sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ήρθε η ώρα να… βουλώσουν τρύπες: Οι διορθωτικές κινήσεις που χρειάζεται το Big 4!

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να τρέχουν ήδη τον σχεδιασμό τους για τη νέα σεζόν. Το sport-fm.gr αναλύει πού χρειάζεται… διόρθωση το Big 4!

H σεμνή τελετή για τη φετινή σεζόν έλαβε τέλος την περασμένη Κυριακή, με μοναδική εκκρεμότητα, βέβαια, τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Μια χρονιά εξουθενωτική, αλλά και εντυπωσιακή αν μη τι άλλο σε διακύμανση, με τη μάχη του τίτλου και του υποβιβασμού να μαίνονται ως το τέλος. Πλέον, οι ομάδες τρέχουν τον σχεδιασμό τους -που έχει ξεκινήσει για τις περισσότερες από τον Ιανουάριο- για τη νέα χρονιά και το ενδιαφέρον, φυσικά, επικεντρώνεται στο Big 4.

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχει μεγάλο ενδιαφέρον -και- φέτος να δούμε πώς θα κινηθούν στο μεταγραφικό παζάρι, προκειμένου να… βουλώσουν τρύπες. Άλλοι μεγαλύτερες, άλλοι μικρότερες.

Το sport-fm.gr, λοιπόν, τα βάζει κάτω και εντοπίζει τα κενά, που έχουν οι «τέσσερις», σκιαγραφώντας τις ανάγκες τους σε θέσεις, που είτε πόνεσαν φέτος, είτε δεν κάλυψαν ποτέ.

ΑΕΚ


Ξεκινάμε από την πρωταθλήτρια! Η ΑΕΚ παρουσίασε μια αρκετά σύγχρονη ομάδα, που απέκτησε πολύ γρήγορα την ταυτότητα του Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τεχνικός κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει στους ποδοσφαιριστές του τη φιλοσοφία, που ήθελε, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά σε ορισμένες στιγμές της σεζόν.

Ωστόσο, το τρόπαιο αυτό δεν θα πρέπει να κρύψει κάποια προβλήματα κάτω από το χαλί και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η «Ένωση» θα μπει στο «αμόνι» του Champions League, θα πρέπει να μπουν ορισμένες νέες «πινελιές» στον καμβά, που έχει δημιουργήσει ο Αργεντινός τεχνικός.

Big 4: Oι μεταγραφές που χρειάζονται

Αρχικά, η ΑΕΚ πρέπει να ενισχυθεί κάτω από τα γκολπόστ. Η πολύ καλή παρουσία του Γιώργου Αθανασιάδη στην εστία, αλλά και οι ανάσες, που πήρε από τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς σε ορισμένα ματς, αποτέλεσαν σίγουρα ένα από τα «όπλα» της ομάδας, όμως η προσθήκη ενός πολύπειρου πορτιέρε, ο οποίος θα σταθεί με εμπειρία, αλλά και κλάση, στον μαραθώνιο, που έπεται τη νέα σεζόν, θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο την ανασταλτική γραμμή και την ασφάλεια στα «κιτρινόμαυρα» μετόπισθεν.

Eν συνεχεία, ο «δικέφαλος» καλό θα ήταν να δώσει βάση και στην άμυνα και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο και το δεξί άκρο της. Σίγουρα ο Λάζαρος Ρότα διένυσε μια πολύ καλή χρονιά, έμαθε αρκετά πράγματα από τον πολύπειρο Σιντιμπέ, όμως τόσο η επιρρέπεια του Γάλλου στους τραυματισμούς όσο και οι απαιτήσεις στη νέα αγωνιστική περίοδο δημιουργούν την ανάγκη για την απόκτηση ενός δεξιού μπακ παγκόσμιας κλάσης. Όσο για το κέντρο της άμυνας, η «Ένωση» μπορεί να έχει κάποιο βάθος με Βίντα, Μουκουντί, Μήτογλου, όμως η πιθανή αποχώρηση του Γιώργου Τζαβέλλα αναδεικνύει την ανάγκη για μεταγραφή στη συγκεκριμένη θέση.

Big 4: Oι μεταγραφές που χρειάζονται

Επιπροσθέτως, σίγουρα η πρωταθλήτρια θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για να κάνει δικό της τον Ορμπελίν Πινέδα. Ο Μεξικανός έκανε «παπάδες» την πρώτη του χρονιά, παίρνοντας θέση στα άκρα της επίθεσης, στον άξονα της μεσοεπιθετικής γραμμής, αλλά και υπό συνθήκες, στο δεξί άκρο της άμυνας, βγάζοντας τον προπονητή του ασπροπρόσωπο. Στη συγκεκριμένη γραμμή δεν θα λέγαμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση, μιας και υπάρχουν αρκετοί πολυθεσίτες, οι οποίοι ζούσαν για το πλάνο του Αλμέιδα.

Big 4: Oι μεταγραφές που χρειάζονται

Ολυμπιακός


Μετά από μια ασυνήθιστη για τους φίλους του Ολυμπιακού σεζόν, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να περιμένουμε ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στο λιμάνι. Οι «ερυθρόλευκοι» άλλαξαν τέσσερις προπονητές, είδαν μεταγραφές να μην τους βγαίνουν και δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για μια σεζόν αποτυχημένη.

Το «Α» και το «Ω» τη δεδομένη στιγμή για την ομάδα του Πειραιά είναι η εύρεση ενός προπονητή, που θα σχεδιάσει από την αρχή το πλάνο και το ρόστερ, το οποίο, βέβαια, θα εξαρτηθεί και από τη διοργάνωση, στην οποία θα αγωνιστεί τη νέα σεζόν η ομάδα. Στο Europa, δηλαδή ή στο Conference. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός πιθανότατα και να χρειάζεται την περισσότερη ενίσχυση από κάθε άλλη ομάδα του Big 4. Σε πρώτο πλάνο, εκτός από το θέμα του προπονητή βρίσκεται σίγουρα και η έλευση ενός έμπειρου τεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα διεκπεραιώνει άμεσα και επιτυχημένα όλες τις υποθέσεις.



Για το ρόστερ, επιτακτική κρίνεται η απόκτηση τουλάχιστον δύο κεντρικών αμυντικών, μιας και το πρόβλημα αυτό ταλαιπώρησε σε πολλά παιχνίδια τους «ερυθρόλευκους». Μπα, Σισέ, Παπασταθόπουλος και Ρέτσος δεν έκαναν καλά παιχνίδια, ενώ η έκπληξη ακούει στο όνομα, Ανδρέας Ντόη, ο οποίος, ωστόσο, δεν αγωνιζόταν στη φυσική του θέση. Στο δεξί άκρο ο Ροντινέι έκανε μια τρομερή σεζόν και πιθανότατα θα είναι ο βασικός μπακ του χρόνου. Όμως, σίγουρα ο Βραζιλιάνος δεν μπορεί να βγάλει μόνος του όλα τα ματς του χρόνου και θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχει και ανταγωνισμό, παρότι ο Ανδρούτσος και μερικές φορές ο Βρουσάι, του έδωσαν στιγμές ξεκούρασης.

Αριστερά, η αποτυχία με τον Μαρσέλο θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς… αποφυγή, τη στιγμή, δε, που η θέση του Ρέαμπτσιουκ είναι επισφαλής. Θυμίζουμε ότι το συμβόλαιο του Μολδαβού εκπνέει το καλοκαίρι του 2025, όμως η παρ' ολίγον αποχώρησή του τον Ιανουάριο του 2023 δημιουργεί νέες συνθήκες.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι σίγουρα πολύ μεγάλο, όμως οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του Ντιαντιέ Σαμασέκου θα πρέπει να τρέξουν μιας και ο χαφ από το Μάλι φαντάζει ως ο ιδανικότερος παρτενέρ για τον Ινμπόμ Χουάνγκ και τον Γιαν Εμβιλά. Μέσα σε όλα, ο Ολυμπιακός και ο προπονητής, που θα προσληφθεί, θα πρέπει να αποφασίσει και για το μέλλον του Μαντί Καμαρά, του οποίου η οψιόν αγοράς από τη Ρόμα δεν θα ανανεωθεί και ο Σενεγαλέζος θα επιστρέψει στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου και μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση, μιας και γνωρίζει πολύ καλά το κλίμα του συλλόγου.



Η συνέχεια εντοπίζεται στα «φτερά» της επίθεσης. Εκεί, η ομάδα του Πειραιά οφείλει να πάρει ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στη διαχείριση. Ο Μπιέλ αγωνίζεται κυρίως στη θέση «10», όμως μια μετατόπισή του, ίσως λύσει τα χέρια στο επιθετικό κομμάτι. Η επικείμενη αποχώρηση-απόσυρση του Ματιέ Βαλμπουενά, αλλά και αυτή του Γκάρι Ροντρίγκες, ανοίγουν θέσεις για νέες προσθήκες και θα πρέπει να γίνουμε μάρτυρες συγκλονιστικών εξελίξεων, για να μη δούμε τουλάχιστον δύο προσθήκες στα άκρα.

Μετατοπιζόμαστε λίγο πιο μπροστά και συγκεκριμένα στη γραμμή κρούσης. Εκεί ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ανανεώσει το συμβόλαιο του πρώτου σκόρερ της Stoiximan Super League, Σεντρίκ Μπακαμπού, καθώς ο Κονγκολέζος έκανε και με το παραπάνω τη δουλειά του, ενώ το γεγονός ότι πλαισιώνεται από τον πέμπτο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, διαμορφώνει ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο. Μην ξεχνάμε ότι στην εξίσωση, ίσως προστεθεί και ο Xασάν, που έχει δοθεί δανεικός στην Αλάνιασπορ μέχρι το καλοκαίρι.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στην υπόθεση του Σέρζι Κανός, στον οποίο ο Ολυμπιακός θα πρέπει να επενδύσει πολλά, ώστε να τον κρατήσει στο ρόστερ.

Παναθηναϊκός


Συνεχίζουμε με τον έτερο πρωταγωνιστή της σεζόν που έφυγε. Ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, όντας κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κορυφή της βαθμολογίας, στο τέλος, ωστόσο, «λύγισε».

Οι «πράσινοι», μετά από την εντυπωσιακή τους πορεία, εξασφάλισαν την παρουσία τους στα προκριματικά του Champions League, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη ακόμη περισσότερο για τη νέα χρονιά και πλέον οφείλουν υπό τις οδηγίες, αλλά και τις αποφάσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, να ενισχυθούν, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει.

Big 4: Oι μεταγραφές που χρειάζονται

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ανανέωση του συμβολαίου του αρχηγού, Δημήτρη Κουρμπέλη, η οποία αναμένεται να διευθετηθεί πολύ σύντομα. Απαραίτητη, ωστόσο, είναι η απόκτηση ενός δεξιού μπακ, ο οποίος θα προσθέσει ανταγωνισμό στον Γιάννη Κώτσιρα και θα βοηθήσει παράλληλα το project του Γιώργου Βαγιαννίδη, που προορίζεται ως ο μελλοντικός βασικός αυτής της θέσης.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την εκκρεμότητα στην αριστερή πτέρυγα, αφού, ουσιαστικά, ο μόνος διαθέσιμος είναι ο Χουάνκαρ. Ο δανεισμός του Πούχατς λήγει, με τον Πολωνό να ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ουνιόν Βερολίνου, ενώ ένα μεγάλο ερωτηματικό αιωρείται πάνω από τον Γκάνεα.

Αναφορικά με το κέντρο της άμυνας, Σένκεφελντ και Μάγκνουσον θα είναι οι πρώτες επιλογές και τη νέα σεζόν, όμως το back up δεν είναι αρκετά πλούσιο, μιας και κανείς δεν γνωρίζει τι επίκειται στις υποθέσεις του Αχιλλέα Πούγγουρα και του Ζβόνιμιρ Σάρλια, με αποτέλεσμα η έλευση δύο στόπερ να μετατρέπεται σε αναγκαιότητα.

Σίγουρα στο «τριφύλλι» οι ιθύνοντες έχουν υποχρέωση να αποκτήσουν ακόμη έναν χαφ, ο οποίος θα είναι μεγάλης ποιότητας και θα κατέχει τον ρόλο, που είχε ο Ρούμπεν Πέρεθ, μιας και ο Ισπανός διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του και τα τρεξίματά του δεδομένα θα είναι λιγότερα. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι επιστρέφει και ο Αλεξί Τρουιγέ, που στάθηκε άτυχος στην αναμέτρηση της 7ης αγωνιστικής με αντίπαλο τη Λαμία, όπου και υπέστη ρήξη χιαστού μένοντας εκτός.

Όσον αφορά τα εξτρέμ, ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα προχωρήσει σε ενίσχυση αν συνυπολογίσουμε την επιστροφή του Αϊτόρ και την παρουσία των Παλάσιος, Μαντσίνι, Mπερνάρ και Βέρμπιτς.

Τέλος, μάλλον ευχάριστος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο πονοκέφαλος του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην επιθετική γραμμή. Η συνύπαρξη του Άντραζ Σπόραρ με τον Φώτη Ιωαννίδη είναι δεδομένα σημαντική, όμως ένας ακόμη στράικερ θα έλυνε τα χέρια του Σέρβου προπονητή.

Big 4: Oι μεταγραφές που χρειάζονται

ΠΑΟΚ


Κλείνουμε με τον ΠΑΟΚ για τον οποίο τα πράγματα ίσως να είναι πιο ξεκάθαρα. Ο «δικέφαλος του βορρά» κινήθηκε με αρκετή προσοχή στο περσινό μεταγραφικό παζάρι, επενδύοντας σε νεαρούς παίκτες, ενώ έδωσε και πάλι βάση στην αξιοποίηση των ταλέντων, που προέρχονται από τις ακαδημίες.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι στάθηκε ιδιαίτερα άτυχη με τους τραυματισμούς στη διάρκεια της σεζόν, που έφυγε και έτσι αναμένεται να… μαγειρέψει πριν πεινάσει!

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ θα πρέπει αρχικά να βρουν έναν τερματοφύλακα που θα μπορεί να σταθεί επάξια στο ρόστερ και να ανταγωνιστεί τον εξαιρετικό Ντόμινικ Κοτάρσκι. Η παρουσία του Ζίβκο Ζίβκοβιτς στην Τούμπα τελειώνει το καλοκαίρι του 2024, όμως ο Σέρβος τερματοφύλακας δεν είναι σίγουρο αν θα βρίσκεται για πολύ στο ρόστερ.

Στην άμυνα οι ανάγκες του ΠΑΟΚ είναι σίγουρα μεγάλες. Ο «δικέφαλος του βορρά» μπορεί να έχει πέντε στόπερ (Ίνγκασον, Μιχαηλίδης, Κουλιεράκης, Κάργας, Νάσμπεργκ), όμως οι δυο τελευταίοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και πιθανότατα να υπάρξουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο κομμάτι με την απόκτηση ενός ακόμη ποδοσφαιριστή.

Ράφα Σοάρες και Τσαούσης φαντάζουν ως ένα καλό δίδυμο για τα αριστερά των μετόπισθεν, ωστόσο η απειρία του Έλληνα νεαρού μπακ ίσως δημιουργήσει την ανάγκη για την έλευση και τρίτου παίκτη, αν βέβαια συνυπολογίσουμε ότι ο φυσικός αρχηγός Αντελίνο Βιεϊρίνια διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του και χρησιμοποιείται και στην απέναντι πλευρά. Στα δεξιά ο Κεντζιόρα θα αποχωρήσει, αφού αποκτήθηκε ως δανεικός, επομένως αυτοί, που εκτός απροόπτου θα τραβήξουν κουπί, είναι οι Λύρατζης και Σάστρε.

Big 4: Oι μεταγραφές που χρειάζονται

«Συναγερμός», ωστόσο, έχει σημάνει στη θέση του αμυντικού χαφ. Ο Στέφαν Σβαμπ έχει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο, ο Κούρτιτς αποχωρεί και οι Ντάντας-Αουγκούστο προφανώς δεν μπορούν να βγάλουν μόνοι τους μια ολόκληρη σεζόν. Επομένως ο ΠΑΟΚ οφείλει να κινηθεί για την απόκτηση δύο -τουλάχιστον- μέσων οι οποίοι εκτός του ανασταλτικού κομματιού θα πρέπει να έχουν και δημιουργικό ρόλο καλύπτοντας τόσο τη θέση «6» όσο και τη θέση «8».

Eπιθετικά, η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου σίγουρα θα στοχεύσει στην ανανέωση και τη «φρεσκάδα». Στα εξτρέμ υπάρχουν Τάισον, Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Νάρεϊ και ενίοτε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο οποίος είναι παίκτης «πασπαρτού» και έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί στα άκρα, αλλά και στον άξονα.

Επομένως ο Ρουμάνος προπονητής θα πρέπει να εισηγηθεί την απόκτηση και ενός εξτρέμ, ο οποίος θα πάρει φανέλα βασικού και θα είναι ανάλογης ποιότητας των υπολοίπων.

Κλείνοντας, ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη να προσθέσει στη γραμμή των φορ έναν «εκτελεστή»! Ο Νέλσον Ολιβέιρα από τη μία, παρά την εξαιρετική του ποιότητα, είναι αρκετά επιρρεπής στους τραυματισμούς και μεταξύ άλλων το συμβόλαιο του λήγει στις 30 Ιουνίου. Επιπροσθέτως το γεγονός ότι ο Μπράντον Τόμας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και ο νεαρός Τζίμας είναι άπειρος ενισχύει την ανάγκη της έλευσης ενός ακόμη στράικερ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x