Stories

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Ένα ντέρμπι με ατμόσφαιρα που παραδοσιακά… μυρίζει μπαρούτι

Από την εποχή του Κούδα μέχρι και τον… πόλεμο ανακοινώσεων ενόψει του αποψινού ντέρμπι, οι εντάσεις, τα επεισόδια και η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα σπάνια λείπει από τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κοντράρονται απόψε το βράδυ στο μεγάλο ντέρμπι για την 21η αγωνιστική της Stoiximan Super League, με την ατμόσφαιρα να είναι ως συνήθως… ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη, κάτι που καταλαβαίνει εύκολα ο οποιοσδήποτε διαβάσει τη σωρεία ανακοινώσεων που εξέδωσαν οι δύο ΠΑΕ παραμονές της επερχόμενης αναμέτρησης τους.

Βέβαια, αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού σχεδόν σε κάθε συνάντηση των δύο ομάδων η ατμόσφαιρα μυρίζει… μπαρούτι. Εδώ και 60 χρόνια, από την εποχή του Κούδα μέχρι και σήμερα, δεν φτάνουν τα δάχτυλα των δύο μας χεριών για να μετρήσουμε τα μεταξύ τους ντέρμπι που η ένταση (είτε εντός, είτε εκτός αγωνιστικού χώρου) ξέφυγε.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Τα επεισοδιακά μεταξύ τους ντέρμπι

Η αρχή θα μπορούσε να πει κανείς πως έγινε το 1963. Τότε, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον ΠΑΟΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια και προηγείται με 1-0, αλλά στα τελευταία λεπτά ο Βούλγαρος διαιτητής της αναμέτρησης ονόματι Ρουμέντσεφ, προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις των φιλοξενούμενων, όταν δεν μέτρησε γκολ για την ισοφάριση (οι παίκτες του ΠΑΟΚ φώναζαν ότι η μπάλα πέρασε την γραμμή), ενώ δεν έδωσε και πέναλτι για χέρι, που επίσης ζήτησαν οι «ασπρόμαυροι». Οι διαμαρτυρίες ήταν έξαλλες και κατέληξαν με τον «Δικέφαλο» να αποχωρεί από το γήπεδο και με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη με 2-0 στα χαρτιά.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Τα επεισοδιακά μεταξύ τους ντέρμπι

Τρία χρόνια αργότερα ήρθε η υπόθεση Κούδα, για να γιγαντώσει την κόντρα των δύο συλλόγων και των φίλων τους. Το καλοκαίρι του 1966 οι Πειραιώτες τον απέκτησαν από τον ΠΑΟΚ, αλλά η διοίκηση της ομάδας δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή της, με αποτέλεσμα ο Κούδας να μείνει ανενεργός για σχεδόν δύο χρόνια, μην μπορώντας να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι. Τελικά, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ μετά από δύο χρόνια, ωστόσο όλη αυτή η ιστορία είχε βάλει την σπίθα που θα άναβε την φωτιά.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Τα επεισοδιακά μεταξύ τους ντέρμπι

Οι κάκιστες σχέσεις των δύο ομάδων επιβεβαιώνονται και το 1973 σε μια συνάντησή τους για το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός επικρατεί 1-0 σε ένα ντέρμπι με πάρα πολύ ξύλο. Ασλανίδης και Ιωσηφίδης έφυγαν τραυματίες από το πρώτο ημίχρονο για τον ΠΑΟΚ, με τον προπονητή του «Δικέφαλου» να δηλώνει, «Το ματς ήταν μια φάρσα. Κανένα πρωτάθλημα δεν αξίζει, όταν σπάνε πόδια μέσα στο γήπεδο» και τον Κούδα να προσθέτει: «Αν θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν». Όταν λίγους μήνες αργότερα ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 5-3 από την Παναχαϊκή, η διοίκηση των Θεσσαλονικών κατηγόρησε τον πρόεδρο των «ερυθρόλευκων», Γουλανδρή, ότι έταξε πριμ νίκης 2 εκατ. δραχμών στους Πατρινούς, με την υπόθεση να φτάνει ως την Εισαγγελία Πατρών.

Άκρως επεισοδιακό ήταν και το ντέρμπι του 1998 στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός προηγείται με 1-0 στο 7’ με τον Οφορίκουε και ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει στο 72’ με τον Φραντζέσκο, πριν οι φιλοξενούμενοι σκοράρουν για το 2-1 με πέναλτι που κατά τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε από οφσάιντ του Γκόγκιτς. Δύο λεπτά αργότερα, ο Τάκολα ισοφαρίζει για το 2-2, αλλά ο διαιτητής ακυρώνει το γκολ για χέρι, με την εξέδρα να παίρνει φωτιά και το ματς να μην τελειώνει ποτέ, αφού εξαγριωμένοι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, τραυματίζοντας τον έναν εκ των βοηθών.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Τα επεισοδιακά μεταξύ τους ντέρμπι



Δύο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2000, ο Ολυμπιακός περνάει με 4-2 από την Τούμπα, με τον Καζναφέρη να γίνεται… κόκκινο πανί για τους φίλους του ΠΑΟΚ. Το ματς έληξε μέσα σε απόλυτο χάος, με οπαδούς των γηπεδούχων να μπαίνουν στο γήπεδο και να τραυματίζουν τον διαιτητή, ενώ οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» (τότε έδιναν το παρών στη Θεσσαλονίκη) κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στο χορτάρι, προκαλώντας ζημιές και καταστρέφοντας προτομή του Κούδα.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Τα επεισοδιακά μεταξύ τους ντέρμπι

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Τα επεισοδιακά μεταξύ τους ντέρμπι

Δεν είναι λίγες και οι φορές που δεν ήταν οι οπαδοί εκείνοι που ξέφυγαν, αλλά οι ποδοσφαιριστές. Και δεν μιλάμε για μια δυνατή μονομαχία ή ένα σκληρό τάκλιν. Το 2003 σε ντέρμπι που ο Ολυμπιακός επικράτησε 4-3 του ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη, ο Κριστιάν Καρεμπέ… τρελαίνεται στο 87ο λεπτό και αφού αντικρίζει την κόκκινη κάρτα για κουτουλιά, κάνει ένα αξέχαστο κεφαλοκλείδωμα στον Οκκά και γρονθοκοπεί τον Καφέ.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Τα επεισοδιακά μεταξύ τους ντέρμπι



Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2008, σε ντέρμπι στο «Καραϊσκάκης» ο Πάμπλο Γκαρσία χτυπάει με γροθιά τον Ντιόγκο, με τον διαιτητή Κάκο να μην το αντιλαμβάνεται. Παρ’ όλα αυτά, ο Ουρουγουανός αποβλήθηκε έτσι κι αλλιώς στο 89’ με δεύτερη κίτρινη κάρτα, σε ένα ματς που ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα νεύρα του.



Την ίδια χρονιά, ο Αντώνης Νικοπολίδης με τον πλέον προπονητή της Πόρτο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, πιάστηκαν στα χέρια μετά τη λήξη του ματς στην Τούμπα, πριν τους χωρίσουν οι ψυχραιμότεροι.



Τον Απρίλιο του 2014 και μερικές ώρες πριν την έναρξη εκείνου του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα, ο πάγκος των Πειραιωτών γεμίζει με... γαύρους και τελικά το ματς ξεκινάει με καθυστέρηση 1,5 ώρας, μέχρι να καθαριστούν τα ψάρια και η έντονη δυσοσμία που προκάλεσαν! Ένα ντέρμπι που φαινόταν πως θα εξελιχθεί, αφού ολοκληρώθηκε με συρράξεις εντός αγωνιστικού χώρου και σώμα με σώμα μάχες παικτών του Ολυμπιακού με οπαδούς του ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Τα επεισοδιακά μεταξύ τους ντέρμπι



Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, ο ημιτελικός ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντιπάλους που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω… εις διπλούν εισβολής οπαδών. Στο 88’ ο ΠΑΟΚ ζήτησε πέναλτι που δεν δόθηκε και ο Μακ αποβλήθηκε για την έντονη διαμαρτυρία του προς τους διαιτητές, με τους οργισμένους οπαδούς να πετούν καπνογόνα και να μπαίνουν απειλητικά στο γήπεδο. Μετά από μια μικρή διακοπή, οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ανεγκέφαλοι συνέχισαν να προκαλούν προβλήματα και το ματς διακόπηκε οριστικά. Η νίκη δόθηκε με 3-0 στον Ολυμπιακό, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε στη ρεβάνς, διαμαρτυρόμενος για τις διαιτητικές αποφάσεις και τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών.



Αναμφίβολα, αποτελεί συχνό φαινόμενο το να... ανάβουν τα αίματα και να επικρατεί μεγάλη ένταση στα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου, οι καταστάσεις ξέφυγαν σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, με τα νεύρα να πρωταγωνιστούν. Ας ελπίσουμε στην αποψινή αναμέτρηση οι αψιμαχίες να περιοριστούν σε δυνατές μονομαχίες εντός των τεσσάρων γραμμών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x