Μιχάλης Λεάνης

Βοήθα, Παναγιά μου, και μη χειρότερα

SportDay

Στη χθεσινή ΑΕΚ υπήρχαν πολλές και σημαντικές απουσίες, όπως οι Σκόκο, Καφές, Καράμπελας, Χουανφράν και φυσικά ο Κυργιάκος, που αποτέλεσε παρελθόν στα ξαφνικά ενώ υπολογιζόταν για το ματς. Αυτές οι απουσίες, όμως, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εμφάνιση και την απόδοση που έπιασε, απέναντι σε μια ομάδα όπως η Βασλούι. Για να ξανασυστηθούμε, μιλάμε για τον Ακράτητο της Ρουμανίας, αφού πριν από τρία χρόνια ήταν μερικές κατηγορίες πιο χαμηλά, τις οποίες ανέβηκε τη μία πίσω απ' την άλλη, ενώ είναι άφαντη στον ευρωπαϊκό χάρτη. Απέναντι σε αυτή την ομάδα, η ΑΕΚ έκανε μετρημένες ευκαιρίες και κατόρθωσε να χάσει. Το σκορ μπορεί να είναι σκορ πρόκρισης, από την άλλη όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει η ΑΕΚ να μπαίνει σ' αυτή τη διαδικασία και να περιμένει τη ρεβάνς για να εξασφαλίσει την πρόκριση.

Οπως θα πρέπει να μπεις σε μια ιδιαίτερη πνευματική διαδικασία για να καταλάβεις γιατί η ΑΕΚ με αυτές τις απουσίες παίζει 4-3-3, έχοντας αριστερά τους Κουτρουμάνο και Ενσαλίβα. Κάλλιστα μπορούσε να βάλει μια ταμπέλα και να λέει «είμαστε ανοιχτοί, φιλόξενοι και σας περιμένουμε». Η ΑΕΚ είχε ευκαιρίες, ιδιαίτερα από το 15' έως το 25', να ανοίξει το σκορ, όμως ακόμα και σ' αυτές φέρθηκε επιπόλαια. Οι Μπλάνκο και Τζεμπούρ έχασαν με ανόητο τρόπο τη δυνατότητα να βάλουν την ομάδα μπροστά, να τονώσουν την ψυχολογία και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια άνετη επικράτηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δέχτηκε και ένα παιδαριώδες γκολ σε στημένη φάση, στην οποία κανείς δεν ήξερε ποιος μάρκαρε ποιον.

Η ΑΕΚ δεν είχε νεύρο, δεν είχε αγωνιστικό προσανατολισμό και τα πάντα βασίζονταν σε αυτοσχεδιασμούς. Κι όλα αυτά απέναντι σε μια ομάδα που φλερτάρει με το μέτριο. Απορίας άξιον είναι επίσης το γιατί η ΑΕΚ δεν αποφάσισε να πρεσάρει αυτή την ομάδα ψηλά. Μια ομάδα που τουλάχιστον το κέντρο της άμυνάς της, με τους... διεθνούς φήμης Ζουμπάρ και Φάρκας, έδειχνε να παραπατάει. Δηλαδή αν δεν το κάνεις αυτό με αυτές τις ομάδες, με ποιες θα το κάνεις;
Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν η προσωπική βελτίωση των παικτών και όχι ο γενικότερος προσανατολισμός της ομάδας που βελτίωσε την εικόνα. Εφερε το παιχνίδι στα ίσια και αντί εκεί να κρατήσει την μπάλα, να επιβάλει ρυθμό και να χτυπήσει την κατάλληλη στιγμή απέναντι στους άπειρους Ρουμάνους, η «Ενωση» κατάφερε να κάνει και πέναλτι ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε απειληθεί.

Ελλειψη δημιουργίας, έλλειψη ατομικών ενεργειών και ανικανότητα να τελειώσει τις φάσεις είναι τα αρνητικά στοιχεία που έδειξε, και ακόμα και απέναντι σε ομάδες όπως η Βασλούι είναι αδύνατο να μην τα πληρώσει. Περιθώρια για βελτίωση σίγουρα υπάρχουν, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει... χθες, γιατί η ευκαιρία για την ΑΕΚ να τονώσει ηθικό και αγωνιστική παρουσία υπήρχε χθες στη Ρουμανία, αλλά χάθηκε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x