Μιχάλης Λεάνης

What about Levadiakos this year?

SportDay

Το «διπλό» στο ματς Πανθρακικός – Λεβαδειακός στο Betfair έφτασε να παίζεται στο 1.50. Μια χαρά απόδοση! Το ίδιο παιχνίδι την Ανάσταση του Λαζάρου στο κουπόνι του ΟΠΑΠ δεν την πρόλαβε. Είχε βγει από την Παρασκευή και από τότε μήτε το είδε μήτε το αντάμωσε κανείς.

Αν γινόταν κάτι ανάλογο σε ματς Πανθρακικός – Ολυμπιακός προτελευταία αγωνιστική με το πρωτάθλημα να μην έχει ακόμα κριθεί, η αξιοπιστία του πρωταθλήματος για μια ακόμα φορά θα κλονιζόταν συθέμελα. Οι πρασινοσυμπαθούσες αντάμα με τις κιτρινοσυμπαθούσες εφημερίδες θα μιλούσαν για κατάπτυστο ελληνικό πρωτάθλημα, για σήψη και διαφθορά. Οι κοκκινοσυμπαθούσες θα το έκαναν γαργάρα και οι «ψύχραιμες», συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, θα υπερτόνιζαν το γεγονός ζητώντας να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Τα ίδια θα γινόταν αν στη θέση του Ολυμπιακού βρισκόταν ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης, άντε και η Λάρισα και φυσικά με την προϋπόθεση να κρινόταν από τα ματς αυτά ο τίτλος.

Από τη στιγμή, όμως, που δεν συμμετέχουν αυτές οι ομάδες, μικρή σημασία έχει τι έγινε... Ετσι κι αλλιώς, αυτοί που ήταν να πέσουν έπεσαν, δεν φωνάζουν οι ίδιοι για κάτι επιλήψιμο, οπότε άσ’ το να πάει το παλιάμπελο μην μπλέξουμε ακόμα περισσότερο. Εξάλλου, στην ποδοσφαιρική ελληνική πραγματικότητα την οποία απαιτούμε πολλές φορές να γνωρίζουν οι προπονητές από την αλλοδαπή που αναλαμβάνουν τις ομάδες μας αν θέλουν πραγματικά να επιτύχουν, δεν υποβιβάζονται απαραίτητα οι ομάδες που το αγωνιστικό προφίλ τους δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Σούπερ Λίγκας, αλλά αυτές που δεν έχουν τα κόζια, τα μέσα και τα έξω.

Πόσες φορές και εμείς οι ίδιοι δεν συζητάμε ανοιχτά, υποστηρίζοντας ότι καλή ομάδα έχει ο τάδε, αξίζει να παίζει στη Σούπερ Λίγκα, αλλά δεν θα ρίξουν τον δείνα που γνωρίζει τα κόλπα; Η αλήθεια είναι ότι 9 στις 10 φορές πέφτουμε μέσα. Ο «κολπατζής» μένει στην κατηγορία και ο «συμπαθητικός», όπως είχαμε προβλέψει, χορεύει με αξιοπρέπεια τον χορό του Ζαλόγγου και κατακρημνίζεται. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, δεν χρωστά καμία εξήγηση ούτε στους παίκτες του στοιχήματος, που μπλέκουν με τα πίτουρα και τους τρώνε οι κότες, αλλά ούτε και στον μέσο φίλαθλο, που γελά πονηρά «ταΐζοντας» τη χρόνια καχυποψία του. Καθαρά από ένστικτο και μόνο από αυτό αποφάσισαν την Παρασκευή να «κλειδώσουν» το ματς.

Τους τηλεφώνησε στα γραφεία με φωνή τρεμάμενη ο Πιτ Παπαδάκος, που το κληρονομικό χάρισμα δεν τον αφήνει δευτερόλεπτο να ηρεμήσει, για να τους πει ότι την ώρα που έριχνε τα χαρτιά σε προβληματισμένη από την οικονομική κρίση κυρία των βορείων προαστίων είδε βαλέ σπαθάτο, φτυστός ο Κομπότης να πανηγυρίζει στην Κομοτηνή τη σωτηρία της ομάδας του. Τι πιο αξιόπιστο; Κι εσείς να ήσασταν στη θέση του προέδρου του ΟΠΑΠ, το ίδιο θα κάνατε. Ο εισαγγελέας γιατί να παρέμβει; Μήπως έχει στοιχεία να εξετάσει;

Για «προνομιακή πληροφόρηση» παικτών; Συγγνώμη, αυτοί πρώτη φορά παίζουν στοίχημα στη χώρα μας; Ούτε και είναι υποχρεωτικό να στοιχηματίζουν στον ΟΠΑΠ! Ας ποντάρουν σε κάποιο πρακτορείο του εξωτερικού να δουν επιτέλους το ένστικτό τους να δικαιώνεται! Εκτός αν θέλουν την επόμενη φορά να πάρουν τον γάιδαρό τους, να φτάσουν μέχρι την Κομοτηνή και να ρωτήσουν εκεί τους παράγοντες: «What about Levadiakos this year?».

Πρόχειρο ΤΕΤΡΑΔΙΟ

Πώς λέμε τη διαπλοκή στα γαλλικά;

Διαβάστε το βιβλίο του Serge Halimi «Les nouveaux chiens de garde Raisons d’Agir»

Η διαπλοκή των γαλλικών ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικών και όχι μόνο, με τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι επιπτώσεις της στο περιεχόμενο της καθημερινής ειδησεογραφίας, όπως τα καταγράφει ο γνωστός αιρετικός δημοσιογράφος της «Le Monde Diplomatique». Σκιαγράφηση του κλειστού κυκλώματος (επαγγελματικού, κοινωνικού αλλά και οικογενειακού) μεγαλοδημοσιογράφων – επιχειρηματιών – κυβερνητικών στελεχών, το οποίο καθορίζει το περιεχόμενο της ενημέρωσης, επισήμανση της ταξικά προσδιορισμένης θεματολογίας των ειδήσεων και του βομβαρδισμού του κοινού με στερεότυπα που αναπαράγουν μηχανικά την κυρίαρχη ιδεολογία, ανάλυση τέλος της εχθρικής στάσης των ΜΜΕ απέναντι στο πελώριο απεργιακό κύμα του 1995, ενάντια στο ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: ΙΟΣ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΑΡΕΕΣ

Τα Γαλλάκια στους δρόμους!

Στις 2 του Απρίλη τα γαλλικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έκλειναν δύο ολόκληρους μήνες απεργίας του προσωπικού τους και αποχής των φοιτητών ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαρκοζί. Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, η ένατη κατά σειρά, ήταν από τις μεγαλύτερες και ζωηρότερες των τελευταίων ετών. Εχει ενδιαφέρον να δούμε πώς κάλυψαν τη μεγάλη αυτή πορεία τα γαλλικά ΜΜΕ.

Η έγκυρη «Μοντ» απαξίωσε π.χ. να αφιερώσει έστω και μία σειρά στο γεγονός. Βέβαια, η πάλαι ποτέ κεντροαριστερή αυτή εφημερίδα, που άφησε εποχή με την ισορροπημένη κάλυψη του Μάη του '68, σήμερα βρίσκεται στα χέρια ενός εμπόρου όπλων και στηρίζει τον Σαρκοζί. Ακόμα κι έτσι, όμως, η απουσία οποιουδήποτε ρεπορτάζ στο φύλλο της 3ης Απριλίου βγάζει μάτι!

Η παραδοσιακή δεξιά «Φιγκαρό» υπήρξε πιο γενναιόδωρη: τρεις ολόκληρες σειρούλες σ' ένα μονόστηλο στον πάτο της ένατης σελίδας μας πληροφορούσαν πως «ύστερα από δύο μήνες κινητοποίησης η πανεπιστημιακή μεμψιμοιρία εμμένει. Κάμποσες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές, εκ των οποίων 7.000 στο Παρίσι, παρέλασαν χθες, ενώ 20 με 30 πανεπιστήμια παραμένουν ταραγμένα».

Οσο για την πάλαι ποτέ ακροαριστερή και νυν σοσιαλοφιλελεύθερη «Λιμπερασιόν», ιδιοκτησίας πλέον του μεγιστάνα Ρότσιλντ, αφιέρωσε μεν μια ολόκληρη σελίδα στο θέμα, τη μερίδα ωστόσο του λέοντος στο ρεπορτάζ καταλαμβάνει η γκρίνια ανώνυμων πανεπιστημιακών για τις αρνητικές επιπτώσεις της κινητοποίησης στην εικόνα των γαλλικών ΑΕΙ.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, διαπιστώσαμε πως την ίδια στάση κράτησαν και τα βασικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η διαδήλωση του Παρισιού δεν αποτυπώθηκε π.χ. σε καμία απολύτως από τις φωτογραφίες που έστειλαν εκείνη την ημέρα από τη Γαλλία το Reuters και το Associated Press.

Οσο για το γαλλικό πρακτορείο, αυτό προτίμησε αντί για την είδηση να μεταδώσει ένα ρεπορτάζ για τα προβλήματα που η απεργία προκαλεί στους ξένους φοιτητές!

Δεν επρόκειτο για εξαίρεση, αλλά, όπως μας εξήγησαν, για τον κανόνα της αντιμετώπισης του πανεπιστημιακού κινήματος από τα γαλλικά ΜΜΕ. Τα τελευταία αποφεύγουν να καλύψουν ακόμα και «πιασάρικα», θεαματικά συμβάντα, όπως οι οδομαχίες μιας μερίδας φοιτητών με την αστυνομία στην «ουρά» κάποιων διαδηλώσεων.

Δικτυακοί τόποι με πληροφορίες και αναλύσεις για το γαλλικό πανεπιστημιακό κίνημα: http/universitesen-lutte.wordpress.com, www.sauvonsluniversite.com, www.Sauvonslarecherche.fr.

Πηγή: ΙΟΣ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x