Αφιερώματα

Euro 2012: Παρουσίαση Πολωνίας

Στο «τιμόνι» της εθνικής ομάδας της Πολωνίας βρίσκεται από το 2009, ο Φράντσιζεκ Σμούντα. Οπαδοί και δημοσιογράφοι με την πρώτη ευκαιρία τον… στήνουν στον τοίχο, όπως ακριβώς έγινε και με την ανακοίνωση της προεπιλογής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για τη φετινή διοργάνωση.

Στο «τιμόνι» της εθνικής ομάδας της Πολωνίας βρίσκεται από το 2009, ο Φράντσιζεκ Σμούντα. Οπαδοί και δημοσιογράφοι με την πρώτη ευκαιρία τον… στήνουν στον τοίχο, όπως ακριβώς έγινε και με την ανακοίνωση της προεπιλογής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για τη φετινή διοργάνωση.

Ο ίδιος, βάζοντας στόχο την πρόκριση από τους ομίλους σε πρώτη φάση, τόνισε πως είναι λογικό αρκετοί να απορούν και να διαφωνούν για ορισμένες επιλογές, αλλά εμφανίστηκε σίγουρος για την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που θα απαρτίζουν την τελική αποστολή για το Euro. Άφησε εκτός τον Πέτσκο, έκανε κάτι αντίστοιχο στην αρχή και με τον Βασιλέφσκι τον οποίο όμως συγχώρησε για το πειθαρχικό του παράπτωμα, έδωσε δεύτερη ευκαιρία στους Σόμπιχ και Μπορίσιουκ, όμως έχασε από τραυματισμό τον Φαμπιάνσκι της Άρσεναλ.

Το θετικό για τον ίδιο, είναι πως μπορεί να υπολογίζει σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της Ευρώπης. Τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι! Ο 23χρονος φορ της Μπορούσια Ντόρτμουντ που φέτος πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στη Γερμανία, είναι το μεγάλο αστέρι της εθνικής ομάδας της Πολωνίας, με 40 εμφανίσεις και 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις σε συλλογικό επίπεδο, καθιστά την επιθετική γραμμή των Πολωνών μια από τις πιο αξιόλογες της διοργάνωσης. Μάλιστα, θέλει να… ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας του 2004 και να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά κάτι τέτοιο, μάλλον πολύ αισιόδοξο ακούγεται. Λογικό είναι πάντως, αφού στα 23 του χρόνια έχει πανηγυρίσει μεγάλες επιτυχίες επί γερμανικού εδάφους και θα ήθελε να κάνει κάτι ανάλογο και με τη φανέλα με το εθνόσημο.

Στο πλευρό του, ή για την ακρίβεια λίγο πιο πίσω, σε ρόλο επιτελικού μέσου, ο Λουντοβίκ Ομπράνιακ αποτελεί ένα από τα «πολυεργαλεία» που έχει στα χέρια του ο Σμούντα. Έχοντας πάρει την πολωνική υπηκοότητα το 2009, ο 27χρονος άσος τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της εθνικής ομάδας της πατρίδας του! Μάλιστα, στο ντεμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε φιλικό κόντρα στην Εθνική μας, τον Ιούλιο του 2009, είχε πετύχει και τα δύο πρώτα του γκολ, για να αποθεωθεί από τους συμπατριώτες του. Ανήκει στη Μπορντό από τον Ιανουάριο και σε 23 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις έχει πετύχει τέσσερα τέρματα. Προτού μετακομίσει στους Γιρονδίνους, πέρασε έξι γεμάτα χρόνια στη Λιλ, όπου «έφτιαξε» και το όνομά του.

Αναλυτικά, η 23μελής αποστολή:

Τερματοφύλακες: Σέζνι (Άρσεναλ), Τίτον (Άϊντχόφεν), Σαντομιέρσκι (Γκενκ)

Αμυντικοί: Πίστσεκ (Ντόρτμουντ), Καμίνσκι (Λεχ Πόζναν), Βασιλέφσκι (Άντερλεχτ), Βαβρζίνιακ (Λέγκια Βαρσοβίας), Μπένισχ (Βέρντερ Βρέμης), Περκίς (Σοσό), Βοϊτκόβιακ (Μόναχο 1860)

Μέσοι: Μπλαστσικόφσκι (Ντόρτμουντ), Ντούντκα (Οσέρ), Γκροζίτσκι (Σίβασπορ), Ματίστσιουκ (Φορτούντα Ντίζελντορφ), Μουράνσκι (Λεχ Πόζναν), Ομπρανιάκ (Μπορντό), Πολάνσκι (Μάιντς), Βόλσκι (Λέγκια Βαρσοβίας), Μιερζέφσκι (Τραμπζονσπόρ), Ρίμπους (Τέρεκ Γκρόζνι)

Επιθετικοί: Λεβαντόφσκι (Ντόρτμουντ), Μπρόζεκ (Σέλτικ), Σόμπιεχ (Ανόβερο)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x