Μιχάλης Λεάνης

Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποδοσφαιριστών;

SportDay

Στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες του ιταλικού ποδοσφαίρου, Σέριε Α, Σέριε Β, Σέριε C 1 και 2 περισσεύουν, πλεονάζουν, αν θέλουμε να μεταφράσουμε πιστά το δημοσίευμα, 282 ποδοσφαιριστές! Δηλαδή χτυπάνε πόρτες μπας και τους κάτσει κάποιο αξιοπρεπές συμβόλαιο, ώστε να μην αναγκαστούν να περάσουν την πύλη του ΟΑΕΔ Ιταλίας. Από αυτούς σχεδόν οι μισοί, το ακριβές νούμερο είναι 113(!) νοματαίοι, αγωνίζονται (που λέει ο λόγος) σε ομάδες της μεγάλης κατηγορίας που συμμετέχουν στο διεθνούς φήμης Καμπιονάτο.

ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Καμπιονάτο τους βλέπω να φωνάζουν ύστερα από λίγο καιρό στους δρόμους αντάμα με τους απολυμένους της Alitalia. Το νούμερο είναι τεράστιο και γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σταθείς στα ονόματα. Χωρίς επαγγελματική στέγη είναι ο Μαντσίνι της Ιντερ, ο Μασιμο Οντο της Μίλαν, ο Κριστιάν Πόουλσεν της Γιουβέντους. Μαντσίνι και Πόουλσεν έχουν πάει την ίδια χρονιά πενταήμερη και δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους. Οχι ότι τον Οντο τον πήρανε τα χρόνια. Σκάρτα τα χρόνια του Χριστού δεν έχει ακόμα συμπληρώσει. Και ο μακρύς κατάλογος συνεχίζεται με ονόματα όπως ο Ντε Σιλβέστρι, ο Λεντέσμα και ο γείτονας Πάντεφ –άπαντες της Λάτσιο.

Στην ίδια δεινή θέση ο 26χρονος Κουαρέσμα, τον οποίο πέρυσι ο Μουρίνιο έφερε μετά βαΐων και κλάδων στο Μιλάνο, και ο 33χρονος γερόλυκος Βιεϊρά, που παρακαλεί τώρα στα τελειώματα τον Αρσέν Βενγκέρ να του δώσει μια τελευταία ευκαιρία να κλείσει την καριέρα του με αξιοπρέπεια. Ο κανόνας της υπερπροσφοράς και υπερζήτησης οδήγησε μοιραία στην υπεραπαξίωση. Φαινόμενο πρωτόγνωρο στον ποδοσφαιρικό χώρο. Ακόμα μια αγορά που αδυνατεί η ίδια να ρυθμίσει τις ανάγκες της, δημιουργώντας στρατιές ανέργων.

Αν κάποιοι στην Ελλάδα –δικαιολογημένα– διαμαρτύρονται για τα στρατόπεδα υποδοχής μεταναστών που ετοιμάζονται πυρετωδώς στη χώρα μας, δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσαν στην πληροφορία ότι στην Ιταλία ήδη λειτουργεί στρατόπεδο υποδοχής άνεργων ποδοσφαιριστών. Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορεί να τα αποκαλούν αγγλιστί camps, αλλά μιλάμε για στρατόπεδα στα οποία οι εκτός αγοράς αθλητές προσπαθούν να διατηρήσουν τη φόρμα τους σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Τη χρονιά που μας πέρασε στο περιθώριο των αγωνιστικών δραστηριοτήτων καταγράφηκαν 171 ποδοσφαιριστές που «κατάπιναν» χιλιόμετρα μόνοι τους, ελπίζοντας ότι κάποια ομάδα θα ενδιαφερθεί γι' αυτούς. Φέτος με πρόχειρους υπολογισμούς στην Ιταλία θα προστεθούν άλλοι 77, δηλαδή σύνολο 248 παίκτες στην ανεργία. Κι ανάμεσα σε αυτούς ονόματα που μόλις χθες αποτελούσαν τη βιτρίνα των ομάδων που τους απέκτησαν.

Οι αριθμοί αναφέρονται μόνο στη μεγάλη κατηγορία. Αν προστεθούν οι υπόλοιπες επαγγελματικές, τότε φτάνουμε τους 453 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε λίστα αναμονής! Οι ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν να καταλήξουν σαν τα t-shirt στις καλοκαιρινές διακοπές. Πλύνε–βάλε, φόρα–πέτα. Αναλώσιμα προϊόντα περιορισμένης διάρκειας. Ο,τι χειρότερο για ένα χώρο που στηρίζεται σε αξίες. Οπως η ευγενής άμιλλα, ο υγιής ανταγωνισμός, η αξιοσύνη!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x