Αφιερώματα

Εuro 2012: Η παρουσίαση της Ελλάδας

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος. Μετά την παρουσίαση όλων των ομάδων του Euro, ήρθε η ώρα την Ελλάδα. Με τον άθλο του 2004 να την συνοδεύει και ταυτόχρονα να επιβάλλει στους αντιπάλους της να την αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, θα είναι και πάλι παρούσα σε τελική φάσης μεγάλης διοργάνωσης. Με τον Σάντος πλέον στο «τιμόνι» της και κάποιες αλλαγές στον κορμό της, η γαλανόλευκη δείχνει έτοιμη να κάνει μία ακόμα υπέρβαση.

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος. Μετά την παρουσίαση όλων των ομάδων του Euro, ήρθε η ώρα την Ελλάδα. Με τον άθλο του 2004 να την συνοδεύει και ταυτόχρονα να επιβάλλει στους αντιπάλους της να την αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, θα είναι και πάλι παρούσα σε τελική φάσης μεγάλης διοργάνωσης. Με τον Σάντος πλέον στο «τιμόνι» της και κάποιες αλλαγές στον κορμό της, η γαλανόλευκη δείχνει έτοιμη να κάνει μία ακόμα υπέρβαση.

Το θεαματικό ποδόσφαιρο δεν είναι το ζητούμενο. Τόσο για τον Σάντος όσο και για τους παίκτες… Το μεγάλο της «όπλο» ήταν και είναι ακόμα η εξαιρετική αμυντική της λειτουργία.

Για να δεχθεί γκολ ο αντίπαλος πρέπει να… ματώσει και αυτό είναι το στοιχείο που θέλει να εκμεταλλευτεί στον όμιλο με Ρωσία, Πολωνία και Τσεχία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υστερεί σε ποιότητα. Παίκτες όπως ο Σαμαράς, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο Φάνης Γκέκας αλλά και ο Κώστας Φορτούνης αγωνίζεται σε σημαντικά πρωταθλήματα του εξωτερικού και στέκονται εξαιρετικά σε υψηλό επίπεδο. Δεδομένο που αυτομάτως ανεβάζει επίπεδο την Εθνική ομάδα.

Ο προπονητής:

Ο Φερνάντο Σάντος είναι μετά τον Ότο Ρεχάγκελ ο πιο αγαπητός προπονητής στους Έλληνες φιλάθλους. Μπορεί να μην τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα μόνο από την παρουσία του στην Εθνική ομάδα όπως ο Γερμανός αλλά το γεγονός ότι έχει περάσει από τους πολύ μεγάλους ελληνικούς συλλόγους και κανείς δεν μπορεί να του προσάψει κάτι, τον φέρνει πολύ ψηλά στη λίστα της εκτίμησης.

Το όνομά του το έφτιαξε στην Πορτογαλία. Πριν ασχοληθεί με την προπονητική, διοικούσε ξενοδοχεία. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε ταξίδι της Εθνικής περνάει από…κόσκινο!Ο Σάντος δέχθηκε έντονη κριτική για τις επιλογές του όσον αφορά την αποστολή για το EURO όμως στο κλείσιμο του ταμείου, όλοι τον χαρακτηρίζουν δίκαιο!

Λίγο πριν αναχωρήσει η ελληνική αποστολή για την προετοιμασία, έβαλε την υπογραφή του σε νέο διετές συμβόλαιο και θα οδηγήσει την ομάδα στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 2014. Μπορεί να μην έχει την…τύχη του Ρεχάγκελ όμως διατήρησε ένα αήττητο 17 αγώνων στο τιμόνι της Ελλάδας. Φερνάντο, μπορείς και στην Πολωνία!

Το αστέρι:

Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης Εθνικής ομάδας, είναι το εξαιρετικό κλίμα και το γεγονός ότι λειτουργεί ως… ομάδα! Με όλη την σημασία. Κανείς δεν έχει πάνω του την «στάμπα» της μεγάλης βεντέτας κάτι που έχει αντίκτυπο και στις σχέσεις μεταξύ των διεθνών. Αν σώνει και ντε… πρέπει να χρίσεις κάποιον μεγάλο «αστέρι» της ομάδας, αυτός είναι ο Κώστας Κατσουράνης. Ένας από τους πιο παλιούς παίκτες της ομάδας, ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε νέους και παλιούς. Ένας από τους σημαντικούς λόγους της ομαλής μετάβασης από την εποχή Ρεχάγκελ σε αυτήν του Σάντος. Με καριέρα στο εξωτερικό και πολύτιμες παραστάσεις από μεγάλους συλλόγους, ο μέσος του Παναθηναϊκού είναι αυτός που αν χρειαστεί θα… πατήσει και μία «φωνή» προκειμένου να τονώσει και να αφυπνίσεις τους άλλους.

Ο ανερχόμενος:

Σε μία Εθνική ομάδα που έχουν πλέον ενταχθεί και αρκετοί νέοι ποδοσφαιριστές, όπως είναι οι Φετφατζίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο τίτλος του ανερχόμενου πηγαίνει στον Κώστα Φορτούνη. Νέο «αίμα» στην γαλανόλευκη, δείχνει έτοιμος, ειδικά από την μεταγραφή του στην Καϊζερσλάουτερν και έπειτα, να αρπάξει την ευκαιρία και να… μονιμοποιηθεί στην λίστα του Σάντος. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός, παίζει με το κεφάλι… ψηλά, έχει εξαιρετικές επαφές με την μπάλα και έδειξε ότι μπορεί να αγωνιστεί τόσο στην μεσαία γραμμή όσο και στην αριστερή πτέρυγα. Με… μυαλωμένα ματς και δουλειά, μπορεί στην επόμενη διοργάνωση να αλλάξει κατηγορία και να ανήκει σε αυτήν του… αστεριού.

Αναλυτικά η 23άδα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος:

Τερματοφύλακες: Mιχάλης Σηφάκης (Άρης), Κώστας Χαλκιάς (ΠΑΟΚ), Αλέξανδρος Τζόρβας (Παλέρμο).

Αμυντικοί: Βασίλης Τοροσίδης (Ολυμπιακός), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός), Κυριάκος Παπαδόπουλος (Σάλκε), Στέλιος Μαλεζάς (ΠΑΟΚ), Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός), Γιώργος Τζαβέλλας (Μονακό), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Βέρντερ Βρέμης).

Μέσοι: Γρηγόρης Μάκος (ΑΕΚ), Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός), Κώστας Κατσουράνης (Παναθηναϊκός), Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Γιώργος Φωτάκης (ΠΑΟΚ), Κώστας Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν).

Επιθετικοί: Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ), Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Φάνης Γκέκας (Σαμσουνσπόρ), Νίκος Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), Κώστας Μήτρογλου (Ατρόμητος), Σωτήρης Νίνης (Παναθηναϊκός), Γιάννης Φετφατζίδης (Ολυμπιακός).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x