Μιχάλης Λεάνης

Η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του Ολυμπιακού

SportDay

Καθίστε να βάλουμε τα γεγονότα σε μια σειρά για να καταλάβουμε γιατί πράμα μιλάμε. Ο Ολυμπιακός φέτος στην Ευρώπη σε σύνολο επτά παιχνιδιών έχει έξι νίκες και μία ήττα. Στα προκριματικά τον Ιούνιο, τον Αλωνάρη, έπαιξε με τους Σλάβους της Σλόβαν. Τους νίκησε όπως πλένουν τα αυτοκίνητα στα πλυντήρια. Μέσα-έξω! Τον επόμενο μήνα, τον Συκολόγο, τον Αύγουστο, καταμεσής του θέρους αντιμετώπισε τους σταλινικούς σερίφηδες. Τους πέρασε κι αυτούς ένα πλυντήριο. Μετά ήρθε η κλήρωση και το πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη με την ολλανδική Αλκμααρ.

Τη νίκησε! Εχασε χωρίς πολλά-πολλά από την Αρσεναλ και κατάφερε να πετύχει δεύτερη νίκη στους ομίλους την Τρίτη με τη Σταντάρ. Σημαντικό ότι σε αυτό το ματς είχαμε ανατροπή του σκορ. Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να χάνουν, αλλά η λήξη του παιχνιδιού τούς βρήκε να πανηγυρίζουν.

Πόσο εύκολο είναι να φέρεις τούμπα αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ ακόμη και ως γηπεδούχος το γνωρίζουμε όλοι μας. Για όσους, πάντως, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά τη δυσκολία του εγχειρήματος, ας ρίξουν μια ματιά στα αποτελέσματα της πρώτης μέρας ή καλύτερα νύχτας, ότανκανένας γηπεδούχος δεν έκανε σεφτέ.

Πάμε τώρα στα εσωτερικά, στα δικά μας. Αυτά που έθεσε υπό επιτήρηση ο Αλμούνια. Στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με «διπλό» στη Λάρισα. Είχε να φύγει από τον κάμπο χαμογελαστός και ευτυχής 22 ολόκληρα χρόνια. Παιδί που μεγάλωσε και έφτασε αισίως στο τρίτο έτος, άντε χαβαλέ στο δεύτερο, πανεπιστημιακής σχολής δεν είχε δει τους «ερυθρόλευκους» να νικάνε στο Αλκαζάρ τη Λάρισα!

Ακολουθεί το χειρότερο από απόψεως αποτελέσματος αλλά και αγωνιστικής παρουσίας παιχνίδι του Ολυμπιακού. Αυτό με αντίπαλο την Καβάλα στο Καραϊσκάκη. Κουλούρια. Μηδέν. Και αυτό γιατί οι «Αργοναύτες» παρουσιάστηκαν κομπλαρισμένοι. Και μετά αρχίζει το σερί. Νίκη στην Τούμπα, με τον Ολυμπιακό να γυρίζει το ματς, αφού από το 10ο λεπτό βρέθηκε πίσω στο σκορ. Νίκη στο εξ αναβολής ντέρμπι με την ΑΕΚ στο καπάκι, για να ακολουθήσουν οι επιτυχίες με Πανιώνιο και Αστέρα εντός και Λεβαδειακό εκτός φαληρικών συνόρων.

Ωραία, κάτι μας είπες, Ολυμπιακός είναι, μεγάλη ομάδα αποκαλείται, καθήκον του λοιπόν είναι να κερδίζει όλα τα παιχνίδια, θα ισχυριστεί κάποιος! Δεν θα διαφωνήσω, αλλά σε μια χώρα που η εξασφάλιση μιας σοβαρής δικαιολογίας ακυρώνει οποιοδήποτε άλλο σοβαρό επιχείρημα έχω να προσθέσω ότι οι «ερυθρόλευκοι» φέτος είχαν περισσότερες από μία δικαιολογίες για να καλύψουν τυχόν «στραβοπατήματα» και γκέλες. Ποτέ τους δεν αγωνίστηκαν πλήρεις. Για ένα μεγάλο διάστημα, στο οποίο μεσολάβησαν κρίσιμα παιχνίδια, απουσίαζε ο Γκαλέτι.

Ο Τοροσίδης ήταν και αυτός εκτός. Ο Νταρμπισάιρ… σε ντέρμπι, και όχι μόνο, ακόμη δεν έχει αγωνιστεί, ο Μαρέσκα ταλαιπωρήθηκε και επέστρεψε στο παιχνίδι της Τρίτης, ο Στολτίδης μία μέσα και μία έξω, και τέλος ο Ντιόγο στην κερκίδα τραυματισμένος στο πιο κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι της ομάδας. Ολα αυτά στην αρχή της σεζόν, όταν το σύνολο προσπαθεί να μονταριστεί.

Οταν το σχήμα της ομάδας θα πρέπει να οριστικοποιηθεί. Κι όλα αυτά παρέα με ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που μόνο ευνοϊκό ή εύκολο δεν θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις. Εκτός έδρας με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Λάρισα και εμβόλιμες σε αυτά τα ματς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Μη μου πείτε ότι συνηθίζεται ελληνική ομάδα να ανταποκρίνεται σε τόσες δυσκολίες; Με τη δικαιολογία και μόνο των ελλείψεων έτοιμη να βγει από την κωλότσεπη γιατί να το κάνει;

Δύσκολα επίσης μπορείς να θυμηθείς ομάδα δική μας, ντόπια, που με τόσους τραυματισμούς στον βασικό κορμό, με αλλαγή προπονητή και τον κόσμο έτοιμο να χιμήξει στην πρώτη σοβαρή στραβή, να έχει αντεπεξέλθει σχεδόν άριστα σε ένα τόσο δύσκολο καλεντάρι, αποδίδοντας συγχρόνως και καλό ποδόσφαιρο. Αυτό πάλι πού το πας;

Αν συνεχίσει έτσι ο Ολυμπιακός θα είναι η πρώτη ομάδα ελληνική που θα έχει επιτέλους καταρρίψει τις δικαιολογίες που χρόνια ταλαιπωρούν τα αυτιά μας, ότι δηλαδή οι τραυματισμοί επηρεάζουν την απόδοση και σε βγάζουν έξω από τους στόχους σου και ότι οι ελληνικές ομάδες δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν θετικά αλλά και να αποδώσουν ποιοτικό ποδόσφαιρο όταν αγωνίζονται μεσοβδόμαδα στην Ευρώπη. «Τα παιδιά ήταν κουρασμένα» και «μαμώ την γκαντεμιά μου, αν έπαιζε ο τάδε...», μοιάζουν πλέον ξένα με τη νοοτροπία του φετινού Ολυμπιακού. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη «εντός» έδρας του νίκη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x