Αφιερώματα

Εκεί που είσαι ήμουνα…

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει από μεγαλύτερους μας αυτή την ατάκα; Η απάντηση είναι σίγουρα πολλές… Ωστόσο, στο Euro 2012 υπάρχουν προπονητές που μπορούν όχι απλά να το πουν στους παίκτες τους, αλλά να το εννοούν κιόλας! Το sport-fm.gr εντοπίζει αυτούς που πριν το κοστούμι φορούσαν σορτσάκι και θυμίζει τι έχουν κάνει οι ίδιοι στη διοργάνωση!

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει από μεγαλύτερους μας αυτή την ατάκα;

Η απάντηση είναι σίγουρα πολλές…

Ωστόσο, στο Euro 2012 υπάρχουν προπονητές που μπορούν όχι απλά να το πουν στους παίκτες τους, αλλά να το εννοούν κιόλας!

Το sport-fm.gr εντοπίζει αυτούς που πριν το κοστούμι φορούσαν σορτσάκι και θυμίζει τι έχουν κάνει οι ίδιοι στη διοργάνωση!

Γράφει ο Άλκης Κακολύρης

Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει και πλέον να έχουν αλλάξει πόστο, ωστόσο κάποτε ως παίκτες είχαν βρεθεί σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και μπορούν να καταλάβουν την πίεση που νιώθουν οι ποδοσφαιριστές τους για μία τέτοια διοργάνωση.

Ο Μόρτεν Όλσεν της Δανίας, ο Λοράν Μπλαν της Γαλλίας, ο Πάολο Μπέντο της Πορτογαλίας και ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε είναι οι άνθρωποι που έχουν βιώσει την εμπειρία του να αγωνίζεσαι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τι έκαναν, όμως, με τις εθνικές ομάδες τους, όταν αγωνίζοντα;

Λοράν Μπλαν (Γαλλία)

Είναι σίγουρα ο πιο πετυχημένος ως παίκτης, από αυτούς που συμμετείχαν σε Euro και τώρα βρίσκονται στην τεχνική ηγεσία των εθνικών ομάδων τους. Δεν είναι μόνο το ότι ήταν ο βασικός κεντρικός αμυντικός των «τρικολόρ» στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000, στην Ολλανδία κα στο Βέλγιο, αλλά και το γεγονός ότι κατάφερε να κατακτήσει και το τρόπαιο.

Ο Λοράν Μπλαν έχει μία ακόμα συμμετοχή στα τελικά της διοργάνωσης, το 1992, στην Σουηδία, χωρίς, όμως, να έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Από το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού θα προσπαθήσει να αναγεννήσει την εθνική ομάδα της Γαλλίας.


Μόρτεν Όλσεν (Δανία)

Ο άνθρωπος που εδώ και 12 χρόνια οδηγεί την εθνική ομάδα της Δανίας στις μεγάλες διοργανώσεις γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να αγωνίζεσαι σε μία τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μετράει δυο συμμετοχές σε Euro, το 1984 στη Γαλλία και το 1988 στην Γερμανία. Μάλιστα και τις δυο φορές ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας του. Στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, στην φετινή διοργάνωση θέλει να δει την ομάδα του να έχει μία ακόμα καλή παρουσία σε τελικά.


Πάολο Μπέντο (Πορτογαλία)

Ανέλαβε τις τύχες της εθνικής Πορτογαλίας το 2010 και ευελπιστεί, έχοντας ένα πολύ καλό ρόστερ, να δει τους Ίβηρες να πετυχαίνουν κάτι καλό στο Euro 2012. Ως παίκτης ο Πάολο Μπέντο έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο και έχει συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις. Ήταν εκ των βασικών στην εξαιρετική ομάδα της Πορτογαλίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000 στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου, η οποία έφτασε ένα βήμα από τον τελικό αλλά γνώρισε την ήττα στα ημιτελικά από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλλία.


Βιθέντε Ντελ Μπόσκε (Ισπανία)

Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική Ισπανίας στην κορυφή του κόσμου το 2010, με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θέλει στο Euro του 2012 να υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισαν οι Ισπανοί το 2008. Μπορεί το όνομα του Ντελ Μπόσκε να έχει συνδυαστεί με τις επιτυχίες του ως προπονητής, ωστόσο και ως παίκτης μετρούσε αρκετές συμμετοχές με τη φανέλα των «φούριας ρόχας». Ήταν μέλος της εθνικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία, η οποία απογοήτευσε με τις εμφανίσεις της.


Και οι άλλοι…

Υπάρχουν, όμως, και προπονητές, οι οποίοι όταν ήταν παίκτες έχουν συμμετάσχει σε Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά δεν έχουν λάβει ποτέ μέρος σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Προπονητές όπως ο Σλάβεν Μπίλιτς, ο Όλεγκ Μπλαχίν, ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, οι οποίοι είχαν μεγάλη καριέρα ως παίκτες χωρίς να έχουν συμμετάσχει σε Euro.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται ομοσπονδιακοί τεχνικοί, όπως ο Ρόι Χόντγκσον της Αγγλίας και ο Έρικ Χάμρεν της Σουηδίας, που ήταν μεν παίκτες, ωστόσο δεν είχαν συμμετοχές με τις εθνικές τους ομάδες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x