Μιχάλης Λεάνης

Nικήσαμε και ανησυχούμε

SportDay

Mας έσωσαν οι στημένες φάσεις. Εκεί που μια ομάδα κρίνεται στο σύνολό της, εκεί που φαίνεται η ποιότητά της. Κι εμείς, αν μη τι άλλο, ήμασταν πιο ποιοτικοί από τον χθεσινό αντίπαλο. Στις στημένες μπάλες εκμεταλλεύεσαι το «ένας εναντίον ενός». Για να το πω καλύτερα, το εκμεταλλεύεσαι θέλεις δεν θέλεις, διότι πλην αυτών των φάσεων δεν ήμασταν σε θέση να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματά μας.

Κι αυτό διότι η ομάδα δεν έχει ανάπτυξη, δεν έχει αγωνιστικό προσανατολισμό. Ο μόνος νεωτερισμός της Εθνικής μας είναι ότι φέρνει την τέχνη του θεάτρου στο ποδόσφαιρο. Λουίτζι Πιραντέλο, «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»! Μετά το 33' η νίκη «κλειδώνει» και από κει και πέρα αρχίζουν οι αυτοσχεδιασμοί. Τζαζ φέστιβαλ στη Βαλτιμόρη. Μόνο που οι δικοί μας επαγγελματίες στο είδος τους δεν έχουν κάτι αξιόλογο να παρουσιάσουν.

Σε ένα ολόκληρο ημίχρονο, το δεύτερο, ακόμα και όταν το μικρό πλην τίμιο Λουξεμβούργο έμεινε με παίκτη λιγότερο, βαρέθηκα ειλικρινά να βλέπω σ' αυτήν την ομάδα τον Τοροσίδη να πηγαίνει πάνω-κάτω με τα μάτια γουρλωμένα σαν να έχει γίνει κάτι κακό και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι! Βαρέθηκα να βλέπω τον Καραγκούνη να κάνει προσποίηση ότι θα σουτάρει, να μη σουτάρει, να σεντράρει, να κάνει κόρνερ, να πλαγιοκοπεί, να προσπαθεί από τον άξονα και μόνο στο αυτοκινητάκι για τους τραυματίες να μην έχει ανέβει για να κάνει βόλτες γύρω γύρω!

Αν το ποιοτικό σου κομμάτι δεν κατορθώνεις να το κάνεις ουσιαστικό, τότε μάταια προσπαθείς για το καλύτερο. Και να σου βγει, θα είναι θέμα τύχης ή συγκυριών. Αυτό όμως δεν λέγεται ούτε συλλογική προσπάθεια ούτε δουλειά σε βάθος. Ο τρόπος με τον οποίο σημειώνει η Εθνική μας το αυτογκόλ καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη σύγχυση που διακατέχει αυτήν την ομάδα.

Δεν μπορεί να λειτουργήσει ως φαβορί ακόμα και στα ματς σαν το χθεσινό που η ανωτερότητά της δύσκολα αμφισβητείται. Και δεν μπορεί να το κάνει διότι απλούστατα δεν έχει μάθει να παίζει ως φαβορί. Οι επαγγελματικές νίκες που επιτυγχάνονται χωρίς πολύ κόπο είναι προϊόντα ομάδων υψηλής τεχνικής και κλάσης. Από οποιεσδήποτε άλλες ομάδες είναι απλώς κακή απομίμηση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x