσχερώς. Η καταστροφή που ξεκίνησε σήμερα τα χαράματα έγινε αντιληπτή τυχαία από κάτοικο της περιοχής, που εκείνη της ώρα είχε βγει από το σπίτι του.

Εντρομος ενημέρωσε την Πυροσβεστική, ξύπνησε και κινητοποίησε αμέσως τους περίοικους και γρήγορα όλο το χωριό έσπευσε επί τόπου για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ετσι, αποτράπηκε τουλάχιστον η επέκταση στα γύρω σπίτια, κάποια εκ των οποίων είχαν στην αυλή δεξαμενές πετρελαίου και γκαζιού και αποσοβήθηκε ένα ακόμα ολοκαύτωμα της ηρωικής "Κουκουβίστας", σαν αυτό που είχαν κάνει οι φασίστες κατακτητές το 1944. Ευτυχώς, κανείς δεν ήταν μέσα στο σπίτι, μια και ο Στέφανος έλειπε για λόγους υγείας στην Αθήνα.

Οπως φαίνεται, όμως, ο αγώνας του για τη σωτηρία της Γκιώνας από την αλόγιστη εκμετάλλευση των μεταλλείων ήταν πολύ σημαντικός, για να θελήσουν κάποιοι να τον εκφοβίσουν ώστε να του κλείσουν το στόμα. Δεν είναι τυχαίο που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές "χτύπησαν" έπειτα από συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων. Δεν είναι τυχαίο που πριν μερικές μέρες η "Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας" κατέθεσε ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε., συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

Αποκορύφωμα η "αυθόρμητη" κινητοποίηση δεκάδων εργαζομένων της εταιρείας S&B και υπεργολάβων, στα πλαίσια της συγκέντρωσης στον Αποστολιά Φωκίδας στις 14 Δεκέμβρη 2008, με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης για αρκετούς. Στοχοποιούν τους υπερασπιστές της Γκιώνας για να μπορέσουν άνετα να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον. Φυσικοί αυτουργοί είναι εκείνοι οι θρασύδειλοι τρομοκράτες, που πιστεύουν ότι οι αγώνες σταματούν με μια πυρκαγιά, πως πάνω από τα συντρίμμια των πατρογονικών εστιών, τα στόματα σφραγίζουν και δεν είναι η οργή αυτή που δυναμώνει την πάλη».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x