sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από την καθιερωμένη μετάβαση στην… ΑΕΚτζήδικη αποθέωση: Τα 5 σημεία από τη νίκη επί του Λεβαδειακού

Η σωστή πνευματική μετάβαση, το «καμπανάκι» μέχρι τις αλλαγές, ο Λιβάι, το δίδυμο Σιμάνσκι-Γιόνσον και η αποθέωση στον Τσούμπερ. Τα 5 σημεία από τη νίκη της ΑΕΚ επί του Λεβαδειακού.

Χωρίς να πιάσει τα γνωστά της υψηλά επίπεδα απόδοσης κόντρα στον Λεβαδειακό, η ΑΕΚ έριξε την… αγαπημένη της «τριάρα» (3-0) και το κοντέρ συνεχίζει να γράφει.

Η «Ένωση» σημείωσε την 9η σερί της νίκη σ' όλες τις διοργανώσεις, έκανε το 13/13 στην OPAP Arena (35-2 στα γκολ), επανήλθε -με ματς λιγότερο- στο -1 από τον Παναθηναϊκό και πάει Τούμπα για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

Η σωστή πνευματική μετάβαση, το «καμπανάκι» μέχρι τις αλλαγές, ο Λιβάι, το δίδυμο Σιμάνσκι-Γιόνσον και η αποθέωση στον Τσούμπερ. Τα 5 σημεία από τη νίκη της ΑΕΚ επί του Λεβαδειακού.

ΑΕΚ-Λεβαδειακός: Τα 5 σημεία από τη νίκη της «Ένωσης»

Σωστή… μετάβαση (και πάλι) από τον Αλμέιδα



Πέρα από τα εξαιρετικά αγωνιστικά γνωρίσματα που δείχνει φέτος η ΑΕΚ αλλά και το στοιχείο της οικογένειας που της έχει εμφυσήσει, ο Ματίας Αλμέιδα φέρει την υπογραφή του και σε ακόμα ένα… κιτρινόμαυρο χάρισμα: Τη σωστή μετάβαση από παιχνίδι σε παιχνίδι. Κι έχει τη σημασία του αυτό. Για κάθε ομάδα, πόσω μάλλον για ένα νεόδμητο σύνολο που θέλει και διεκδικεί τρόπαια.

Ο Αργεντινός τεχνικός έχει δει την ομάδα του να συνεχίζει νικηφόρα ύστερα από σημαντικά αποτελέσματα, όπως τώρα -μετά το επιβλητικό 3-0 επί του Ολυμπιακού- αλλά και μετά το 1-0 επί του Παναθηναϊκού. Όπως έχει πράξει και μετά από αρνητικά αποτελέσματα, όπως οι τρεις φετινές της ήττες ή το στραβοπάτημα με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Φυσικά στην εν λόγω κατηγορία... σωστής πνευματικής προετοιμασίας εμπίπτει και το 3-0 κόντρα στον Άρη, όπου η «Ένωση» παρουσιάστηκε ανεπηρέαστη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των προηγούμενων ημερών (μετά τη γνωστή υπόθεση με τον Ατρόμητο).

Οι «κιτρινόμαυροι», λοιπόν, απέναντι στον Λεβαδειακό εμφανίστηκαν σοβαροί και συγκεντρωμένοι για τον σκοπό τους. Μπορεί σε αγωνιστικό επίπεδο να μην κυμάνθηκαν στα γνωστά τους καλά επίπεδα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπήκαν… αλλοπαρμένοι μετά την επιβλητική επικράτηση κόντρα στους Πειραιώτες. Και δεν θα έμπαιναν με τον «Πελάδο» στον πάγκο τους…



Το «καμπανάκι» του δεύτερου ημιχρόνου (μέχρι τις αλλαγές)



Αγωνιζόμενη με παίκτη παραπάνω από τις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και με το σκορ στο υπέρ της 2-0, η ΑΕΚ θα μπορούσε σίγουρα να δείξει καλύτερα δείγματα γραφής στο δεύτερο μέρος. Πόσω μάλλον, όταν η ίδια έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά. Κυρίως αυτό αφορά το σημείο μέχρι και τις μαζεμένες αλλαγές στο 65'.

Ο «δικέφαλος» στο εν λόγω διάστημα συνέχιζε μεν να έχει τον έλεγχο, δημιούργησε κάποιες φάσεις ψάχνοντας και το επόμενο γκολ, ωστόσο φαινόταν σαν να έχει… ψιλοκατεβάσει ταχύτητα. Βέβαια, την ίδια στιγμή, απειλήθηκε ουσιαστικά μόνο σε μία περίπτωση, με την αντεπίθεση του Νίκα στο 60'.

Μετά την τετραπλή αλλαγή του Αλμέιδα, οι γηπεδούχοι φόρτσαραν και πάλι φτάνοντας και σε τρίτο τέρμα, ενώ προηγουμένως έχασαν και πέναλτι. Σημειώνεται και πάλι: Αφενός δεν είναι δεδομένο ότι σε κάθε παιχνίδι θα πιάνεις τοπ επίπεδα απόδοσης (που βέβαια αυτά δεν είναι ίδια για κάθε ομάδα), αφετέρου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ πέτυχε ακόμα μία τριάρα στο γήπεδό της (το σκορ αυτό έχει καταγραφεί στα πέντε από τα έξι τελευταία της εντός έδρας ματς, ενώ το άλλο ήρθε… 4-1). Ωστόσο, η ίδια έχει δημιουργήσει απαιτήσεις για παραπάνω πράγματα από άποψη θεάματος (εάν και σ' αυτήν τη φάση πλέον μετράνε ελαφρώς πιο πολύ τα αποτελέσματα). Εξάλλου, το επίπεδό της υπογραμμίζεται και στις δηλώσεις των αντιπάλων, όπως συνέβη με τον τεχνικό του Λεβαδειακού, Γιάσμινκο Βέλιτς.

Και το... ξεκλείδωσε και άλλαξε τις ισορροπίες ο Λιβάι



Η ΑΕΚ από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης μετέφερε το παιχνίδι στο μισό του Λεβαδειακού. Όπως χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, προσπάθησε να δώσει το απαραίτητο πλάτος, επιχειρώντας κυρίως από τα άκρα. Κατά βάση από δεξιά με τον Νόρντιν Άμραμπατ, ο οποίος ήταν ο κύριος εκφραστής των προσπαθειών της. Καλό ματς από τον Μαροκινό άσο, ο οποίος είχε επικίνδυνα γυρίσματα, όπως φυσικά και την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι για το 2-0.



Βέβαια, το παιχνίδι το ξεκλείδωσε -αλλάζοντας συνολικά τα δεδομένα- ο Λιβάι Γκαρσία. Ο 25χρονος άσος -με τις υπερηχητικές του κινήσεις- δημιούργησε… άνισο ματσάρισμα με τον Γιώργο Ζησόπουλο. Άνοιξε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ (κόντραρε και λίγο η μπάλα), κέρδισε από τον έμπειρο στόπερ και τις δύο παραβάσεις που έφεραν το 1-0 και το 2-0 και οι οποίες συνοδεύτηκαν αμφότερες από κίτρινη κάρτα, δίνοντας έτσι το αριθμητικό πλεονέκτημα στην ομάδα του.

Δεν χρειαζόταν αυτή η αναμέτρηση για να εξακριβωθεί ότι του ταιριάζει γάντι η θέση του φορ που τον τοποθετεί ο Αλμέιδα. Εξάλλου, αντικατοπτρίζεται και στη λίστα των σκόρερ του πρωταθλήματος, όπου βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με τον Καρέλη (σκόραραν και οι δύο στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής φτάνοντας τα έντεκα τέρματα στη Λίγκα).



Οι παίκτες από τον πάγκο και η… ΑΕΚτζήδικη αποθέωση στον Τσούμπερ



Όπως σημειώθηκε και παραπάνω, στο 65' ο Αλμέιδα προχώρησε τετραπλή αλλαγή, με τους Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Μάνταλο και Τσούμπερ να περνούν στις θέσεις των Πινέδα, Άμραμπατ, Σιμάνσκι και Αραούχο, αντίστοιχα, ενώ μετά από λίγο (72') μπήκε και ο Φαν Βέερτ αντί του Λιβάι. Κινήσεις που βοήθησαν την ομάδα του να φορτσάρει εκ νέου. Έχει τονιστεί πολλάκις το τρομερό βάθος που έχει φέτος στον πάγκο της η «Ένωση».

Όλοι λίγο-πολύ φάνηκαν. Οι Μάνταλος και Ελίασον είχαν συμμετοχή στο 3-0 (με τον Σουηδό άσο να επιστρέφει στις ασίστ μετά τον τραυματισμό του, με την 6η του στο πρωτάθλημα), τελικό σκορ που διαμόρφωσε ο Φαν Βέερτ. Γενικά, ο Ολλανδός φορ ήταν μέσα στις φάσεις με το που μπήκε, ενώ κέρδισε και πέναλτι.



Και ερχόμαστε στον Τσούμπερ, ο οποίος αστόχησε από την άσπρη βούλα. Θα σταθούμε στην αποθέωση που έλαβε τόσο πριν, όσο (κυρίως) μετά την εκτέλεση. Αξιέπαινη αντίδραση -ειδικά η δεύτερη- από τον κόσμο της ΑΕΚ, ο οποίος βλέπει ότι ο Ελβετός άσος το προσπαθεί και είναι σε πολύ καλή κατάσταση μετά τον τραυματισμό του (όπου θυσίασε πολλά για να βοηθήσει τους «κιτρινόμαυρους»).

Φαίνεται η ανάγκη του να αποδείξει πράγματα (ζήτησε ο ίδιος να χτυπήσει το πέναλτι), τη στιγμή που έχει ήδη καταστεί παραπάνω από χρήσιμος στην ομάδα του με το γκολ νίκης στη Νίκαια. Άλλωστε, αποτελεί μια κίνηση, η παραπάνω από τους φίλους του «δικεφάλου», που έρχεται να δέσει με τα λόγια του Αλμέιδα, ο οποίος μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό κάλεσε τον κόσμο να στηρίζει όλους τους παίκτες (με αφορμή τα σχόλια για το ροτέσιον απέναντι στους Πειραιώτες).



Σταθεροποιείται… προσωρινά το Σιμάνσκι-Γιόνσον



Η ΑΕΚ επέστρεψε σε πιο… βασική ενδεκάδα, μετά το παιχνίδι με τους «ερυθρόλευκους». Εάν και για τον Αλμέιδα δεν υπάρχουν οι όροι «βασικοί» και «αναπληρωματικοί». Αξίζει πάντως να σταθούμε στο ότι παρά του ότι είχε διαθέσιμες αρκετές επιλογές, επέλεξε εκ νέου συγκεκριμένα πρόσωπα και δίδυμα. Μεταξύ αυτών και το Σιμάνσκι-Γιόνσον στο κέντρο.

Έχει τονιστεί και στο παρελθόν ότι η παραπάνω δεν αποτελεί αμυντικογενή προσέγγιση. Ο προπονητής του «δικεφάλου» μέσω αυτού του συνδυασμού προσδοκά σε περισσότερη ένταση και πίεση αλλά και σε ανακτήσεις και νέες επιθέσεις. Όχι φυσικά πως υστερεί σ' αυτά ο Πινέδα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε αριστερά (ίσως βέβαια έπαιξε ρόλο και το ότι οι Γκατσίνοβιτς και Ελίασον -που μόλις έχουν επιστρέψει από τραυματισμό- ξεκίνησαν βασικοί με τον Ολυμπιακό).

Στο προκείμενο. Με εξαίρεση 1-2 περιπτώσεις και κάποιες αντεπιθέσεις που βγήκαν ύστερα από λάθη, ανταπεξήλθαν σε σημαντικό βαθμό στον ρόλο τους. Βέβαια, στις δύο από τις επόμενες τέσσερις αναμετρήσεις (με ΠΑΟΚ, Αστέρα, ΟΦΗ και Ολυμπιακό), το δίδυμο θα σπάσει μιας και ο Σιμάνσκι συμπλήρωσε επτά κάρτες.

ΑΕΚ-Λεβαδειακός: Τα 5 σημεία από τη νίκη της «Ένωσης»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x