Μιχάλης Λεάνης

Ερωτήσεις στις απαντήσεις του κ. Σκόρδα

SportDay

«Θεωρώ αντικαταστατική τη συμπεριφορά της Λέσχης και ξέρετε ότι η άγνοια και η κακή βούληση είναι επικίνδυνα πράγματα. Δεν αρνήθηκα, όμως, να τους παραθέσω τα στοιχεία. Μετά άκουσα στα ραδιόφωνα πως τους έδωσα ένα μπακαλοτέφτερο γραμμένο με στυλό. Αν είναι δυνατόν. Τους είπα επίσης να μπουν με δικούς τους ανθρώπους στο λογιστήριο και να ελέγξουν, αλλά ζήτησαν να πάρουν έγγραφα έξω. Κάτι που δεν δέχτηκα, επειδή την τελευταία φορά που το έκανα αυτό εμφανίστηκε η ΠΑΕ χρεωμένη με 5,5 εκατ. ευρώ και μια μαύρη τρύπα 800 χιλιάδων ευρώ επίσης, που δεν ήταν βέβαια αληθή».

Ακουσον, άκουσον. Ποιοι ήταν αυτοί, κύριε Σκόρδα; Ονόματα δεν έχουν; Οποιοσδήποτε γουστάρει να ελέγξει τα οικονομικά του Αρη έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο λογιστήριο; Μπορούν, δηλαδή, κάποιοι στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό να ζητήσουν από τη διοίκηση να τους ανοίξει το λογιστήριο να κάνουν έλεγχο; Αυτοί που την τελευταία φορά πήραν τα χαρτιά και ανακάλυψαν τη μαύρη τρύπα ποιοι ήταν; Ούτε αυτοί έχουν ονόματα; Εσείς δεν αφήνετε δημοσιογράφους που δεν γνωρίζετε ή που έχετε αποκλείσει από την Κίτρινη Νόμιμη Λίστα να θέτουν ερωτήσεις και αφήσατε κάποιους στο όνομα του Μεγάλου Αρη να πάρουν από το λογιστήριο επίσημα χαρτιά; Ή μήπως ήταν κάποιοι από αυτούς με τους οποίους συνδιοικούσατε τόσο καιρό ή από αυτούς που έμπαιναν στα διοικητικά συμβούλια της ΠΑΕ με την ιδιότητα του οπαδού και θεωρούσατε την παρουσία τους εντελώς φυσιολογική;

Εμφανίστηκε ξαφνικά ένας πόλος από οργανωμένους οπαδούς και μέλη του Δ.Σ. της Λέσχης και γίνεται ένας προεκλογικός αγώνας, όχι όμως στη λογική του τι έγινε, αλλά με άλλες.

Γιατί ξαφνικά, κ. πρόεδρε; Δεν γνωρίζατε από το ζοφερό παρελθόν τις πρακτικές και τη λογική των οργανωμένων και το δημιούργημα αυτών, την περίφημη Λέσχη; Ή μήπως έχετε την ψευδαίσθηση ότι εσείς δημιουργήσατε τη Λέσχη; Χωρίς τις πλάτες των «οργανωμένων» δεν θα υπήρχε. Ή μήπως δεν χρησιμοποιήσατε κι εσείς για να ανέβετε στην κορυφή την ίδια λογική και τις ίδιες πρακτικές, οι οποίες τώρα σας εκπλήσσουν αρνητικά; Γιατί άραγε; Επειδή πιστεύατε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ εναντίον σας;

Ο Κόκε αρνήθηκε να πληρώσει τα πρόστιμα επειδή λέει ότι του χρωστάει η ομάδα χρήματα. Εχει ήδη πληρωθεί φέτος 500.000 ευρώ και έχει να παίρνει άλλες 300.000!

Μιλάμε για συμβόλαιο 800.000 ευρώ! Και 600.000 ευρώ γι' αυτό του Ρεγκέιρο. Στον Παναθηναϊκό ή στον Ολυμπιακό, ομάδες με πενταπλάσια μπάτζετ και έσοδα, θα δυσκολεύονταν να υπογράψουν τέτοια συμβόλαια με έναν ποδοσφαιριστή που διακρίθηκε για μια αγωνιστική περίοδο και έναν άλλον που αποκτήθηκε χωρίς να έχει κανείς πλήρη εικόνα των ποδοσφαιρικών του ικανοτήτων. Για να μην αναφερθώ στις αμοιβές των υπολοίπων. Παίκτες που υπέγραψαν στον Αρη με το 1/5 των χρημάτων που κερδίζουν τώρα! Κι αυτά τα κερδίζουν επειδή η ομάδα βγήκε πέρυσι στην Ευρώπη; Στην Ευρώπη είχε βγει ο Αρης με το γκολ του Μαλλού το 2003 και η πλευρά Σκόρδα λοιδορούσε την επιτυχία, βγαίνοντας δεξιά και αριστερά αποκαλώντας τον θεσμό ΟΥΕΦΑκι. Τι άλλαξε από τότε; Ο παίκτης που χρυσοπληρώνετε, κ. Σκόρδα, και φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού βγαίνει τώρα στα ραδιόφωνα στις συνδεσμίτικες εκπομπές και αρνείται να παίξει υπό την προεδρία σας. Το καταφέρατε κι αυτό. Κουμάντο να κάνουν οι παίκτες. Ωραίο αρχηγό διαλέξατε. Πάνω απ' όλα βάζει την ηρεμία της ομάδας και σέβεται απολύτως τη διοικητική ιεραρχία. Μήπως, όμως, του μάθατε εσείς να συμπεριφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο; Γνωρίζετε, πρόεδρε, ποιοι στο παρελθόν φόρεσαν το περιβραχιόνιο του αρχηγού και τι στάση κράτησαν σε ανάλογες κρίσεις;

«Η ομάδα δεν είχε πειθαρχία. Δεν είχε συνοχή. Αυτό το διαπίστωσα κι εγώ, αλλά δεν ήταν λόγος αλλαγής του προπονητή. Ο Ερνάντεθ δεν μπορούσε να επιβάλει πειθαρχία και να επιβληθεί στους παίκτες λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν, που άνθρωποι με εξωτερική στήριξη είχαν την αντίληψη να προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι παίκτες επηρεάζονταν από αυτούς και ο προπονητής ήταν αδύνατο να επιβάλει την πειθαρχία που πρέπει».

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε μια σειρά. Κρούσματα απειθαρχίας και έλλειψης συνοχής υπήρχαν και στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ερνάντεθ στον Αρη. Δεν το γνωρίζατε αυτό, κύριε πρόεδρε; Υπήρχαν τότε ποδοσφαιριστές που, μιλώντας με δημοσιογράφους, παρομοίαζαν την ομάδα με «τάξη που πάει σε πενταήμερη εκδρομή». Γεγονός που οδήγησε τους ίδιους παίκτες να μιλάνε με θαυμασμό για την ικανότητα του Μπάγεβιτς να μετατρέψει τα αποδυτήρια σε εκκλησία. Στην επιστροφή του Ερνάντεθ τονίσατε ότι ο Ισπανός στη δεύτερη θητεία του θα ολοκληρώσει το έργο του. Ποιο; Αυτό που δεν ολοκλήρωσε την πρώτη φορά; Δηλαδή να διαλύσει εντελώς τα αποδυτήρια; Την ίδια ώρα κάποιοι ποδοσφαιριστές αλλά κυρίως οι «άνθρωποι με εξωτερική στήριξη» πανηγύριζαν επειδή και πάλι θα είχαν τον πρώτο λόγο στην ομάδα. Είναι οι ίδιοι που σε μια άλλη αποστροφή του λόγου σας τους αναφέρετε ως «υπαλλήλους και ανθρώπους που είναι κοντά στην ομάδα, έχοντας παραγοντική συμπεριφορά». Και τότε την ίδια συμπεριφορά είχαν υιοθετήσει. Και όχι μόνο στην περίπτωση του συμπαθητικού Ερνάντεθ. Ξεχνάτε προφανώς, πρόεδρε, την περίφημη ανοιχτή τοποθέτηση του Κύπριου ποδοσφαιριστή Χρήστου Μαραγκού, ο οποίος απευθυνόμενος στον Ογιος είπε: «Κόουτς, εγώ φεύγω από την ομάδα επειδή καταλαβαίνω ότι δεν φτιάχνεις εσύ την ενδεκάδα». Οι άνθρωποι, λοιπόν, με «εξωτερική στήριξη» έχουν όνομα και επώνυμο, κύριε Σκόρδα. Εχετε την παλικαριά και το θάρρος να τους κατονομάσετε; Γιατί αλλιώς τσάμπα συζητάμε και τσάμπα καταγγέλλετε. Η σχέση σας με τους προπονητές δεν ήταν και η καλύτερη. Βέβαια, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των «συνδιοικούντων». Από το 2004 που αναλάβατε την προεδρία μέχρι το 2009 έχουν παρελάσει από τον Αρη ο Ογιος, ο Ερνάντεθ δύο φορές, ο Ολίβα, ο Χατζάρας, ο Κατσαβάκης, ο Κούζελα, ο Μπάγεβιτς, ο Αναστόπουλος, ο Μαζίνιο και συγχωρέστε με αν ξεχνάω κάποιον. Αυτός προφανώς ήταν ο Αρης που οραματιστήκατε. Σε πέντε χρόνια να έχει αλλάξει δέκα προπονητές, δηλαδή περίπου δύο τη σεζόν. Αν κατά αυτόν τον τρόπο φτιάχνει κάποιος σοβαρή ομάδα με διάρκεια, υποδείξτε μας το επιτυχημένο σας πρότυπο. Συμπληρώστε στη μακροσκελή λίστα των προπονητών και τους περίπου 80 ποδοσφαιριστές που παρήλασαν κατά τη διάρκεια της θητείας σας και τότε και ο πιο αφελής θα καταλάβει γιατί οι «άνθρωποι με εξωτερική στήριξη» και οι «συνδιοικούντες» έκαναν πάρτι.

«Η εισήγηση του Μπάγεβιτς ήταν να αποκτηθεί ακόμα ένας σέντερ φορ δίπλα στον Παπάζογλου».

Καλό είναι να θυμόσαστε πού και πού, έστω και με καθυστέρηση, τις εισηγήσεις του σοβαρότερου προπονητή που πέρασε από τον πάγκο του Αρη κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Το θέμα, όμως, είναι τι κάνατε εσείς. Δεν πήρατε έναν αλλά δύο σέντερ φορ. Τον «σκοράρω ακόμα και όταν κοιμάμαι» Βλόνταρτσικ και τον «24 ώρες το 24ωρο σκόρερ» Ντελόρτε. Ετσι δείξατε πόσο υπολογίζατε στον νεαρό επιθετικό. Και γι' αυτόν υπήρχαν παρεμβάσεις. Εσείς θα μας πείτε από ποιους και γιατί. Ο Παπάζογλου, βλέπετε, ανήκει στην κατηγορία των Ελλήνων παικτών που μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα δηλώσατε ανερυθρίαστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι «χέζονται στα βρακιά τους». Οι ξένοι παίκτες στους οποίους ποντάρατε και σας τους πρότειναν «οι υπάλληλοι που θέλουν τώρα να διοικήσουν» –και που πάντα διοικούσαν– απέδειξαν για μια ακόμα φορά πόσο σωστή είναι η κρίση σας. Σας χάρισαν διακρίσεις, τίτλους, σας πήγαν φέτος στην Ευρώπη και τη δύσκολη στιγμή δεν «χέστηκαν στα βρακιά τους» αλλά χέστηκαν για το αν θα σας στηρίξουν.

«Οι οργανωμένοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τον κόσμο εν όψει των εκλογών. Προφανώς θεωρούν ότι οι οργανωμένοι οπαδοί μπορούν να πιέσουν για λογαριασμό τους και να τους εξασφαλίσουν τη δουλειά τους».

Για τους ανώνυμους και ομιχλώδεις μίλησα πιο πάνω και περιμένω να τους κατονομάσετε. Για τους οργανωμένους προφανώς αναφέρεστε στον «Super 3», αφού φροντίσατε κι εσείς ως οργανωμένοι να υπάρχουν μόνο αυτοί. Ο «Super 3» όμως –και πολύ καλά κάνει– διατηρεί, αν δεν κάνω λάθος, 44 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Αναφέρεστε και στα 44; Γιατί αν αναφέρεστε σ' ένα σύνδεσμο συγκεκριμένα, αυτός έχει διοίκηση. Την ίδια εδώ και χρόνια. Και οι διοικούντες έχουν όνομα και επίθετο επίσης. Γιατί δεν τους αναφέρετε, κύριε Σκόρδα; Είναι η ίδια διοίκηση των οργανωμένων –γιατί δεν φταίνε σε τίποτα τα υπόλοιπα κλαμπ, ούτε γενικότερα οι οργανωμένοι σύνδεσμοι του «Super 3»– με την οποία συνδιοικήσατε και καταφέρατε να μπλέξετε την ομάδα στην περιπέτεια της Β' Εθνικής. Σύμφωνα με παλιότερη αξιομνημόνευτη ρήση σας, «ο πρόεδρος του Αρη που ρίχνει την ομάδα στη Β' Εθνική δεν επιτρέπεται ούτε να περνάει απ’ έξω από το Χαριλάου». Εσείς όχι μόνο περνούσατε απ’ έξω αλλά καθόσασταν και στην τιμητικότερη θέση του γηπέδου. Και όλα αυτά χάρη στη στήριξη της διοίκησης των οργανωμένων, που για σας παραμένει ανώνυμη.

«Θα σεβαστώ την ετυμηγορία της Λέσχης. Θα κατέβω υποψήφιος και αν δεν με ψηφίσει η Λέσχη θα φύγω».

Ο Σαββόπουλος σ' ένα τραγούδι του λέει πολύ σοφά: «Δέκα λογιών παλικαριές οι εννιά να δραπετεύεις». Δεν σας επιτρέπεται να φύγετε, κύριε Σκόρδα. Οφείλετε να δείξετε την ίδια παλικαριά όπως τότε που βάζατε υποθήκη τα περιουσιακά σας στοιχεία για το καλό του Αρη, σώζοντας την ομάδα με την υπαγωγή της στο άρθρο 44 και διασφαλίζοντας τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως το βοηθητικό γήπεδο στο Νέο Ρύσιο. Κι αυτή η παλικαριά επιβάλλει να μιλήσετε με ονόματα και να ζητήσετε ένα μεγάλο συγγνώμη σε όλους αυτούς που κατάφωρα αδικήσατε. Κι αν θέλετε, πρώτα απ' όλα στον ίδιο σας τον εαυτό. Γιατί κι αυτόν τον αδικήσατε. Να ζητήσετε συγγνώμη από μερίδα οργανωμένων που παραμένουν αυτόφωτοι και πνευματικά ανεξάρτητοι, αλλά κυρίως από ένα κομμάτι φιλάθλων και οπαδών του Αρη, το συντριπτικά μεγαλύτερο, και που δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι το αναφέρουν, αυτό των ανοργάνωτων. Επαναλαμβάνω της συντριπτικής πλειονότητας των φιλάθλων της ομάδας. Αυτών που αμίλητοι τόσο καιρό ακολουθούν την ομάδα, αρνούνται τις επιλογές τύπου Λέσχης και έχουν κουραστεί να ξεφτιλίζουν τον ποδοσφαιρικό Αρη παραγοντικές ακροβασίες σαν τις δικές σας και των πρώην συμμάχων σας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x