Μιχάλης Λεάνης

Κλήρωσε, αλλά δεν εξαργύρωσε!

SportDay

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος... Ατλέτικο Μαδρίτης. Την αποκλείεις και συνεχίζεις. Αποκλείεσαι
και ακολουθείς την ταμπέλα με την ένδειξη «Γιουρόπα Λιγκ»

Κακή, καλή, αυτή ήταν η κλήρωση για τον Παναθηναϊκό. Αν και δεν έχω καταλάβει με ποιο αντικειμενικό κριτήριο θεωρείται στην παρούσα φάση μια κλήρωση ευνοϊκή. Μάλλον λόγω ονόματος, προϊστορίας και κύρους. Χαρακτηριστικά που όμως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ανανεώνονται και αλλάζουν πολύ γρήγορα. Και στο τέλος την ιστορία τη γράφουν αυτοί που συμμετέχουν στους θεσμούς. Οι συμμετέχοντες τη διαμορφώνουν, την τροποποιούν. Ετσι δημιουργούνται οι πρωταγωνιστές, έτσι αλλάζουν τα δεδομένα. Με τον τρόπο που επέλεξε η Τιμισοάρα. Πετώντας έξω την κάτοχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Σαχτάρ. Μια Τιμισοάρα που θα φάνταζε πιο εύκολη σαν κλήρωση για τους «πράσινους».

Ο Παναθηναϊκός, όμως, και η κάθε ομάδα που συμμετέχει στον θεσμό, οφείλει αυτή την περίοδο -έτσι επιβάλλουν πια οι συνθήκες- να είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος... Ατλέτικο Μαδρίτης. Την αποκλείεις και συνεχίζεις. Αποκλείεσαι και ακολουθείς την ταμπέλα με την ένδειξη «Γιουρόπα Λιγκ». Ποιος σε εμποδίζει να πρωταγωνιστήσεις σε αυτόν τον θεσμό; Να αλλάξεις τα δεδομένα; Ή μήπως έχει την πολυτέλεια κάποια από τις ομάδες μας να σνομπάρει τον συγκεκριμένο θεσμό, θεωρώντας αποτυχία τη συμμετοχή της σε αυτόν;

Πεδία δράσης γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται να πρωταγωνιστήσουν υπάρχουν πολλά, το θέμα είναι αν οι υποψήφιοι πρωταγωνιστές είναι σε θέση να τα διακρίνουν. Θεωρώ ότι τα δύσκολα ταιριάζουν περισσότερο στον Παναθηναϊκό. Μέσα από τα δύσκολα έγραψε ιστορία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ταιριάζουν και στον προπονητή του. Συνήθως στα δύσκολα συγκεντρώνεται, ισορροπεί, σταματάει να αλληθωρίζει σε πειραματισμούς και παρακινδυνευμένες επιλογές, κοιτάζει να παραμείνει νικητής και όχι επιζών. Πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός καλείται να είναι απόλυτα έτοιμος σε αυτό το παιχνίδι, πράγμα που μεγαλώνει τον συντελεστή δυσκολίας της αποστολής του.

Τι σημαίνει «απόλυτα έτοιμος»; Μια ομάδα που θα είναι σε θέση να δημιουργήσει με σκοπό την επικράτηση και συγχρόνως να μη δεχτεί γκολ. Αυτό είναι το τέλειο σενάριο, που φαντάζει -με βάση την εικόνα του σημερινού ΠΑΟ- δύσκολο, αν αναλογιστεί κάποιος και τα κυβικά του αντιπάλου. Θα ήταν πολύ πιο εύκολη η αποστολή αν τα ματς είχαν διαφορετική σειρά. Να πήγαιναν, δηλαδή, οι «πράσινοι» στη Μαδρίτη για να καταστρέψουν, κάτι που στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι κάνουν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Και μην ακούσω τίποτα για ποδοσφαιρικό θέαμα. Μπροστά στην πρόκριση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ωστόσο, τίποτα δεν τελειώνει πριν καλά καλά αρχίσει και το μόνο σίγουρο είναι αυτό που πρόκειται να συμβεί σε λίγες μέρες και όχι όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Οσο κι αν συγκεκριμένα δεδομένα μάς βοηθούν να προχωρήσουμε σε προβλέψεις. Οι προβλέψεις ποτέ δεν ήταν γεγονός. Γεγονότα είναι μόνο αυτά που συμβαίνουν. Και μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα.

Ακολουθώντας λοιπόν αυτό το σκεπτικό, ούτε ο Παναθηναϊκός έχει αποκλεισθεί, ούτε ο Ολυμπιακός έχει προχωρήσει στη φάση των ομίλων επειδή στον δρόμο του ξεπρόβαλαν οι Σερίφηδες από τη Μολδαβία, ούτε η ΑΕΚ έχει εύκολο έργο απέναντι στην άσημη Βασλούι, που φέτος απέκλεισε την Ομόνοια, η οποία πέρυσι τέτοιες μέρες έριχνε την «Ενωση» στο καναβάτσο, ούτε και ο ΠΑΟΚ δικαιούται να κοιμάται ήσυχος, διότι τις «καρδούλες» και το μπλοκάκι του Σόλιντ θέλει κόπο και τρόπο για να τα θέσεις εκτός μάχης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x