Αφιερώματα

«Σπίτι μου, σπιτάκι μου…»

«Μέσα στο σπίτι της παίζει, αν δεν το πάρει και τώρα…», είναι μια κλασική ατάκα που ακούγεται για τις ομάδες που παίζουν στην έδρα τους. Πόσω μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε μια ολόκληρη διοργάνωση και η χώρα που παίζει στην έδρα της έχει τα φόντα να κάνει κάτι καλό. Το sport-fm.gr έψαξε και σας παρουσιάζει τι κάνουν οι χώρες που διοργανώνουν το Euro, από το 1960 μέχρι και σήμερα…

«Μέσα στο σπίτι της παίζει, αν δεν το πάρει και τώρα…», είναι μια κλασική ατάκα που ακούγεται για τις ομάδες που παίζουν στην έδρα τους.

Πόσω μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε μια ολόκληρη διοργάνωση και η χώρα που παίζει στην έδρα της έχει τα φόντα να κάνει κάτι καλό.

Το sport-fm.gr έψαξε και σας παρουσιάζει τι κάνουν οι χώρες που διοργανώνουν το Euro, από το 1960 μέχρι και σήμερα…

Γράφει ο Χρήστος Οικονόμου

Euro 1960

Τα γήπεδα της Γαλλίας φιλοξενούν την διοργάνωση του 1960. Με μια μικρή διοργάνωση τεσσάρων ομάδων, οι Γάλλοι χάνουν από τους Γιουγκοσλάβους στους «4» και μένουν εκτός τελικού. Στον «μικρό τελικό» θα χάσουν και από τους Τσεχοσλοβάκους με σκορ 2-0 και θα πάρουν την τέταρτη θέση στο θεσμό.



Euro 1964

Το 1964 η Ισπανία είναι η χώρα στην οποία θα φιλοξενηθεί η διοργάνωση. Οι… γηπεδούχοι θα είναι αυτοί που θα κατακτήσουν και το τρόπαιο, αφού θα περάσουν στην παράταση τους Ούγγρους με σκορ 2-1, ενώ στον μεγάλο τελικό συναντούν την Σοβιετική Ένωση. Οι «φούριας ρόχας» επικρατούν, επίσης, 2-1 και παίρνουν το τρόπαιο.



Euro 1968

Η διοργάνωση γίνεται στην Ιταλία και για πρώτη και τελευταία φορά υπάρχει διπλός τελικός. Αρχικά η πρόκριση στον τελικό έρχεται επί της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ στον τελικό κόντρα στην Γιουγκοσλαβία το πρώτο παιχνίδι έρχεται ισόπαλο 1-1, ενώ δύο μέρες αργότερα η νίκη με σκορ 2-0 φέρνει το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη χώρα που διοργανώνει το θεσμό.



Euro 1972

Σειρά του Βελγίου να φιλοξενήσει στα γήπεδά του τον θεσμό το 1972. Οι οικοδεσπότες θα αποκλειστούν στους «4» από την Δυτική Γερμανία, η οποία αργότερα θα πάρει και το τρόπαιο. Οι Βέλγοι τερμάτισαν στην τρίτη θέση αφού επικράτησαν 2-1 της Ουγγαρίας στον μικρό τελικό.



Euro 1976

Η σχολή των Πλάβι φιλοξενεί την διοργάνωση, όμως θα φτάσουν μέχρι τους «4». Η Δυτική Γερμανία θα επικρατήσει 4-2 στην παράταση των γηπεδούχων και παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί οι Τσεχοσλοβάκοι επικρατούν στην παράταση και παίρνουν το τρόπαιο. Η Γιουγκοσλαβία θα χάσει και από την Ολλανδία στο μικρό τελικό με σκορ 3-2.



Euro 1980

Το 1980 η διοργάνωση γίνεται στην Ιταλία. Η «σκουάτρα ατζούρα» θα αποκλειστεί από το Βέλγιο και θα παίξει στον μικρό τελικό. Εκεί θα χάσει από την Τσεχοσλοβακία στα πέναλτι με σκορ 9-8. Ο Κολοβάτι θα είναι ο μοιραίος, ο οποίος έχασε το πέναλτι. Το τρόπαιο πάει στην Δυτική Γερμανία.



Euro 1984

Η Γαλλία φιλοξενεί την διοργάνωση και δεν θα φανεί ιδιαίτερα… θερμή αφού θα κατακτήσει το τρόπαιο. Αρχικά η πρόκριση έρχεται κόντρα στην Πορτογαλία με σκορ 3-2. Ο μεγάλος τελικός θα φέρει αντίπαλο την Ισπανία και εκεί το 2-0 απλά φέρνει το τρόπαιο στους Γάλλους. Πλατινί και Μπελόν οι σκόρερ στο παιχνίδι.



Euro 1988

Στη Δυτική Γερμανία η επόμενη διοργάνωση. Η Ολλανδία θα αποκλείσει τους γηπεδούχους με σκορ 2-1 και θα περάσει στον μεγάλο τελικό. Εκεί πάρει και το τρόπαιο από την Σοβιετική Ένωση με γκολ του Γκούλιτ και φυσικά του Μάρκο Φαν Μπάστεν.



Euro 1992

Η επόμενη διοργάνωση ήταν πιο… χειμωνιάτικη αφού έγινε στη Σουηδία. Εκεί οι οικοδεσπότες πέρασαν από τον όμιλό τους, όμως η Γερμανία τους βάζει στοπ στο δρόμο για τον τελικό. Τελικό αποτέλεσμα 3-2 και τα «πάντσερ» στον τελικό. Εκεί θα χάσουν από την έκπληξη Δανία, η οποία από τις… παραλίες παίρνει το τρόπαιο.



Euro 1996

Η Αγγλία είναι η επόμενη χώρα που θα διοργανώσει το Euro. Μάλιστα αυτή είναι το πρώτο ευρωπαϊκό το οποίο γίνεται στην μορφή που είναι και σήμερα, με τέσσερις ομίλους και όχι δύο, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Οι Άγγλοι φτάνουν μέχρι τους «4» όταν και θα αποκλειστούν από την Γερμανία, η οποία πήρε το τρόπαιο απέναντι από στους Τσέχους.



Euro 2000

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η διοργάνωση αναλαμβάνεται από δύο χώρες. Βέλγιο και Ολλανδία αναλαμβάνουν να την βγάλουν εις πέρας με τους δεύτερους να έχουν κατά πολλούς την καλύτερο ομάδα στην διοργάνωση. Οι Βέλγοι θα αποκλειστούν από τους ομίλους, ενώ οι Ολλανδοί έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκαν από την Ιταλία στα πέναλτι με σκορ 3-1.



Euro 2004

Τα λόγια είναι περιττά. Η Πορτογαλία είναι διοργανώτρια και η Εθνική μας φροντίζει να πάει… με δωράκια και τις δύο φορές που την συναντά. Αρχικά στην πρεμιέρα όπου επικρατεί 2-1, όμως και στον τελικό, όπου κατάφερε να φτάσει η διοργανώτρια, θα έρθει ο Άγγελος Χαριστέας για να δώσει το σύνθημα για… κλάματα στον Κριστιάνο Ρονάλντο.



Euro 2008

Με διαφορά η χειρότερη πορεία διοργανωτών στην ιστορία του θεσμού. Μετά το 2000 και το 2008 έχει συνδιοργάνωση. Αυστρία και Ελβετία θα αναλάβουν αυτό το ρόλο, όμως θα αναγκαστούν αποχαιρετήσουν μόλις από την φάση των ομίλων. Οι Αυστριακοί μένουν εκτός με μόλις ένα πόντο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Ελβετία, η οποία θα πάρει τρεις. Το τρόπαιο καταλήγει στα χέρια των Ισπανών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x