Αφιερώματα

Euro, euro …όλα

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη σέντρα στο Euro 2012 έχει αρχίσει και το sport-fm.gr γυρίζει το χρόνο πίσω. Τότε που οι δέκτες των τηλεοράσεων έδειχναν ασπρόμαυρα και οι μπάλες ήταν δερμάτινες. Δείτε στιγμιότυπα από όλες τις διοργανώσεις που έχουν γίνει από το 1960, έως και το 2008!

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη σέντρα στο Euro 2012 έχει αρχίσει και το sport-fm.gr γυρίζει το χρόνο πίσω. Τότε που οι δέκτες των τηλεοράσεων έδειχναν ασπρόμαυρα και οι μπάλες ήταν δερμάτινες. Δείτε στιγμιότυπα από όλες τις διοργανώσεις που έχουν γίνει από το 1960, έως και το 2008!

Λίγες ώρες πριν το εναρκτήριο παιχνίδι στο 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θυμηθείτε την …κληρονομιά, μέσα από στιγμιότυπα των διοργανώσεων, αλλά και από παιχνίδια-σταθμούς.

1960
Η αρχή έγινε στη Γαλλία, με τον τελικό να πραγματοποιείται στο Παρίσι και τη Σοβιετική Ένωση να επικρατεί της Γιουγκοσλαβίας στην παράταση, με 2-1.


1964
Συνέχεια στην Ισπανία, εκεί που οι «Φούριας Ρόχας» κατέκτησαν το τρόπαιο, μπροστά στο κοινό τους. Μαδρίτη, τελικός κόντρα στη Σοβ. Ένωση, τελικό σκορ 2-1.


1968
Η Μεσόγειος έχει την τιμητική της. Η Ιταλία αναλαμβάνει τη διοργάνωση της τρίτης διοργάνωσης, με τη διοργανώτρια χώρα να κατακτά και πάλι το τρόπαιο. Δείτε το overview του Euro 1968.


1972
Το Βέλγιο έχει την τιμητική του, αλλά οι πολίτες της χώρας δεν έχουν την τύχη να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου, αν και η τρίτη θέση ήταν ιδιαίτερα τιμητική. Η Δ. Γερμανία πανηγυρίζει το 3-0 κόντρα στη Σοβ. Ένωση, μπροστά σε 43.437 φιλάθλους.


1976
Η ώρα για τη Γιουγκοσλαβία έφτασε, όχι για την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά για τη διοργάνωση της μεγάλης γιορτής. Στον τελικό, Τσεχοσλοβακία και Δ. Γερμανία θα λύσουν τις διαφορές στους στα πέναλτι, εκεί όπου ο Πανένκα επιφυλάσσει μία έκπληξη για τον Μάγιερ.


1980
Η ώρα της Ελλάδας έφτασε, με την εθνική ομάδα να συμμετέχει για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση. Η Δ. Γερμανία κατακτά το τρόπαιο με 2-1 κόντρα στο Βέλγιο. Το overview του Euro 1980 θα σας αποζημιώσει με τα στιγμιότυπά του!


1984
Ώρα για τη Γαλλία να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου, μπροστά στο κοινό της, μάλιστα. Στο «Parc de Princes» θα βρεθούν 47.368 οπαδοί και θα δουν τους Πλατινί και Μπελόν να σκοράρουν κόντρα στην Ισπανία.


1988
Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση που γίνεται σε γερμανικό μη ενωμένο έδαφος. Το Euro του 1988 καταλήγει στην Ολλανδία, με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν να σημειώνει ένα γκολ, με την μπάλα να σημειώνει τροχιά που μόνο ένας …με διαβήτη στα χέρια θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει. Θυμηθείτε τα όλα μέσα από το overview:


1992
Ώρα για …βόρειες καταστάσεις. Το Euro ανεβαίνει στη Σουηδία και η στιγμή για τους Σκανδιναβούς δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανική. Η Δανία …μαζεύεται από τις παραλίες, καταφέρνει να παρουσιάσει ένα σύνολο αξιοζήλευτο και η έκπληξη δεν αργεί να σημειωθεί. Θυμηθείτε το θρίαμβο των Δανών και δείτε όλα τα γκολ της διοργάνωσης:




1996
Από τα βόρεια στα …Νησιώτικα. Η Αγγλία φιλοξενεί τη διοργάνωση του 1996, με τη Γερμανία να πανηγυρίζει την κατάκτηση του κυπέλλου στην παράταση, κόντρα στην Τσεχία.


2000
Νέος αιώνας, νέα χιλιετία, νέα ήθη και έθιμα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, δύο διαφορετικές χώρες, Ολλανδία και Βέλγιο, θα διοργανώσουν μαζί την τελική φάση, με το θέαμα να αποζημιώνει τους πλέον απαιτητικούς. Η Ιταλία θα αποκλείσει την Ολλανδία στα πέναλτι, θα φτάσει ως τον τελικό, αλλά ο Νταβίντ Τρεζεγκέ θα στείλει τους Γάλλους συμπατριώτες του στα ουράνια!


2004
Ώρα για το …πειρατικό. Η Ελλάδα αφήνει άφωνη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, μιμείται τη Δανία (1992) και κατακτά το τρόπαιο κόντρα στην Πορτογαλία, μέσα –μάλιστα- στην έδρα της. Θυμηθείτε το θρίαμβο της Λισαβόνας, αλλά και τις τελευταίες παραστάσεις μίας σειράς παικτών με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στα ευρωπαϊκά γήπεδα.


2008
Η διοργάνωση γίνεται και πάλι από δύο χώρες, με την Αυστρία και την Ελβετία να φορούν τα καλά τους. Η Ισπανία δείχνει και σε εθνικό επίπεδο αυτό που δείχνουν οι σύλλογοί της και …ψήγματα του Total Football εμφανίζονται και πάλι. Οι «Φούριας Ρόχας» επικρατούν της Γερμανίας με 1-0. Θυμηθείτε τι έγινε στον μεγάλο τελικό!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x