Μιχάλης Λεάνης

Στείλε στον αγύριστο τον μπαγάσα!

SportDay

Eπειδή στο φύλλο της Κυριακής όλο και κάποιο ματς από αυτά του Σαββάτου θα έχουμε να σχολιάσουμε, καλύτερα να τα πούμε τώρα, φίλε ψηφοφόρε. Το να μην πας να ψηφίσεις δεν είναι μια απόφαση που μπορείς να την πάρεις επιπόλαια, χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν θεωρώ απλώς καθήκον την προσέλευση στις κάλπες. Θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό. Είναι δικαίωμα. Και όταν αψηφάς έτσι ελαφρά τη καρδία θεμελιώδη δικαιώματά σου, τότε να μην παραπονιέσαι με την ίδια ευκολία επειδή αυτός ο κόσμος έχει γίνει σκατά. Υπάρχουν άνθρωποι που έδωσαν αγώνες, που θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορεί να έχει ο λαός δικαίωμα ψήφου.

Ναι, ξέρω τι θα μου πεις, ότι όλα αυτά ακούγονται λίγο μελοδραματικά και τετριμμένα. Τώρα εκτός από άδικος γίνεσαι και κυνικός. Θα σου πω κάτι άλλο. Σκέψου πόσα θεμελιώδη δικαιώματα σου ροκανίζει μέρα με τη μέρα η εξουσία –το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία, το δικαίωμα στον αθλητισμό, το δικαίωμα στην υγεία κ.λπ.– χωρίς να μπορείς να κάνεις πολλά για να ανατρέψεις το σκηνικό και τότε ίσως καταλάβεις από την ανημποριά σου να διατηρήσεις τα κεκτημένα πόσο πιο δύσκολο είναι να κατακτήσεις ΕΝΑ δικαίωμα. Βάλ' τα κάτω, λοιπόν, μήπως και έτσι σου κοπούν η μαγκιά και οι εύκολες κρίσεις για μελοδραματισμό. Ψήφισε, λοιπόν. Δεν θα σου πω εγώ τι.

Μακριά από εμένα ο ρόλος του ινστράκτορα. Δικαίωμά σου να επιλέξεις αυτό που πολιτικά σου ταιριάζει ή, αν είσαι ακόμα πιο ψαγμένος ιδεολογικά, αυτό που σε αντιπροσωπεύει με βάση την ιδεολογία σου. Γιατί ξέρεις, υπάρχουν ακόμα ιδεολογίες, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να τις κόψουν φέτες για να τις χωρέσουν στο μπλέντερ της πολιτικής. Αν πάλι είσαι χαβαλές και αούα, ψήφισε το κόμμα που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, να νιώσεις πιο ελεύθερος. Πρόσεξε, όμως, ποιους θα στείλεις στη Βουλή. Δεν αναφέρομαι στα κόμματα, αλλά στα πρόσωπα. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι κυρίως ποιοτικό. Επίλεξε με αυστηρά κριτήρια ποιες μούρες θα σε αντιπροσωπεύσουν.

Τι είναι αυτοί; Τι έχουν κάνει; Εχουν παράγει έργο; Εχουν δοκιμαστεί στον δημόσιο βίο; Εχουν ακόμα αξίες ή έχουν διαβρωθεί; Εχουν όραμα; Είναι καθαροί; Εχουν τσαγανό και δυνατότητες ή βρίσκονται εκεί χάρη στον μπαμπά ή στον θείο; Το έπιασες, φαντάζομαι, το υπονοούμενο. Δεν είναι δυνατόν να έχει διατελέσει κάποιος υπουργός, να τα έχει κάνει σαν τα μούτρα του, να έχει αποτύχει σε διάφορα πόστα και εσύ να επιμένεις να τον ξαναστείλεις στη Βουλή μόνο και μόνο επειδή θέλει να σ' τον επιβάλει η παράταξη. Στείλε τον στον αγύριστο τον μπαγάσα! Φόρτωσε στο κόμμα το βάρος να του βρει ενασχόληση. Μην τον φορτωθείς εσύ, γιατί εξαιτίας σου τον τρώνε κι άλλοι στη μάπα.

Πήγαινε κόντρα στις κομματικές προτιμήσεις και λογικές. Κόντρα στην τηλεδημοκρατία, που επιμένει να προβάλλει αυτούς που τους κάνουν τη δουλειά τους και τους χαρίζουν νούμερα. Αυτά τα «νούμερα» εσύ θα τα λουστείς. Υπάρχουν τόσοι νέοι άνθρωποι, που ευτυχώς ακόμα θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Ικανοί, καθαροί και ελπιδοφόροι. Στείλε έναν από αυτούς. Δοκίμασέ τους και αν αποδειχθούν κι αυτοί σκάρτοι, τότε πάμε γι' άλλους. Αυτός που σου υποσχέθηκε το ρουσφέτι ή που σ' το πραγματοποίησε είναι αδύνατον να σου μιλάει για αξιοκρατία.

Ούτε σε διευκόλυνε επειδή αναγνώρισε το δίκαιο αίτημά σου. Να σε πιάσει όμηρο ήθελε και τα κατάφερε. Αν συνεχίσεις να τον στηρίζεις, αυτόματα έχεις γίνει σαν κι αυτόν. Ψηφοφόρος transformer. Ούτε μπορείς να τον κατηγορήσεις για τις υπόλοιπες κουτσουκέλες του. Το σύνθημα στον τοίχο λέει: «Αν δεν μπορείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, τουλάχιστον μην τον κάνεις χειρότερο»! Σου προτείνω με αυτό το κριτήριο να πας να ψηφίσεις. Αντε, καλό βόλι!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x