Αφιερώματα

Euro 2012: Παρουσίαση Δανίας

Μην μπερδευτείτε, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Δανίας υπάρχει και μάλιστα παίρνει αποφάσεις. Ευθύς αμέσως λοιπόν θα ακούσετε ότι ο Μόρτεν Όλσεν βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας από το 2000. 12 συνεχόμενα χρόνια είναι αυτά και τον καθιστούν τον μακροβιότερο προπονητή σε πάγκο μιας χώρας από αυτές που μετέχουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012.

Μην μπερδευτείτε, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Δανίας υπάρχει και μάλιστα παίρνει αποφάσεις. Ευθύς αμέσως λοιπόν θα ακούσετε ότι ο Μόρτεν Όλσεν βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας από το 2000.

12 συνεχόμενα χρόνια είναι αυτά και τον καθιστούν τον μακροβιότερο προπονητή σε πάγκο μιας χώρας από αυτές που μετέχουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012. Δεν έχει κατακτήσει τρόπαιο,ούτε έχει διαγράψει κάποια πορεία, η οποία ανέβασε τις μετοχές του.

Το αντίθετο μάλιστα αφού οι αποτυχίες πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 αλλά και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008, έβαλαν σκέψεις για αντικατάστασή του. Η ομοσπονδία της χώρας όμως ήταν ανένδοτη. Διαρκώς υπέγραφε ανανεώσεις στα συμβόλαια του και όταν το 2010 δήλωσε ότι ο καταλληλότερος για να τον διαδεχθεί θα ήταν Μίκαελ Λάουντρουπ, τότε ήταν που η διοίκηση τον κάλεσε για μια ακόμη ανανέωση.

Έχει στο βιογραφικό του την Σάλκε, την Σεβίλλη, τη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ. Τοπ κλαμπ, στα οποία ξόδεψε 10 από τα 15 χρόνια της μέχρι τώρα καριέρας του. Ο Κρίστιαν Πόουλσεν κλήθηκε πιθανότατα στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση της ποδοσφαιρικής του θητείας και ο Μόρτεν Όλσεν ελπίζει ότι θα μπορεί να παρουσιάσει κάποια από τα στοιχεία που έδειξε στις 24 εμφανίσεις του στο γαλλικό πρωτάθλημα φέτος με τη φανέλα της Εβιάν. Ο ρόλος του αμυντικού χαφ για έναν 32χρονο ποδοσφαιριστή μπορεί να φέρνει στο μυαλό των περισσότερων αρκετή ταλαιπωρία αλλά ο Πόουλσεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τις δυσκολίες. Δίπλα του, ο Όλσεν χτίζει μια νέα φουρνιά και το τελευταίο μεγάλο αστέρι των Δανών θα έχει διπλό ρόλο. Εντός και εκτός γηπέδου.

Ο Νίκλας Μπέντνερ αποτέλεσε πουλέν του Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός τεχνικός της Άρσεναλ τον πίστεψε, τον δούλεψε και προσπάθησε πολλές φορές να του δώσει φανέλα βασικού. Υπήρξαν βραδιές όπως αυτή απέναντι στην Πόρτο για το Τσάμπιονς Λιγκ πριν από δύο χρόνια που ο υψηλόσωμος Δανός σέντερ φορ έδειχνε ικανός να αντέξει στο βάρος της Πρέμιερ Λιγκ και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κάπου όμως άρχισε η στασιμότητα. Ο Μπέντνερ απέκτησε συνήθειες σταρ και ο Βενγκέρ δεν το σκέφτηκε και πολύ. Τον έδωσε στην Σάντερλαντ όπου ο Δανός την κάνει τη δουλειά του αρκετά καλά. Έχοντας τον Ρόμενταλ στη μία πτέρυγα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα 192 εκατοστά του κορμιού του. Ακόμη και την μπάλα στο έδαφος όμως, στην καλή του ημέρα μπορεί να εκθέσει ακόμη και τους πλέον έμπειρους αμυντικούς. Αρκεί ο Όλσεν να τον πείσει πως θέλει δουλειά συνόλου και όχι ατομική επίδειξη.

Αναλυτικά, η 23άδα της Δανίας:

Τερματοφύλακες: Αντρές Λίντεγκαρντ, Στέφαν Άντερσεν, Κάσπερ Σνάιχελ

Αμυντικοί: Σίμον Πόουλσεν, Σίμον Κάιερ, Λαρς Γιάκομπσεν, Ντάνιελ Άγκερ, Αντρέας Μπέιλαντ, Ντάνιελ Βας, Γιόρες Οκόρε

Μέσοι: Γουίλιαμ Κβιστ, Κρίστινα Πόουλσεν, Μίκαελ Σίλμπερμπαουερ, Νίκι Ζίμλινγκ, Τόμας Κάλεμπεργκ, Λας Σόνε, Κρίστιαν Έρικσεν, Γιάκομπ Πόουλσεν

Επιθετικοί: Ντένις Ρόμενταλ, Νίκλας Μπέντνερ, Νίκλας Πέντερσεν, Μίκαελ Κρόν Ντιλ, Τόμπιας Μίκελσεν

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x