Μιχάλης Λεάνης

Στοπ, μάγκες, να συντονιστούμε

SportDay

Ο Λεντέσμα πέφτει πάντα πρώτος πάνω στην μπάλα. «Βρομοδουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει», όπως έλεγε και ο Τζακ Λέμον στην κωμωδία του Μπιλ Γουάιλντερ «Μερικοί το προτιμούν καυτό». Και ο «λύκος» την κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά. Πρώτος αποδέκτης κανονικά θα πρέπει να είναι ο Ιταλός. Ο Μαρέσκα σε διπλό ρόλο. Ανασταλτικό και επιτελικό.

Μόνο έτσι θα μπορεί να κινείται ελεύθερα ο Ντουντού, να μοιράζει και όταν χρειαστεί, να μαρκάρει στον χώρο δράσης του. Αν ο Μαρέσκα αναλάβει να κάνει το κάτι παραπάνω, τότε αυτόματα ο ρόλος του Ντουντού αχρηστεύεται. Τα δύο «ου» από τη Βραζιλία αναγκαστικά θα πρέπει να γυρίσουν πίσω, να καλύψουν τα κενά.

Αν πάλι λειτουργήσει ο Ιταλός –και μόνο αυτός– ως κρυφός σέντερ φορ, ο Βραζιλιάνος θα πρέπει να έχει το μυαλό του στα μετόπισθεν, διότι διόλου απίθανο σε κόντρα επίθεση από την αντίπαλη ομάδα ο Ολυμπιακός να πιαστεί... ξεβράκωτος στο σαλόνι. Οι παίκτες υπάρχουν στη μεσαία γραμμή. Αν προστεθεί και ο Ιεροκλής Στολτίδης, τότε μιλάμε για υπεροπλία. Οι ρόλοι είναι το θέμα.

Πρέπει να μοιραστούν σωστά και να είναι διακριτοί. Οι ρόλοι και η σωστή απόδοσή τους θα χτίσουν τη συνοχή της ομάδας. Από εκεί και πέρα η εμπειρία και μόνο αυτών των ποδοσφαιριστών είναι ικανή να καλύψει τα όποια μικρά κενά δημιουργούνται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Προφανώς στο μυαλό του Κετσπάγια υπάρχει η σκέψη ο Ντουντού και ο Μαρέσκα να εναλλάσσονται στον ρόλο του κρυφού κυνηγού. Στον ρόλο του μέσου που πατάει περιοχή για να κάνει τη ζημιά. Αν χρεώσει την αποστολή αποκλειστικά στον ένα από τους δύο, το σύστημα γρήγορα θα... βρομίσει και εύκολα θα αποδυναμωθεί. Θυμηθείτε το πρόβλημα που είχε πέρυσι ο Ολυμπιακός, στην ολοκλήρωση των ενεργειών του, όταν ο μόνιμα «κρυφός» Μπελούτσι βρισκόταν μπλοκαρισμένος από τους αντίπαλους αμυντικούς που είχαν διαβάσει τις κινήσεις του Αργεντινού.

Μια αρρυθμία στη μεσαία γραμμή παρουσιάστηκε στα πρώτα λεπτά στο παιχνίδι της Τετάρτης με τους Σλοβάκους. Μια αρρυθμία που κινδύνεψε να την πληρώσει ακριβά αλλά και να τη χρεωθεί η αμυντική γραμμή, χωρίς να φέρει αποκλειστικά την ευθύνη.

Οι πραγματικοί φταίχτες θα έπρεπε να αναζητηθούν στον χώρο του κέντρου. Εκεί όπου στα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά μόνον ο Λεντέσμα έδειχνε να έχει κατανοήσει πλήρως τον ρόλο του μέσα στο γήπεδο. Η μεσαία γραμμή είναι η σπονδυλική στήλη της ομάδας. Αν λασκάρει ή φύγει από τη θέση του ένας σπόνδυλος, τότε –ακόμη και αν λειτουργούν απόλυτα σωστά όλα τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα– το σώμα αδυνατεί να κινηθεί και μένει παράλυτο.

Το κέντρο του λοιπόν θα πρέπει να το συντονίσει σωστά στα δυο επόμενα ευρωπαϊκά του παιχνίδια ο Ολυμπιακός. Ετσι κι αλλιώς δεν του μένει κάτι άλλο. Ακόμη και αν αποκτηθούν την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες ο Γκονζάλες, ο Μπρους Λι και το ατίθασο παιδί της ζούγκλας, ο Μόγλης, για να καλύψουν τυχόν κενά, αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν. Οπότε με αυτούς που έχει θα πορευτεί στην επόμενη φάση ο Τιμούρ και αυτούς οφείλει να συντονίσει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x