sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από το νταμπλ & το Champions League, στο… πιστόλι του μπόνους: Ο απροσδόκητος Γολγοθάς της Αντβέρπ!

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του νταμπλ και την είσοδο στους ομίλους του Champions League, η Αντβέρπ βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

«Αγαπητοί συνεργάτες, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το μπόνους που λαμβάνατε στο τέλος της χρονιάς, δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα στο Champions League, οι οικονομικοί κανονισμοί και το Financial Fair Play μαζί με τις διαδικασίες που πραγματοποιούμε για να εξασφαλίσουμε έσοδα, μας αναγκάζουν να αναβάλουμε τις πληρωμές λόγω προσωρινού προβλήματος ρευστού».


Τα παραπάνω λόγια αναγράφονταν στο μέιλ που έλαβαν πριν από μερικές εβδομάδες οι εργαζόμενοι της Αντβέρπ, η οποία από την εκτόξευση του καλοκαιριού, έχει βρεθεί να παλεύει να βρει χρήματα για να συνεχίσει να υπάρχει...

Αρχές Ιουνίου είχε εξασφαλίσει ο σύλλογος της Αμβέρσας τον πρώτο τίτλο του πρωταθλητή μετά το μακρινό 1957, ενώ νωρίτερα είχε κατακτήσει και το Κύπελλο. Στα καλύτερά τους οι «κόκκινοι», που θα τα πήγαιναν ακόμα πιο ψηλά τον Αύγουστο, όταν θα απέκλειαν την ΑΕΚ στα playoffs του Champions League και θα έμπαιναν για πρώτη φορά στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης.

Κι όμως, οι Βέλγοι κατόρθωσαν να φτάσουν από το απόλυτο ζενίθ, στο ναδίρ, μέσα σε λίγους μήνες...

Μόλις 6η στη βαθμολογία του βελγικού πρωταθλήματος και στο -16 από την κορυφή εντοπίζεται η νταμπλούχος, που στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κατάφερε να μετρήσει μονάχα μία αδιάφορη μεν, ιστορική δε, νίκη εις βάρος της Μπαρτσελόνα.



Την ίδια ώρα τα ταμεία είναι άδεια, απόρροια των ανορθόδοξων χειρισμών των διοικούντων τα τελευταία χρόνια. «Η Αντβέρπ βρέθηκε από τη Β’ εθνική, να αποτελεί τοπ ομάδα με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» αναφέρει ο ειδικός σε ζητήματα οικονομικών & αθλητισμού, Τριντό Ντεζόνγκε, με τους «κόκκινους» πράγματι να προβιβάζονται στα σαλόνια ξανά το 2017 και να ακολουθούν ξέφρενη ανοδική πορεία μέχρι τον τίτλο μέσα σε μια εξαετία.

Ο Ντεζόνγκε εξηγεί πως «ο σύλλογος αναπτύχθηκε με τεχνητούς τρόπους, μια περιουσία διοχετεύτηκε στα ταμεία του με σκοπό να έρθει άμεσα η επιτυχία. Και αυτή ήρθε, αλλά οι υποδομές και οι επιχειρήσεις της ομάδας δεν αναπτύχθηκαν. Αν ο Πολ Χάισενς, που επενδύει, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα ή την επιθυμία να βάλει λεφτά, το κλαμπ θα βρεθεί σύντομα σε δύσκολη θέση.

Τα τελευταία χρόνια η Αντβέρπ προσέλκυσε καλούς αλλά μεγάλους σε ηλικία και ακριβούς παίκτες, όπως ο Μιραλάς, ο Ντεφούρ, ο Ναϊνγκολάν και ο Αλντερβάιρελντ. Η στρατηγική αυτή μπορεί να φέρει πρόσκαιρη επιτυχία όμως δεν μπορεί να σε διατηρήσει.

Εγώ το αποκαλώ ''μοντέλο Ίκαρος'' γιατί πετάς κοντά στον ήλιο και ρισκάρεις να πέσεις ξανά στο έδαφος. Η Αντβέρπ, για παράδειγμα, δεν έχει καν τις ανάλογες ακαδημίες για να υποστηρίξει το πρότζεκτ της»...


Ενδεικτικό ότι αυτήν την περίοδο το πρωτάθλημα στο Βέλγιο έχει διακοπή, με όλες τις ομάδες να πηγαίνουν για μίνι προετοιμασία σε χώρες της νότιας Ευρώπης. Όλες εκτός των νταμπλούχων...



Γιατί υπάρχει πρόβλημα στην τόνωση των ταμείων της Αντβέρπ; Το VRT News αναφέρει πως όλα προέρχονται από την κακή οικονομική κατάσταση της Ghelamco, εταιρείας που ανήκει στην οικογένεια Χάισενς και αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του αυξανόμενου κόστους και της πτώσης της μεσιτικής αγοράς.

Το μέλλον της Ghelamco, κρίνει και εκείνο της Αντβέρπ, που δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική με τα υπάρχοντα δεδομένα. Ακόμα κι αν έβαλε πακτωλό χρημάτων στα ταμεία της χάρη στην παρθενική της παρουσία στους ομίλους του Champions League.

Παράλληλα, ο Χάισενς βρίσκεται σε κόντρα με την ιδιοκτήτρια τη γης όπου βρίσκεται το γήπεδο του κλαμπ, με αποτέλεσμα οι χρόνιες συζητήσεις για την πώληση της έκτασης προκειμένου να ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις να μένουν πίσω και να μην επιτρέπουν στην Αντβέρπ να αυξήσει τα έσοδά της.



Μία λύση ασφαλώς είναι η πώληση παικτών, με αρκετές μονάδες των νταμπλούχων Βελγίου να κοστολογούνται από το Transfermarkt σε μπόλικα εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά τα 30 «χαρτιά» για τον ταλαντούχο Άρθουρ Βερμέιρεν και τα έντεκα των Μαντέλα Κεϊτά & Μισέλ Μπαλικουϊσά.

Ωστόσο κι εδώ υπάρχει θέμα, καθώς πρόσφατα ο αθλητικός διευθυντής, Μαρκ Όφερμαρς, έμαθε ότι ο διετής αποκλεισμός που του είχε επιβληθεί λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς όταν εργαζόταν στον Άγιαξ, απέκτησε ισχύ και εκτός Ολλανδίας!

Συνεπώς ο άνθρωπος που θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα, τίθεται ουσιαστικά εκτός κουβέντας, προσθέτοντας έναν ακόμη βραχνά για τους Βέλγους νταμπλούχους.

Από τις κούπες και τα αστέρια, στα απλήρωτα μπόνους, ο δρόμος ήταν πολύ πιο σύντομος απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x