Αφιερώματα

Euro 2012: Παρουσίαση Ιταλίας

Η Ιταλία που γοήτευσε το 2006 κατακτώντας την κορυφή του κόσμου, απογοήτευσε το 2008 αλλά και το 2010. Ο Τσέζαρε Πραντέλι ανέλαβε την εθνική ομάδα λίγο μετά την παταγώδη αποτυχία στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και ήταν αυτός που επωμίστηκε το βαρύ ρόλο να φτιάξει μια νέα Σκουάντρα Ατζούρα. Ενώ ελπίζεται ότι το τελευταίο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στην γειτονική χώρα δεν θα επηρεάσει.

Η Ιταλία που γοήτευσε το 2006 κατακτώντας την κορυφή του κόσμου, απογοήτευσε το 2008 αλλά και το 2010.

Ο Τσέζαρε Πραντέλι ανέλαβε την εθνική ομάδα λίγο μετά την παταγώδη αποτυχία στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και ήταν αυτός που επωμίστηκε το βαρύ ρόλο να φτιάξει μια νέα Σκουάντρα Ατζούρα. Ενώ ελπίζεται ότι το τελευταίο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στην γειτονική χώρα δεν θα επηρεάσει.

Η μεταπήδηση στη νέα εποχή σίγουρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον 54χρονο τεχνικό, ο οποίος είχε προλάβει σε μια πενταετία ως προπονητής της Φιορεντίνα, να δημιουργήσει ένα σύνολο, το οποίο παρουσίαζε ελκυστικό ποδόσφαιρο. Στην εθνική ομάδα ξεκίνησε με ένα μείγμα παλιών και νέων, στην πορεία έκοψε τους περισσότερους…παλιούς και στην αποστολή για το EURO προκάλεσε εκρήξεις με ορισμένες από τις επιλογές του. Στην εποχή που το ιταλικό ποδόσφαιρο δεν έχει Ντελ Πιέρο και Τότι, ο Πραντέλι οφείλει να διατηρήσει μια ομάδα, η οποία θα επιβεβαιώνει πως η φανέλα της είναι όσο βαριά χρειάζεται ώστε τα…πιτσιρίκια να την οδηγήσουν σε νέες επιτυχίες.

Η Μίλαν αποδέσμευσε τον Αντρέα Πίρλο γιατί πίστευε ότι πλέον το δεξί του πόδι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός 90λεπτου. Κανείς όμως δεν λογάριασε το μυαλό του αλλά και τις αντοχές που μαρτυρούν οι 37 συμμετοχές που είχε φέτος. Ίσως ο καλύτερος Ιταλός πλέι-μεικερ της γενίας του, ο οποίος ποτέ δεν αγχωνόταν για το σκοράρισμα παρά μόνο για το πώς θα κάνει δικό του το ρυθμό ενός αγώνα.

Ο Αντρέα Πίρλο ταξίδεψε για το Τορίνο, αναγέννησε τη Γιουβέντους, οδηγώντας την στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αήττητη και είναι έτοιμος να αποτελέσει τον άνθρωπο που θα ηγηθεί των προσπαθειών σ ένα ακόμη μεγάλο τουρνουά. Μπορεί να είχε συνηθίσει να έχει δίπλα του βασικούς τους Καναβάρο, Νέστα, Ντελ Πιέρο και Τότι αλλά τώρα έμεινε μόνος του με τον Ντανιέλε Ντε Ρόσι και τον Τζιαλουίτζι Μπουφόν. Η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Πίρλο, θα κρίνει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και την πορεία των πρωταθλητών κόσμου το 2006.

Ανερχόμενος σταρ ο Αντόνιο Νοτσερίνο. Ετών 27 αλλά μπαίνει στην κατηγορία των ανερχόμενων για έναν και μόνο λόγο. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής, η Ιταλία έδειχνε να στερεύει τα τελευταία χρόνια από παίκτες με ηγετικές ικανότητες. Ο άσος της Μίλαν δεν πρόλαβε να μάθει τα μυστικά της θέσης δίπλα στον Πίρλο αλλά έχασε μόλις πέντε παιχνίδια της Μίλαν φέτος. Το κυριότερο όμως δεν ήταν ο αριθμός των συμμετοχών αλλά το ποδοσφαιρικό θράσος που παρουσίασε. Δεν κρύβεται μέσα στο γήπεδο, συνδυάζει τέχνη και δύναμη, βρίσκει δίχτυα και από τον περασμένο Φεβρουάριο όλος ο ιταλικός Τύπος ήταν σίγουρος ότι η 11άδα θα ξεκινάει από αυτόν.

Για την ώρα δείχνει να αντέχει το φορτίο και είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει.

Η Ιταλία προστέθηκε στη λίστα με τις... πληγείσες ομάδες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αφού ο Αντρέ Μπαρτσάγκλι θα μείνει εκτός δράσης για τρεις εβδομάδες, θα χάσει όλα τα ματς του ομίλου και είναι στην κρίση του ομοσπονδιακού τεχνικού αν θα τον υπολογίζει για τα επόμενα ματς ή θα τον αντικαταστήσει πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Αναλυτικά, η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Μόργκαν Ντε Σάνκτις, Σαλβατόρε Σιρίγκου

Αμυντικοί: Ιγκνάσιο Αμπάτε, Φεντερίκο Μπαλτζαρέτι, Αντρά Μπαρτζάλι, Λεονάρντο Μπονούτσι, Τζόρτζιο Κιελίνι, Κριστιάν Μάτζιο, Άντζελο Ογκμπόνα

Μέσοι: Ντανιέλε Ντε Ρόσι, Αλεσάντρο Ντιαμάντι, Εμανουέλε Τζιακερίνι, Κλαούντιο Μαρκίζιο, Ρικάρντο Μοντολίβο, Τιάγκο Μότα, Αντόνιο Νοτσερίνο, Αντρέα Πίρλο

Επιθετικοί: Μάριο Μπαλοτέλι, Φάμπιο Μπορίνι, Αντόνιο Κασάνο, Αντόνιο Ντι Νατάλε, Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x