Μιχάλης Λεάνης

Το ξεσκαρτάρισμα στον Παναθηναϊκό

SportDay

Ο Παναθηναϊκός γράφει ιστορία. Το κοντέρ γράφει… εκατομμύρια. Το συνολικό ποσό που διαθέτει η «πράσινη» ΠΑΕ για τα συμβόλαια των παικτών αλλά και του τεχνικού επιτελείου φτάνουν τα 20 μύρια ευρώ! Η μεγαλύτερη τζίφρα που έχει διαθέσει ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη φετινή περίοδο η «πράσινη» ΠΑΕ θα χρειαστεί να εκταμιεύσει το λιγότερο 19.955 μύρια ευρώ σε μισθούς! Το «λιγότερο» πηγαίνει στο ότι αν η ομάδα επιτύχει τους στόχους της, τότε με τα διάφορα μπόνους το ποσό θα αυξηθεί κατά 10 μύρια επιπλέον.

Οι ποδοσφαιριστές που μετράει στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός είναι το ίδιο νούμερο με τους κατασκευαστές πλυντηρίων οι οποίοι, σύμφωνα με τη διαφήμιση, συνιστούν συγκεκριμένη μάρκα απορρυπαντικού. Σύνολο 29 νοματαίοι! Ναι, ναι, καλά διαβάσατε! Για τους οποίους έχει δαπανήσει 41.635.000 ευρώ μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Γιατί, ως γνωστόν, η μεταγραφική περίοδος συνεχίζεται.

Παίκτες, λοιπόν, υπάρχουν ουκ ολίγοι. Το θέμα είναι να φτιαχτεί η περίφημη αυτή ομάδα που ονειρεύονται οι «πράσινοι» επιτελείς αλλά και ο κόσμος του «τριφυλλιού». Τώρα, όμως, που μαζεύτηκαν όλοι αρχίζουν τα δύσκολα. Κάποιοι πρέπει να αποχωρήσουν. Ολα στην κυριολεξία αρχίζουν και πάλι από την αρχή. Με το «πάλι από την αρχή» ο μόνος που πρόκοψε και έκανε καριέρα ήταν ο Αντώνης Ρέμος! Με το σουξέ αυτό σκαρφάλωσε στην κορυφή.

Ο,τι και να λέμε, πάντως, για τον Παναθηναϊκό επιβάλλεται ένα νέο ξεκίνημα. Πάμε, όμως, τώρα να μετρήσουμε πόσοι ποδοσφαιριστές δεν υπολογίζονται για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Μόρις, ο Λεοντίου, ο Τζιόλης, ο Μάντζιος, ο Ντέιβιντ, ο Κλεϊτον, ο Ιβανσιτς και προσθέστε τους Μάλαρτζ, Δημούτσο και Δάρλα, οι οποίοι ήταν δανεικοί και γύρισαν, αλλά δεν… επιστρέφουν!

Συν ο παλιός «κάπτεν», ο Γκούμας, ο οποίος έπειτα από χρόνια αποχαιρετά την Παιανία. Μια ολόκληρη αξιόλογη ενδεκάδα. Στην ενδεκάδα αναπόφευκτα θα προστεθούν κι αυτοί που δεν χωράνε, διότι η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Ενας από τους Σιμάο και Μάτος θα πρέπει να αποχωρήσει μετά την άφιξη Κατσουράνη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους επιθετικούς που στριμώχνονται για μια θέση στην ενδεκάδα.

Ποιος θα είναι ο τυχερός; Ο Πετρόπουλος; Ο Ρουκάβινα ή κάποιος άλλος; Σε όλες τις γραμμές σχεδόν ένας περισσεύει. Ενας λάθος χειρισμός, μια λανθασμένη εκτίμηση μπορούν να δημιουργήσουν κενά σε μια ομάδα που φαίνεται υπερπλήρης. Φαντάζεστε σε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος να νοσταλγήσουν τις υπηρεσίες ποδοσφαιριστή που αποτελεί ήδη παρελθόν για την ομάδα.

Θα μιλάμε για μεγάλη γκάφα! Είναι δύσκολη υπόθεση το ξεσκαρτάρισμα. Εμπίπτει δε στην αποκλειστική ευθύνη και πρωτοβουλία του προπονητή. Αλλο να κάνεις λάθος εκτίμηση σε παίκτη που αποκτήθηκε έπειτα από δική σου εισήγηση στην περίοδο των μεταγραφών και να μη σου βγει (συμβαίνει και στις καλύτερες των ποδοσφαιρικών οικογενειών) κι άλλο να χάσεις παίκτη που τον είχες στην ομάδα και πρότεινες την αποχώρησή του.

Γι' αυτό ο Τεν Κάτε οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός και να μη βιαστεί. Ο Παναθηναϊκός λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αφήνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κόουτς να συμπληρώσει το ρόστερ. Αυτός αποφασίζει κι αυτός αναλαμβάνει τελικά την ευθύνη. Αλλά, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολη υπόθεση.

Οπως δεν είναι καθόλου εύκολο να χειριστείς τις περιπτώσεις παικτών που δεν θέλουν να αγωνιστούν πλέον ως δανεικοί και ζητούν να μείνουν ελεύθεροι. Ακόμα πιο δύσκολο να πεις τι θα κάνεις αν δεν βρουν τα συμβόλαια που θέλουν κάποιοι από αυτούς που παραχωρείς. Μην ξεχνάτε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και το χρήμα δεν ρέει άφθονο στην αγορά. Τι θα κάνεις; Θα κάτσεις να τους πληρώνεις χωρίς αντίκρισμα; Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x