Μιχάλης Λεάνης

Ο... Ορλάντο Μάτζικ και η Λεμεσός

SportDay

Ο Τεν Κάτε δηλώνει ανοιχτά για πρώτη φορά, αν δεν με απατά η μνήμη μου, την προτίμησή του για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή. Το όνομα αυτού Ορλάντο Ενχελάαρ. Μόνο οι Ολλανδοί έχουν επιτρέψει τα ναρκωτικά στους δρόμους και τα όμοια σύμφωνα στα ονόματά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα! Το παιδί παίζει στη μεσαία γραμμή και τον διακρίνεις αμέσως, πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, όταν οι ομάδες παρατάσσονται αλλά και κατά τη διάρκεια του επειδή είναι ένα κεφάλι ψηλότερος απ' όλους. Αγγίζει τα δύο μέτρα. Διεθνής πραγματικός και όχι κατά περιόδους, από αυτούς που διακρίθηκαν με τη φανέλα των «οράνιε» στο προηγούμενο Euro.

Διαβάζω ότι ο ομοεθνής τεχνικός του «τριφυλλιού» θέλει τον Ενχελάαρ επειδή χωράει και στα δύο συστήματα που αυτός εφαρμόζει. Στο 4-2-3-1 στον ρόλο του αμυντικού χαφ στη δυάδα μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς και στο 4-3-3 στα αριστερά της μεσαίας γραμμής. Και 6-8-6-8-3-5-7 να παίξει ο Τεν Κάτε, κλεμμένο από τη μυστική ποδοσφαιρική ατζέντα της Ραφαέλα Καρά, ο Ολλανδός χωράει. Κι αυτό για να μην τρελαθούμε. Απαραίτητη η διευκρίνιση επίσης, διότι αν αύριο-μεθαύριο χαλάσει η μεταγραφή για χίλιους δυο λόγους, δεν το θεωρώ διόλου απίθανο να ακούσουμε ότι ο κόουτς αποφάσισε η ομάδα να αγωνίζεται παραταγμένη μόνο σχηματισμό 4-4-2 και ο «ψηλός» δεν χωρούσε.

Ο υψηλόσωμος μέσος χωράει σε κάθε σχήμα και σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής, υπό οποιασδήποτε συνθήκες «πίεσης και θερμοκρασίας». Εχει προσωπικότητα, είναι γρήγορος, έχει τεχνική, γεμίζει με την παρουσία του το κέντρο αλλά κυρίως αυτό που τον διακρίνει είναι αυτό που λείπει από τους μέσους του Παναθηναϊκού. Η ποικιλία στην ερμηνεία του ρόλου του. Δεν είναι μονοδιάστατος. Μπορεί να κόψει, να μοιράσει, να ελέγξει το τέμπο του παιχνιδιού και το πιο σημαντικό, βγαίνει μπροστά. Οσο καλά ξέρει να αμύνεται, άλλο τόσο ξέρει και να επιτίθεται. Ολα τα υπόλοιπα, συστήματα και εφαρμογές, ανήκουν στη ρητορική του ποδοσφαίρου.

Σοβαρή συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο αν αναρωτηθούμε με ποιους άλλους πλαισιώνεται στη μεσαία γραμμή. Γιατί αν πλακώσει ο Κατσουράνης, τότε οι κεντρώοι του Παναθηναϊκού αποκτούν πλειοψηφία που θα τη ζήλευε και η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ποιοι θα αποχωρήσουν και ποιοι θα μείνουν. Και το σημαντικότερο όλων, τι ρόλους θα αναλάβουν. Εκεί χρειάζονται διευκρινίσεις. Φοβάμαι ότι θα χαθεί η μπάλα και αν γίνουν λάθη στις επιλογές, δεν σώζει την κατάσταση όχι μόνο η παρουσία του Ενχελάαρ, αλλά ούτε του Ροναλντίνιο και βάλτε όσα όμικρον θέλετε μετά το «Ρ».

Αντίθετα, απολύτως σαφείς υπήρξαν οι οραγανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού, συγκεκριμένα η «Θύρα 7 Λεμεσού», που σε συγκέντρωσή της ζήτησε από τον Τιμούρ Κετσπάγια να τους δώσει αυτό που τους στέρησε πέρυσι. Την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα παιδιά μπορεί να βρίσκονται μακριά αλλά έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται.

Δεν ζήτησαν από τον κόουτς να πάρει το πρωτάθλημα διότι το θεωρούν δεδομένο, ούτε του ζήτησαν μεγαλειώδη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε φυσικά να βάλει τις βάσεις για την ομάδα του μέλλοντος, αφού γνωρίζουν καλά ότι δύσκολα μακροημερεύει κόουτς στον Ολυμπιακό και ότι διόλου απίθανο του χρόνου τέτοια εποχή να συζητούν στην εκδήλωση με άλλον. Οσο κυνικό κι αν ακούγεται, αυτό είναι που κάνει τον Ολυμπιακό να ξεχωρίζει. Οτι οπαδοί και διοίκηση μιλάνε επί πραγματικών περιστατικών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x