Αλέξης Παπαχρήστος

Τα αίτια της πράσινης καθίζησης…

Τον τελευταίο καιρό ο Παναθηναϊκός εμφανίζει μια επιθετική δυσλειτουργία. Στην άμυνα, μια χαρά τα πάει, αλλά δυσκολεύεται πάρα πολύ να δημιουργήσει φάσεις. Κάτι, που οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους, οι οποίοι όμως είναι και αλληλένδετοι…

Τον τελευταίο καιρό ο Παναθηναϊκός εμφανίζει μια επιθετική δυσλειτουργία. Στην άμυνα, μια χαρά τα πάει, αλλά δυσκολεύεται πάρα πολύ να δημιουργήσει φάσεις.

Κάτι, που οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους, οι οποίοι όμως είναι και αλληλένδετοι…

Καταρχάς, αυτή την στιγμή(τα τελευταία παιχνίδια) από τον Φερέιρα λείπει ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος, ο Λέτο. Και τον αντικαθιστά, με έναν εκ των μετριότερων της Λίγκας, τον Τοτσέ! Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο η διαφορά κλάσης μεταξύ των δύο, αλλά άλλο. Ο Αργεντινός με τον Κλέιτον βρίσκονται με κλειστά μάτια. Μπορούν και παίζουν αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο, αλλάζοντας την μπάλα με την μία, κάτι , που αναγκάζει την αντίπαλη άμυνα να συρρικνώνεται δίπλα τους για να τους αποσπάσει την μπάλα. Αυτό, είναι που δημιουργεί ανοιχτούς χώρους για τους συμπαίκτες τους.

Αυτούς τους χώρους, τους εκμεταλλεύονταν άριστα ένας από τους ουσιαστικότερους ποδοσφαιριστές του πρώτου γύρου. Ο Ζέκα. Ο Πορτογάλος, εδώ και ένα μήνα είναι σκιά του εαυτού του. Ούτε χώρους βρίσκει με τον Τοτσέ στην κορυφή αφού η μπάλα δεν εναλλάσσεται γρήγορα, ούτε όμως μπορεί να τους «ανοίξει» ο ίδιος, μια και δεν είναι σε καλή κατάσταση για να πλαγιοκοπήσει ή να «τρύπησει» τις διπλές ζώνες άμυνας.

Επίσης, όταν στον πρώτο γύρο υπήρχαν κάποιες διπλές ζώνες άμυνας για να περιορίσουν τους χώρους και το passing game του «τριφυλλιού» και στεκόντουσαν καλά, «έσπαγαν» με ακόμη δύο τρόπους. Είτε με την επιθετική οξυδέρκεια του Κατσουράνη, είτε με το σωστό «ανέβασμα» των μπακ.

Στα τελευταία ματς όμως, ο Πατρινός μέσος εκτός του ότι δεν είναι και στην καλύτερη του κατάστασή, μετατράπηκε σε… Πατρινό αμυντικό. Και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, αφού ο Μπιάρσμιρ όποτε του ζητήθηκε στάθηκε άριστα. Από την άλλη, τα «σκυλιά» Βιτόλο και Σιμάο, μπορεί να μην αφήνουν αντίπαλο να επιτεθεί, αλλά δεν έχουν το επιθετικό «μυαλό» του Κατσουράνη και δεν πατάνε εύκολα την… ακατοίκητη περιοχή.

Όσον αφορά τα μπακ τώρα, από την στιγμή που η ομάδα λόγω των πολλών απουσιών είναι πιο δυσκίνητη(εξ ου και το γεγονός πως δεν υπάρχει αμυντικό πρόβλημα), είναι προτιμότερο αυτά να ανεβαίνουν. Και ο Μαρίνος, ανεβαίνει πιο εύκολα από τον Βύντρα ενώ έχει και καλύτερη τεχνική, πράγμα που χρειάζεται στις κλειστές άμυνες.

Κατανοώ, πως ο Φερέιρα αναγκάστηκε να κάνει rotation με τα συνεχή παιχνίδια Κυριακής-Τετάρτης και κάνει και μία κοιλιά στην απόδοσή του. Αλλά οι μικρότερες ομάδες πλέον, έχουν διαβάσει καλά τον Παναθηναϊκό και ο Φερέιρα οφείλει βγάλει και πάλι… λαγούς από το καπέλο του αλλά και να παίξει πιο επιθετικά…

Και αυτό γίνεται πιο εύκολα τώρα, αφού επέστρεψε ο Χριστοδουλόπουλος που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις από την μέση και μπροστά, ενώ σε δύο εβδομάδες επιστρέφουν οι Μπουμσόνγκ-Καντέ που θα ελευθερώσουν τον Κατσουράνη, αλλά και ο Νίνης που δημιουργικά είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να δώσει αρκετές λύσεις.

Υ.Γ. Για ερωτήσεις, απαντήσεις, πληροφορίες και ό,τι άλλο θέλετε, στο alexpap@sport-fm.gr μπορείτε να με βρείτε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x