Μιχάλης Λεάνης

Σωκράτης, ο μεγάλος Ελληνας!

SportDay

Διάβαζα το ρεπορτάζ της Εθνικής και τις σκέψεις του Ρεχάγκελ για την 11άδα. Ο βασικός προβληματισμός του έγκειται στο ποιος θα είναι ο τρίτος στόπερ (είναι δεδομένο και προαποφασισμένο ότι θα παίξουμε με τρεις πίσω, για να μην πω πέντε και γίνω κακός, που δεν θέλω και δεν μου ταιριάζει). Ολα δείχνουν πως ο Μόρας θα είναι το λίμπερο και ο ένας εκ των δύο στόπερ θα είναι ο Κυργιάκος. Δίπλα σε αυτόν, όμως, ποιος; Ο Γερμανός, λέει, βρίσκεται σε δίλημμα. Ή ο Αβραάμ ή ο Σωκράτης. Ειλικρινά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο υπάρχει αυτό το... βάσανο στο μυαλό του Ρεχάγκελ.

Με δεδομένο ότι ο Οτο μάς έχει συνηθίσει να έχει (τυφλή) εμπιστοσύνη στους παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό, η απάντηση θα ήταν προφανής. Πέραν όμως της συγκεκριμένης αδυναμίας προς τους Ελληνες του εξωτερικού, υπάρχουν και μια σειρά από επιχειρήματα για να επιλέξει τελικά τον Σωκράτη. Που, κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή η άμυνα έπρεπε να ξεκινάει από αυτόν. Το μόνο που του λείπει (αν και το αποκτά σιγά σιγά) είναι η εμπειρία, σε σύγκριση μόνο με τον Κυργιάκο.

Και ερωτώ: υπάρχει κάποιος πιο φορμαρισμένος αυτή τη στιγμή; Με την Τζένοα έχει αγωνιστεί και στα δύο παιχνίδια του Καμπιονάτο. 90 λεπτά κόντρα στη Ρόμα (νίκη με 3-2), μπήκε ως αλλαγή στο εκτός έδρας ματς με την Αταλάντα (νίκη με 1-0). Ταυτόχρονα, έχει αγωνιστεί και στα δύο παιχνίδια στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Τζένοα! Μιλάμε ήδη για τέσσερα επίσημα ματς σε μια ομάδα που πέρυσι τερμάτισε 5η στο Καμπιονάτο και φέτος φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και πάλι. Δεν είναι πάλι οι 24 συμμετοχές και τα 2 γκολ στο Καμπιονάτο, αλλά η εκπληκτική ωριμότητα που επιδεικνύει ο Σωκράτης στο παιχνίδι του, αποτέλεσμα της μαθητείας του σε ένα πρωτάθλημα που στη φύση του είναι να αναδεικνύει αμυντικούς κλάσης.

Και αν αυτό δεν πείθει εσάς ή τον Οτο Ρεχάγκελ (αν και πιστεύω ότι τελικά αυτόν θα επιλέξει), τότε θα σας παραθέσω ακόμα ένα επιχείρημα. Ο Τζιανπιέρο Γκασπερίνι παίζει μόνο με ένα σύστημα. Το 3-4-3 με τον Παπασταθόπουλο να αγωνίζεται ως δεξί στόπερ! Πώς μεταφράζεται αυτό; Οτι ο Σωκράτης ξέρει πολύ καλά το σύστημα και ως εκ τούτου και τη θέση του. Οσον αφορά την αμυντική τακτική, ας γελάσω...

Μια προπόνηση αν μπορούσατε να δείτε ιταλικής ομάδας θα διαπιστώνατε πως στο συγκεκριμένο κομμάτι οι Ιταλοί είναι μανούλες, ράβουν την ομάδα πάνω στην αμυντική γραμμή. Ο Σωκράτης για να παίζει βασικός στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, και μάλιστα σε ομάδα που πρωταγωνιστεί, σημαίνει πως έχει αφομοιώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται και είναι έτοιμος να παίξει στα μετόπισθεν όπου το καθήκον τον καλεί. Γιατί εκεί δεν χρειάζονται μόνο τα φυσικά προσόντα (που τα έχει σε μεγάλο βαθμό ο «Πάπα»), αλλά και πολλά άλλα. Εξυπνάδα, ευφυΐα, πονηριά και -το κυριότερο- προσωπικότητα, στοιχείο απαραίτητο στο σημερινό ματς με αντίπαλο την Ελβετία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x