Μιχάλης Λεάνης

Συμβουλές προς «ερυθρόλευκους»

SportDay

Xθες έγραφα για τον Παναθηναϊκό. Οτι ο Τεν Κάτε μια χαρά τη χειρίζεται την υπόθεση ντέρμπι. Δηλώνει σίγουρος για την ομάδα του και καλά κάνει. Πάμε τώρα στον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν ότι το ματς με τους «πράσινους» είναι όλη η χρονιά. Κερδίζουν; Τότε περνούν μπροστά κι όλα αλλάζουν. Με ισοπαλία; Παραμένουν δεύτεροι και σίγουρα μειώνονται οι ελπίδες για κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε περίπτωση ήττας; Θα βλαστημούν την ώρα και τη στιγμή που δεν έκαναν ένσταση στο ματς Κυπέλλου με τον Πανσερραϊκό διότι η ομάδα θα μένει χωρίς τίτλο.

Στον Ολυμπιακό μετράνε οι απουσίες. Σε ένα ακόμα κρίσιμο ματς θα απουσιάζουν βασικοί παίκτες. Αλλά η μοίρα του φετινού Ολυμπιακού είναι να ξεκινάει την κατάρτιση της ενδεκάδας πρώτα με αυτούς που δεν είναι σε θέση να αγωνιστούν και μετά να μετράει ετοιμοπόλεμους. Στην ομάδα αυτή τη στιγμή λείπει ο άνθρωπος που θα «φτιάξει» τους παίκτες εν όψει του ντέρμπι. Αυτός που θα αναλάβει τον ψυχολογικό τομέα. Την αγωνιστική διάθεση. Που θα κάνει ακόμα κι έναν ποδοσφαιριστή από τη Μοζαμβίκη να ομολογήσει ότι γεννήθηκε και έζησε σε αυτόν τον μάταιο κόσμο μόνο και μόνο για να αγωνιστεί και να κερδίσει αυτή την αναμέτρηση. Υπήρχε αυτός ο άνθρωπος παλιότερα; Ναι, υπήρχε!

Η παρουσία του δε στα αποδυτήρια για τους Ελληνες κι όχι μόνο, αλλά κυρίως γι' αυτούς, μετρούσε πολύ. Δεν έχει όνομα; Εχει και τον ξέρετε όλοι. Λέγεται Σάββας Θεοδωρίδης. Ο Σάββας λείπει και ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της ψυχολογικής ανάτασης των παικτών. Στο ματς αυτό οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θα έχουν τη συμπαράσταση του κόσμου. Θετικό στοιχείο, που αν δεν λειτουργήσει, όμως, με μέτρο και σύνεση εύκολα γυρίζει μπούμερανγκ. Γιατί όταν έχεις στο μυαλό σου τη νίκη που θα σε βγάλει από το αδιέξοδο και μόνο αυτή, η πίεση από την κερκίδα και ο φανατισμός εύκολα σε αποσυντονίζουν.

Ας πάρουν, λοιπόν, την απαραίτητη δόση από την κερκίδα για να αντεπεξέλθουν, αλλά όχι τζούρα παραπάνω που θα τους κάνει ζημιά. Το κοντρόλ είναι στη διάθεσή τους. Προσοχή στην άμυνα από την οποία θα κριθούν πολλά. Μιλάμε εξάλλου για την πλέον αξιόπιστη γραμμή της ομάδας. Αυτή που μέχρι στιγμής δεν την έχει προδώσει ποτέ. Κύριο μέλημα, λοιπόν, το μηδέν στα μετόπισθεν και τα υπόλοιπα ακολουθούν. Προσοχή, επίσης, στα στημένα, εκεί που εστιάζεται η αχίλλειος πτέρνα του Ολυμπιακού.

Στις φάσεις που η ομάδα αποδεικνύει τη συνοχή της και καλείται να ανταποκριθεί ως σύνολο. Ενα στιγμιαίο λάθος, μια αδράνεια, κάποιο δευτερόλεπτο έλλειψης συγκέντρωσης μπορούν να αποδεχθούν μοιραία. Ο Ολυμπιακός οφείλει να φέρει με ηρεμία το ματς στα μέτρα του. Να ελέγξει ρυθμό και κυκλοφορία μπάλας. Κυρίως, όμως, να δώσει ρόλο στους παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Τα μεγάλα παιχνίδια είναι για τους μεγάλους παίκτες. Κανόνας που δεν αλλάζει.

Αν δεν επωμιστούν συγκεκριμένοι πρωτοκλασάτοι παίκτες αυτό το βάρος, αν δεν το πάρουν και λίγο προσωπικά και κρυφτούν στο σύνολο, τότε λογικά θα κρυφτεί και η νίκη. Αν ο Ολυμπιακός έχει τις δυνάμεις να πρεσάρει ψηλά τον αντίπαλο, να τον περιορίσει στα μισά του γηπέδου, αναγκάζοντάς τον να κάνει το λάθος, τότε οι πιθανότητες για νίκη πολλαπλασιάζονται. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο χρόνος θα κυλάει εις βάρος του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x