Υπάρχουν στιγμές στον αθλητισμό που δεν μετριούνται με νούμερα. Δεν καταγράφονται απλώς σε στατιστικά ή πίνακες αποτελεσμάτων. Είναι οι στιγμές όπου ένας αθλητής ξεπερνά τον εαυτό του, όχι απαραίτητα επειδή πέτυχε κάτι, αλλά επειδή έδειξε ότι μπορεί να το πετύχει. Ότι είναι θέμα χρόνου να το πετύχει. Ο Εμμανουήλ Καραλής, το βράδυ της Κυριακής στον Βόλο, μας χάρισε μια τέτοια στιγμή.
Ο 25χρονος πρωταθλητής του επί κοντώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα με άλμα στα 5.92 μέτρα. Μια επίδοση εξαιρετική, αλλά όχι πρωτόγνωρη, φυσικά, για τον ίδιο. Το πραγματικό γεγονός, όμως, ήταν αλλού: Ο Καραλής επιχείρησε -και άγγιξε δύο φορές- να περάσει τα 6.11 μέτρα. Ένα ύψος που έχουν περάσει μόλις τρεις άνθρωποι στην ιστορία του αθλήματος. Και ο Μανόλο ήταν μια ανάσα μακριά!
Η πλάκα είναι ότι νωρίτερα μας είχε… αγχώσει! Γιατί τα 5.92μ. τα πέρασε μόλις στην τρίτη του προσπάθεια, και για μια στιγμή φάνηκε πως μπορεί να μην τα καταφέρει. Αλλά μετά, μας θύμισε ποιος είναι! Και γιατί εδώ και καιρό κυνηγά το φράγμα των 6.10μ.
Στην πρώτη του προσπάθεια, στα 6.11μ., ο πήχης έπεσε νωρίς. Στη δεύτερη, έμεινε για μια στιγμή στη θέση του και το στάδιο πάγωσε. Στην τρίτη, ο Καραλής ήταν ακόμη πιο κοντά -τόσο κοντά, που σχεδόν τον είδαμε να το περνά και ουρλιάξαμε! Ο πήχης έπεσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Και μαζί του, έπεσε και η ανάσα όλων όσοι παρακολουθούσαν είτε από το στάδιο είτε από την τηλεόραση.
Αλλά το ερώτημα παραμένει: Έχουμε καταλάβει τι προσπαθεί να πετύχει ο Καραλής;
Δεν πρόκειται απλώς για ένα νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Καραλής έχει ήδη το 6.05μ. στο ενεργητικό του. Δεν πρόκειται μόνο για μια θέση στο βάθρο ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος -αν και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του φετινού καλοκαιριού. Πρόκειται για κάτι βαθύτερο: Να γίνει ο τέταρτος άνθρωπος στην ιστορία που περνά τα 6.11μ. Να μπει σε μια λίστα που περιλαμβάνει τον Ντουπλάντις, τον Μπούμπκα και τον Λαβιλενί. Να γράψει το όνομά του δίπλα στους θρύλους!
Και το πιο εντυπωσιακό; Δεν το κυνηγά με άγχος. Το κυνηγά με χαμόγελο, με αυτοπεποίθηση, με πίστη. Και αυτό δεν ήταν πάντα δεδομένο.
Γιατί πριν από τρία καλοκαίρια, στα 22 του χρόνια, ο Καραλής μας συγκλόνισε με την ειλικρίνειά του. Είχε αποκαλύψει δημόσια ότι βίωσε κρίση πανικού, ότι βυθίστηκε στο άγχος και την κατάθλιψη. Είχε πει τότε: «Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα διάλειμμα για να ανακτήσω το χαμόγελό μου».
Και το έκανε. Πήρε τον χρόνο του. Επανήλθε. Και σήμερα, όχι μόνο έχει ξαναβρεί το χαμόγελό του, αλλά το μεταδίδει. Δεν είναι απλώς ένας ταλαντούχος αθλητής. Είναι ένας άνθρωπος, που «νίκησε» τον εαυτό του, και τώρα κυνηγά τα όριά του με καθαρό μυαλό και κυρίως καθαρή καρδιά.
Η εικόνα του στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, να σηκώνει τα χέρια στο κοινό, να χαμογελά μετά την τρίτη προσπάθεια, να αποθεώνεται από τον κόσμο, ήταν μια εικόνα υπόσχεσης. Ότι το 6.11 δεν το πέρασε σήμερα, αλλά θα το περάσει. Ότι δεν είναι θέμα τύχης, αλλά θέμα χρόνου.
Και ίσως αυτός ο χρόνος να είναι πολύ πιο κοντά απ' όσο νομίζουμε. Σε μία εβδομάδα, ο Καραλής επιστρέφει στο ίδιο στάδιο, στον Βόλο, για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου. Και εκεί, με το κοινό ξανά στο πλευρό του, ίσως να είναι η στιγμή που ο πήχης στα 6.11 θα μείνει στη θέση του…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






