Νίκος Ράλλης

Ο Αθανασιάδης είναι ο ήρωας της βραδιάς

Με νωπές τις μνήμες από το… κράξιμο στους διεθνείς της Εθνικής, ο Νίκος Ράλλης γράφει στο sport-fm.gr για τον μεγάλο πρωταγωνιστή της βραδιάς, Γιώργο Αθανασιάδη, που χάρισε τρίποντο τίτλου στην ΑΕΚ!

Πώς τα φέρνει καμιά φορά αυτό το ρημάδι το ποδόσφαιρο. Όταν έγινε γνωστή η ενδεκάδα της ΑΕΚ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, δεν πρέπει να υπήρξε «κιτρινόμαυρος» οπαδός, που να μην πάγωσε, στην καλύτερη, μαθαίνοντας ότι ο Γιώργος Αθανασιάδης θα υπερασπιστεί τα γκολπόστ της ομάδας του αντί του Τσίτσαν Στάνκοβιτς στο μεγάλο παιχνίδι της Νέας Φιλαδέλφειας. Και πρέπει να ανατρίχιασε ολοκληρωτικά όταν άρχισε να κυκλοφορεί ότι αυτό αναμένεται να συμβεί και στα επόμενα παιχνίδια των playoffs, αφού ο Αυστριακός γκολκίπερ δεν φαίνεται να έχει κάτι επιπόλαιο.

Πολλοί θα έβρισαν, λοιπόν, την… τύχη τους και ακόμη περισσότεροι θα συνέχισαν τις κατάρες, που άρχισαν να του ρίχνουν στο αξέχαστο ματς με τον Πανσερραϊκό. Τελευταία φορά ο Αθανασιάδης έπαιξε στον αποκλεισμό από τον Άρη, στο Κύπελλο, τον περασμένο Γενάρη. Από εκείνο το παιχνίδι και έπειτα δεν τον ξανάδαμε. Μέχρι απόψε. Αυτό, από την άλλη, που είδαμε, ήταν μία ατελείωτη κουβέντα για την επιτακτική ανάγκη να πάρει η ΑΕΚ τερματοφύλακα -ακόμη και στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο- αφού η εναλλακτική του Στάνκοβιτς δεν κάνει. Βέβαια, ούτε ο Στάνκοβιτς… κάνει για πολλούς, όπως πριν από μερικά βράδια δεν έκανε ο Μπακασέτας στην Εθνική και ο Γιακουμάκης, όπως δεν κάνει ο Μασούρας εδώ και χρόνια στον Ολυμπιακό ή ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ μετά την ήττα στην OPAP Arena τον Οκτώβριο ή οι Γκουμομπασινάδες κάποτε και ούτω καθεξής. Αλλά είπαμε. Πώς τα φέρνει καμιά φορά αυτό το ρημάδι το ποδόσφαιρο.

Ο νέος τραυματισμός του Στάνκοβιτς ανάγκασε, ουσιαστικά, τον Ματίας Αλμέιδα να επαναφέρει τον Έλληνα γκολκίπερ κάτω από τα γκολπόστ, στο πιο κομβικό, ενδεχομένως, σημείο του πρωταθλήματος και της μάχης για τον τίτλο. Κομβικό, από την άποψη ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε το τελευταίο του χαρτί μετά και την ήττα στην πρεμιέρα των playoffs από τον Παναθηναϊκό και αναμενόμενα θα έπαιρνε ρίσκα και θα πίεζε πάρα πολύ για το «τρίποντο». Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για αυτά τα… ρίσκα, για να κερδίσεις ένα ντέρμπι, πρέπει να ρισκάρεις. Ειδικά όταν παίζεις εκτός έδρας και… ακόμη πιο ειδικά, όταν βρίσκεσαι με την πλάτη στον τοίχο. Ρίσκα πήρε ο Τερίμ στο Καραϊσκάκη -και μάλιστα δύο φορές- και δικαιώθηκε, αλλά σήμερα ουδέποτε του βγήκαν κόντρα στον ΠΑΟΚ, ρίσκα πήρε και ο Μεντιλίμπαρ και θα μπορούσαν να του βγουν, αν η ΑΕΚ δεν είχε κέρβερο στην εστία.

Ο Ολυμπιακός, απόψε, στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν έπαιξε για την ισοπαλία, διότι δεν του έφτανε η ισοπαλία. Απλά θα τον κρατούσε στο κόλπο του τίτλου με μαθηματικές ελπίδες. Και αυτό προφανώς και ο Μεντιλίμπαρ το γνώριζε. Ο Βάσκος τεχνικός κατέβασε μία ομάδα στην OPAP Arena με ξεκάθαρο στόχο τη νίκη. Και την άξιζε τη νίκη. Μόνο, που στο ποδόσφαιρο, όπως λέει σωστά και το κλισέ, δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος και επίσης, παίζει και ο τερματοφύλακας! Παίζει και μπορεί να κρίνει ένα αποτέλεσμα, θετικά ή αρνητικά. Δεν είναι «τύχη» να έχεις έναν γκολκίπερ σε μεγάλο βράδυ. Και απόψε η ΑΕΚ είχε έναν τερματοφύλακα σε πολύ μεγάλο βράδυ.

Ο Γιώργος Αθανασιάδης δεν είναι η πρώτη φορά, που κάνει τέτοια εμφάνιση. Εμφάνιση καριέρας, που λέμε. Προ τριετίας είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη, κατεβάζοντας τα ρολά στο «Μπερναμπέου» και χαρίζοντας μαζί με τον Δημήτρη Κολοβό ένα απίθανο διπλό στη Σέριφ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ενδεχομένως να έχουν υπάρξει και άλλες τέτοιες εντυπωσιακές βραδιές για τον Έλληνα τερματοφύλακα, που μας διαφεύγουν. Απόψε, όμως, ήταν η πρώτη φορά, που ο Αθανασιάδης μπήκε να παίξει ένα ματς, κρισιμότατο, γνωρίζοντας πως ένα λάθος του αρκεί, ώστε η κατάρα να πάει και πάλι σύννεφο. Έπαιξε με την πλάτη στον τοίχο. Και ο οσονούπω -έχει γενέθλια σε 7 ημέρες- 31χρονος γκολκίπερ έγινε με τις 4-5 πραγματικά πολύ σπουδαίες επεμβάσεις του ο αδιαφιλονίκητος ήρωας της βραδιάς. Το να έχεις ακούσει ό,τι έχεις ακούσει και να κάνεις τέτοιο ματς, δείχνει ότι μέσα σου έχεις ψυχή.

Η αποψινή ιστορία για το πώς έγινε ήρωας της βραδιάς ο Αθανασιάδης, καλό θα ήταν να αποτελέσει μάθημα για όλους. Δεν το πιστεύω και πολύ, αφού μας αρέσουν οι κατάρες, τα μπινελίκια και η γκρίνια. Ο ίδιος μετά το ματς έκανε μία συγκλονιστική δήλωση, τονίζοντας πως αφιερώνει το βραβείο MVP στον γιο του, γιατί αν δεν ήταν αυτός, θα τα είχε παρατήσει. Αν την Τετάρτη, στη Λεωφόρο, παίξει ξανά -όπως αναμένεται να συμβεί- και κάνει κάποιο λάθος, που θα στοιχήσει στην ΑΕΚ, πάλι θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής. Απόψε, όμως, απέδειξε ότι δεν μασάει. Ίσα ίσα. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία θα γράψει, αν η Ένωση κατακτήσει και το φετινό πρωτάθλημα, ότι ο δεύτερος τερματοφύλακάς της, της χάρισε το πιο σημαντικό «τρίποντο», ενδεχομένως, για να γίνει και πάλι φιέστα στη Νέα Φιλαδέλφεια…

Υ.Γ.: Η νίκη της αγωνιστικής ανήκει στον ΠΑΟΚ, που έφυγε με το διπλό από τη Λεωφόρο. Είναι νίκη εκτός έδρας, για αυτό τη θεωρώ και πιο σημαντική ή μεγάλη αν θέλετε. Μόνο τον εαυτό του έχει να φοβηθεί στη μάχη του τίτλου.

Υ.Γ.2: Την Τετάρτη, στο «Απόστολος Νικολαΐδης», κρίνεται αν θα πάμε με δύο διεκδικητές ως το τέλος ή ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα ζωή…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x